Sekilass

A Simply Life of Me

   Oct 31

Selamat tinggal stretch mark

Bagi ibu-ibu mengandung, mungkin ada dan mungkin tiada yang mengalami masalah stretch mark pada bahagian tubuh badan. biasanya kerap berlaku di bahagian perut. TEmpat-tempat lain macam kat celah peha, kat punggung..eh ada juga tau. sebab badan kit amengembang kan. risiko tu ada la.

Teruk tak teruk tu pun bergantung juga kalau kita kerap sapu lotion atau tak pada bahagian-bahagian yang menjadi risiko kehadiran stretch mark ni.

Waktu mengandungkan Hanif Naufal dulu, aku sapu lotion pada usia kandungan aku dah 3 bulan. Alhamdulillah, time tu memang tak ada tanda lagi. tapi sebab kakak aku dah sound awal-awal baik sapu lotion kalau nak elak stretch mark.

Berbotol-botol juga la aku pakai lotion tu sampai aku bersalin.

Tapi waktu mengandungkan Afina Zahra, aku cuma guna sebotol lotion je. Alhamdulillah, stretch mark tak datang sampai la aku bersalin dan sehingga sekarang. Sebelum aku mengandungkan Afina Zahra, aku memang merajinkan diri aku untuk tidak skip minum ESP Shaklee. Bila dah sah mengandung, dah tentula aku terus kan juga supaya kulit tak nampak kusam dan yang menariknya supaya stretch mark tidak kelihatan. Syukur juga.

Screen Shot 2014-07-21 at 2.52.44 PM

Sebab kakak aku punya lah lama nak hilangkan stretch mark sebab dia tak pakai lotion dulu. tu yang dia dah warning aku awal-awal. aku pun mengambil langkah berjaga-jaga sahaja. Aku sedar sejak pengambilan ESP ni jerawat pun jarang melekat kat muka. kulit aku mungkinlah tak putih melepak, tapi aku takde masalah kulit sangat. kalau zaman belajar dulu, toksah cakap la. banyak benar yang tumbuh kat muka ni.

Jadi aku rasa ESP ni sangat bagus untuk direkemenkan pada korang yang nak jaga kulit dan berikan tenaga pada badan.

Ok ini pula antara testimoni yang dah menggunakan ESP dan menyedari stretch mark mereka semakin berkurangan. Alhamdulillah.

Antara kelebihan ESP ni ialah :

  • membina otot, kuku, rambut, darah. organ, kulit dan lain-lain
  • merangsang pembentukan semula kulit dan otot
  • mengurangkan kedutan
  • mengembalikan radian (ton warna kulit) dan kepejalan otot
  • Mengurangkan kesan parut
  • membekalkan tenaga
  • membaiki masalah pigmentasi

Last call for this month untuk promo ESP. Tapi jangan risau, esok lusa tulat, bulan depan bulan lagi depan ke tahun depan. korang boleh je lagi beli. tak ada masalah pun. Promo ni bagi chance korang untuk rasai ESP dengan harga promo je :)

Pengedar Shaklee,
Mdm Norfa

COD Meru, Bukit Jalil, Pandan Indah
012-5902865 SMS/Whatsapp

https://www.facebook.com/ciknorfa

sekilas : I’m in love :)


   Oct 30

Supplement kegemaran saya ialah Herba Lax & Ostematrix

Nak tahu sebab apa?

Sebab memberi kelegaan pada aku. haaa…nampak? tah apa yang lega sangat nopa ni. hehehe..

Herba Lax ni sangat sesuai untuk aku yang suka makan ni. Kerja asyik nak makan je…asal ada benda nak kunyah kat ofis ni. aku kunyah.

Jadi ada masa-masa kalau kau banyak sangat makan, nak membuang pun susah. ya betul.

Herba Lax ni la bantu aku melawaskan perut aku ni. lepas tu rasa lega macam baru lepas cuci perut. hehehe…tak percaya cuba. ini bukan tipu. korang tak percaya cuba lah dulu. kalau tak cuba tak tahu kan.

Dan satu lagi yang menjadi pilihan aku dan suami, adalah Ostematrix. Ini memang fevret sebelum tidur. Sebab bila pagi, senang nak bangun dan kurang sikit rasa sengal-sengal badan.


Suami siap standby satu botol kalau dia pergi kerja luar. Tahu jela kerja-kerja berat ni, badan sakit-sakit. Jadi Ostematrix ni boleh bekalkan kalsium untuk bantu kuatkan tulang. InsyaAllah….semuanya boleh dengan izin Allah. Kalau yang jenis memang tak suka nak minum susu, ini memang supplement terbaik buat korang.

Ada beberapa lagi supplement yang dalam list fevret aku. tapi, buat masa ni, dua ni sedang bermaharaja lela di rumah aku. hahaha…kira kalau abis memang top up baru. tak ada rasa tak kena plak. hehehe..

Kalau korang rasa nak cuba kedua-dua supplement ni, boleh contact aku. aku bagi guide. kita bincang-bincang mana yang berkenan dan nak cuba. tak salah cuba. kalau tak serasi, stop. senang cerita ye tak. kalau suka, jangan segan-segan nak hubungi lagi untuk tambah stok. kaannnn…hehehe.

Korang ada supplement kegemaran? boleh share dengan aku. Terutama bagi pengguna tegar Shaklee ni la. Boleh share kebaikan pada orang lain ye tak?

Pengedar Shaklee,
Mdm Norfa

COD Meru, Bukit Jalil, Pandan Indah
012-5902865 SMS/Whatsapp

https://www.facebook.com/ciknorfa

sekilas : Vitamin C pun fevret juga ni. :)


   Oct 30

Tempat melepak yang paling best

Ehem…

Tajuk tu tak habis taip lagi tu. Aku nak tulis tempat melepak yang paling best waktu bercinta dulu. wakakakaka…

Dulu, aku belajar kat Puncak Perdana. Nak keluar pun susah sebab tak ada kenderaan sendiri. Paling-paling tidak naik bas UiTM tu dan ke Shah Alam la kita.

Tapi waktu aku sedang dilamun cinta dengan suami dulu — tempat peberet kitorang adalah pergi The Curve Damansara. :)

Dulu tempat tu baru. jadi sebagai pelajar yang jakun nampak tempat baru. memang selalu la ke situ.

Bukan apa kat area situ semua ada. Ada tesco, ada shopping mall, ada panggung wayang, bowling, tempat makan pun banyak, selalu ada kedai kat street tu dan macam-macam lagi lah. Bila pergi satu tempat yang ada semua senang. Paling best ada IKEA. hahaha…waktu belajar dulu, memang banyak cuci mata jela daripada membeli belahnya pun.

Waktu memula kenal suami dulu pun dia pun baru-baru je pergi tempat tu. Jadi kalau dah dedua rasa okay je ke sana. maka ke sana jela.

Nak ajak makan pun kalau boleh ke sana. Ikutkan macam jauh juga, tapi dulu kereta nak ke sana pun tak banyak. Jadi tak rasa jauh. hihihi…tak rasa jauh sebab tak banyak kereta ke, sebab syok sangat jumpa pakwe. hahahaha.

Sekarang dah macam-macam lagi pulak ada kan. Kidzania pun kat sana. Nanti anak-anak dah besar sikit boleh bawa ke sana. Lepas tu Abi dan Bonda boleh imbau balik zaman-zaman bercinta. hehehe.

Satu lagi pangung wayang kat sana Cineleisure seat dia tak sempit sangat. kalau orang nak lalu depan kita cari seat pun tak kacau sangat. orang tinggi selesa sikit duduk. Paling teruk TGV punya seat. hehe..tah sempit sangat.

Tapi itu dulu…cerita dulu. Cerita zaman-zaman jahil. Zaman yang kita patut kenang yang baik, dan yang buruk kita buang tepi.

Sekarang kalau ditanya tempat paling best untuk melepak, adalah RUMAHKU SYURGAKU. Kita dah kerja 8 jam kat ofis tambah 2 jam dalam kesesakan jalan raya. Sampai rumah hanya ada beberapa jam untuk menghabiskan masa bersama keluarga. jadi waktu itu lah rasa rumah adalah temapt terbaik. Hari minggu tu kadang-kadang rasa malas nak keluar. Duduk rumah golek-golek geletek dengan anak-anak lagi rasa seronok. Tapi kadang kesiankan kat anak-anak tak tengok dunia luar, jadi sesekali tu memang bawa la berjalan ke taman, ke tempat main, padang ke…biar rasa matahari biar rasa angin udara ciptaan Allah.

Korang macam mana pulak. Mana tempat melepak yang paling best? Meh la kongsi dengan aku dan pembaca lain.

sekilas : rindu zaman belajar, tapi yang lepas usah dikenang. ahahahaha


   Oct 29

Saya suka makan nasi

Ada juga orang yang tak suka makan nasi.

Nasi tu dah macam ubat juga tu. tak dapat nasi satu hari kalau dah makan pun boleh cari lagi. Nampak penangan nasi?

Macam hubby aku la, memang kena makan nasi hari-hari. KAlau kita ajak makan fast food, pizza ke, burger ke, nanti balik rumah dia cari nasi.

Apa cerita sangat pasal nasi ni?

Yela, sejak-sejak nak menurunkan berat badan yang makin nak naik tak nak berhenti ni, aku macam kena mengawal pemakanan yang banyak sangat karbohidrat ni. Kena kawal bukan tak ambil langsung. Karbohidrat ni kan penting untuk memberikan tenaga buat kita. Bila kita makan ia akan menjadi glukosa dalam badan kita. wah dah macam orang sains sangat nih. hehehe. Selain nasi, makanan lain yang ada karbohidrat ialah roti, kuih-muih, kek, pastri, tepung gandum, kentang, gula dan sebagainya.

Tahu tak kesan jangka panjang kalau kita ambil karbohidrat yang berlebihan? Kita berkemungkinan menghidap penyakit Sindrom metabolik (Insulin Resistance Syndrome) juga dikenali sebagai Sindrom X .Gituuu— dah macam penyakit misteri oke.

Nak tahu lebih lanjut tentang penyakit ni boleh tanya pakcik google ya. Aku ni pun bukanlah pakar sangat.

Jadinya, untuk mendapatkan tenaga lain selain daripada makan makanan yang berkarbohidrat seperti nasi dan roti ni, aku gantikan dengan ESP Soy Protein Isolate Powder daripada Shaklee. Kalau diamalkan hari-hari InsyaAllah dapat beri tenaga dan rasa kurang nak makan sangat. Bukan sahaja bekal tenaga — sesambil boleh lancarkan keberhasilan susu badan…hehehe. tapi korang jangan risau, yang anak dara pun boleh minum. tak adanya tetiba keluar susu. hahaha…lelaki pun boleh minum tau. jangan risau ye…

Screen Shot 2014-08-13 at 2.39.29 PM

Tapi kalau kita ni memang jenis tak boleh tak makan nasi, memang susah sikit nak dapat rentaknya tu.

Aku lah orangnya. hahaha — memang tetiap pagi aku ambil ESP, tapi bila waktu lunch je nak pergi makan. tak boleh nak skip. hehe..kalau makan malam, aku boleh skip. balik rumah, hubby offer nasi, aku boleh tolak. selalu dah tak lapar dah. tapi kalau suami, memang lapar saja. yela dia memang banyak guna tenaga kalau kerja luar. jadi katanya, kalau kat platform, memang makan untuk staff tu teratur la..pagi tengah hari minum petang, makan malam, makan tengah malam. perghhh~!

Memang sekarang aku masih menyusukan Afina, tapi tak tahu la kenapa berat tak mahu turun. Selain daripada ESP, aku pun makan juga supplement lain seperti Omega Guard dan juga Alfalfa. Antara sebab mungkin susu badan masih bergeral aktifDiakui — aku ni memang jenis pelupa nak makan segala jenis supplement ni. Atas sebab itu, banyak kali juga skip. Itu yang tak berapa nak menjadi penurunan berat badan tu.

Tapi kata orang kalau dah makan ubat skip, makan pun banyak, apa lagi cara kita nak kurangkan berat badan dan kekal sihat?? haa…tak tahu lagi? mestilah dengan bersenam. buat aktiviti luar. keluarkan peluh, bakar lemak secara semulajadi. kannn…tapi — dengan anak dua orang ni, macam-macam sangat alasan nak bagi nih. hahahah…kalau ajak suami pun, takde support. jadi senam kat rumah aje ye. :)

So sesiapa lagi yang nak cuba ESP Shaklee. boleh tinggalkan komen. boleh whatsapp — boleh contact aku kat facebook. PM sahaja. aku mesti bagi respon walau kita tak friend kat facebook. nanti kita bincang. hari-hari terakhir nak habis bulan 10 ni, masih berjalan lagi promosi ESP. jangan lepaskan peluang ni. Kita sihat dan kurus sama-sama yok! hikhik…

Terima kasih Puan Yusrina Hata kerana beri peluang aku kenal Shaklee. : i like it! :)

Pengedar Shaklee,
Mdm Norfa

COD Meru, Bukit Jalil, Pandan Indah
012-5902865 SMS/Whatsapp

https://www.facebook.com/ciknorfa


   Oct 17

#ProjekIqra’ : Tabung Pendidikan Iqra’

Assalammualaikum. Jumaat sudah hari ini. Bila tiba Jumaat hati berdebar juga. Macam mana lah kalau kiamat terjadi hari ini? Ya, fikir-fikirkan.

Bagi mereka yang ingin menambah saham akhirat. Bolehlah merajinkan diri untuk kenali Projek Iqra’ @ Persatuan Kebajikan Projek Iqra’ Semalaysia. Aku kenal Projek Iqra’ ni melalui sorang kenalan di ofis. Hampir setiap hari ada post mengenai Projek Iqra’.

Maka dengan itu terdetik hati untuk turut sama memberi sumbangan yang mungkin nampak kecil, tapi mungkin juga bermanfaat pada orang lain.

Idea Projek Iqra’ ini tercetus setelah team Projek Iqra’ mendengar dan melihat sendiri kesukaran anak-anak yatim lepasan SPM menyambung semula pelajaran walaupun berminat dan mempunyai kelayakan kerana tidak mempunyai wang untuk mem bayar yuran pendahuluan di pusat pengajian tinggi, membeli perkakasan seperti buku dan peralatan untuk memulakan pengajian dan pelbagai kekangan lain yang menjadi tembok penghalang bagi mereka meneruskan cita-cita.

Terus kepada objektif utama Projek Iqra‘ ini iaitu

Membantu untuk memantapkan tahap pendidikan dan kebajikan kanak-kanak dan remaja di rumah kebajikan (anak yatim, miskin dan asnaf) serta keluarga yang kurang berkemampuan.

Cukup jelas di situ. Korang boleh melayari laman web mereka di http://www.projekiqra.com. Banyak maklumat yang boleh korang perolehi.

Tapi hari ini, aku ingin war-warkan salah satu kempen daripada Projek Iqra’ iaitu Tabung Pendidikan Iqra’.

(NOTA : KESEMUA INFO DIAMBIL DARIPADA LAMAN RASMI PROJEK IQRA’)

PENGENALAN

Tabung Pendidikan Iqra’ (TPI)  merupakan satu program jangka panjang dilancarkan oleh Projek Iqra’ untuk membiayai pelan pendidikan kepada anak-anak yatim, miskin dan asnaf di rumah kebajikan dan komuniti setempat.

Matlamat akhir program ini adalah untuk memberikan peluang pendidikan yang lebih adil kepada golongon sasar. Projek Iqra’ percaya jika seorang daripada anak dalam keluarga yang kurang mampu ini berjaya, ianya dapat mengubah nasib keluarga tersebut keluar daripada jerangkap kemiskinan.

Pada tahun 2013, seramai 14 orang golongan sasar telah didaftarkan dibawah program Tabung Pendidikan Iqra’ 2013 (TPI 2013).

SENARIO

Anak-anak yang tinggal di rumah kebajikan apabila berusia 18 tahun akan terpaksa berdikari dan tidak lagi dibenarkan menetap dirumah kebajikan tersebut.

Apa yang boleh dilakukan pada usia tersebut adalah melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. Namun begitu tanpa simpanan pendidikan, ramai antara anak-anak ini mempunyai masalah kewangan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi.

Anak-anak yang mempunyai potensi dalam bidang kemahiran juga mempunyai kesukaran mendapatkan wang samada untuk meneruskan belajar dalam bidang kemahiran atau memulakan perniagaan (start-up).

Tabung Pendidikan Iqra’ 2014 (TPI 2014) merupakan satu pelan pendidikan yang akan memberikan mereka tunai pada usia 18 sebagai tiket untuk mereka melangkah ke dunia sebenar dan seterusnya mengubah nasib keluarga mereka, keluar dari kemelut kemisikinan.

OBJEKTIF KEMPEN

1.    Menyenaraikan 30 calon-calon yang layak sebagai penerima TPI 2014 yang terdiri daripada anak-anak yatim, fakir, miskin dan asnaf yang tinggal bersama keluarga mereka di komuniti Nilai, Negeri Sembilan dan Kuala Lumpur.

2.    Mengumpulkan dana bagi menaja setiap penerima TPI 2014 dengan kadar RM1200 seorang untuk 30 orang anak-anak bagi tempoh setahun. Jumlah yang disasarkan adalah RM 36,000

3.    Mengumpulkan dana bagi membiayai penerima TPI 2013 seramai 14 orang yang terdiri daripada anak-anak dari Pertubuhan Kebajikan Baitul Ehsan berjumlah RM 16,800.

4.    Dana ini akan ditaja jamin oleh Great Eastern Takaful sehingga penerima TPI berusia 18 tahun dimana boleh digunakan untuk menyambung kehidupan selepas usia 18 tahun.

PERINCIAN PERBELANJAAN

No. Perkara Butiran RM
1 TPI 2014 Tahunan RM1,200 x 30 pelajar 36,000
2 TPI 2013 Tahunan RM1,200 x 14 pelajar 16,800
JUMLAH 52,800.00

KOMITMEN KAMI

Projek Iqra’ komited untuk menyelaras dan terus melaksanakan program-program yang memberi nilai tambah kepada peningkatan pencapaian pendidikan anak-anak ini. Dari semasa ke semasa, beberapa program bakal distruktur terutamanya untuk fokuskan masa depan mereka selain merapatkan ukhwah diantara penaja dan pelajar yang ditaja. Kami juga komited untuk menjaga batas sempadan dan kerahsiaan yang harus dihormati terutamanya terhadap keluarga pelajar tajaan yang datang dari pelbagai latar belakang.

Kami menjemput anda untuk bersama-sama memulai perjalanan yang mengujakan ini : Mengubah hidup satu jiwa.

SALUKAN TAJAAN ANDA;

Anda boleh menaja dengan bermula serendah RM50

atau menaja seorang anak RM1200/setahun.

atau dengan jumlah keikhlasan anda.

2 CARA MUDAH MENAJA

1) Melalui Fungsi DONATE NOW di sini.

1) Masukkan jumlah tajaan yang anda mahu taja diruang diatas kotak ‘Donate NOW’
2) Klik button Donate NOW
3) Isi Bank pilihan untuk transaksi ini dan lengkapkan maklumat anda.
4) Klik Donate Now
5) Masukkan Username dan Password internet banking anda
6) Lengkapkan process Transfer Money didalam talian.
7) Anda akan menerima notification di dalam email untuk rujukan transaksi ini
8) Anda akan dapati nama ada tersenarai sebagai donor di ruang bawah entri ini.

2) Melalui  Maybank Online Transfer.

BANK : MAYBANK
NO ACCOUNT : 5648 1050 5075

1) Masukkan jumlah tajaan yang anda mahu taja diruang diatas kotak ‘Donate NOW’
2) Klik button Donate NOW
3) Isi Bank pilihan untuk transaksi ini dan lengkapkan maklumat anda.
4) Klik Donate Now
5) Masukkan Username dan Password internet banking anda
6) Lengkapkan process Transfer Money didalam talian.
7) Anda akan menerima notification di dalam email untuk rujukan transaksi ini
8) Anda akan dapati nama ada tersenarai sebagai donor di ruang bawah entri ini.

KESIMPULAN

Tabung Pendidikan IQRA’ 2014 ini adalah program menyediakan satu pelan pendidikan untuk memberikan peluang pendidikan yang lebih adil kepada anak-anak yang memerlukan, terutama mereka yang yatim, miskin dan asnaf samada yang tinggal di rumah kebajikan atau bersama keluaga di komuniti setempat. Kerjasama yang diwujudkan ini diharap dapat membuka lebih banyak ruang untuk golongan sasar ini membina masa depan yang lebih baik selain sebagai agenda pembangunan modal insan dan menggerakkan kesedaran terhadap pelajaran mereka yang kurang diambil peduli oleh masyarakat.

“Pemberian anda membina sebuah kehidupan baru”

Semoga pemberian korang di pandang tinggi oleh DIA di atas.

sekilas : selalu terfikir, apa yang aku ada ini harus dikongsi dengan orang lain sebab ia bukan sepenuhnya milik aku. Jadi mungkin ini ruang dan peluang yang ada untuk kita menambah amal. Mudah-mudahan diterima oleh Allah. Amin. 


   Oct 15

Sumbing Bibir : Bagaimana ia terjadi?

Sewaktu mengandungkan Afina Zahra, di penghujung waktu bersalin, Doktor beritahu aku air ketuban sangat banyak. Dan aku dirujuk ke hospital untuk mengetahui lebih lanjut keadaan bayi dalam kandungan.

KAta doktor, lebihan air ketuban boleh beri pelbagai kesan, seperti bayi berpusing dan menyebabkan kedudukan bayi sonsang. Dan doktor terus buat pemeriksaan rapi dengan melihat bentuk wajah bayi dikhuatiri akan terjadinya sumbing atau ketidak sempurnaan pada wajah. Sebagai mak, berita macam ni memang mendebarkan dan sentiasa resah gelisah untuk mengetahui nasib diri serta bayi yang bakal lahir.

Alhamdulillah, Allah Maha Berkuasa Maha Penentu segalanya. Anak aku lahir sempurna InsyaAllah . Hari ini terbaca mengenai Sumbing bibir di paper Metro. Mungkin boleh dijadikan panduan pembacaan buat ibu-ibu di luar sana.

Bantu bedah sumbing

Oleh Zaitie Satibi.

Sumbing bibir terjadi anggaran satu dalam 1,000 kelahiran, manakala sumbing lelangit pula anggaran satu dalam 2,000 kelahiran. Bagaimanapun, sumbing bibir dan lelangit boleh terjadi secara berasingan atau kedua-duanya sekali.

Punca sumbing tidak diketahui tetapi faktor genetik, kecacatan lain atau pengambilan ubatan ketika ibu hamil dan jangkitan virus boleh menyumbang kepada berlakunya sumbing.

Ketika perkembangan janin kira-kira usia tiga bulan, bahagian kepala dan muka terbentuk berasingan sebelum bercantum, namun kegagalan dalam percantuman mengakibatkan rekahan iaitu sumbing.

Bayi yang dilahirkan dengan keadaan sumbing bibir dan lelangit akan menghadapi pelbagai komplikasi seperti sukar menyusu disebabkan pembentukan mulut tidak sempurna. Malah, bayi juga akan menelan lebih udara ketika penyusuan, mengakibatkan susu mudah masuk melalui hidung atau telinga dalam.

Mereka juga mudah mendapat jangkitan telinga dan pengumpulan air di bahagian telinga tengah, sekali gus menjejaskan pendengaran. Kurang pendengaran akan menghalang perkembangan pertuturan. Bayi yang sumbing lelangit akan menyebabkan pertuturannya tidak fasih kerana otot lelangit tidak berfungsi dengan sempurna.

Kecacatan pada gusi atas dan lelangit akan menyebabkan bayi mempunyai bentuk gigi yang tidak normal atau tiada gigi. Disebabkan banyak komplikasi membabitkan pertuturan, pendengaran, pergigian dan masalah kosmetik, bayi dilahirkan de-ngan sumbing bibir dan lelangit bakal menghadapi masalah kurang keyakinan diri, sekali gus menjejaskan psikologinya.

Bagi membantu bayi yang dilahirkan sumbing bibir dan lelangit menjalani kehidupan seperti insan normal, Persatuan Isteri-Isteri dan Kakitangan Wanita Petronas (Petronita) menaja pembedahan memperbetulkan masalah terbabit dan rawatan pemulihan lanjut kepada 10 kanak-kanak dengan kerjasama Persatuan Klef Bibir dan Lelangit Malaysia (CLAPAM).

Pihak berkenaan menaja kos pembedahan memperbetulkan sumbing bibir dan lelangit serta rawatan lanjut selepas pembedahan membabitkan pemeriksaan gusi, sokongan alat bantu mendengar dan terapi pertuturan yang perlu dilakukan sedikit demi sedikit selaras peningkatan umur yang menelan belanja ribuan ringgit kepada kanak-kanak berkenaan berusia dua hingga lima tahun sejak 2009 di Pusat Perubatan Prince Court (PCMC).

Petronita turut menyalur sumbangan RM100,000 kepada CLAPAM disampaikan Ketua Jawatankuasa Kebajikan Petronita, Nazrin Aneeza Nazaruddin bagi menyokong aktiviti dan usaha dijalankan persatuan berkenaan untuk membantu rakyat Malaysia yang mengalami sumbing bibir dan lelangit dengan menawarkan khidmat kaunseling serta nasihat.

Turut hadir, Pengerusi Persatuan Klef Bibir dan Lelangit Malaysia (CLAPAM), Zainal Azhar Ahmad.

Zainal Azhar berkata, pembedahan sumbing bibir boleh dilakukan ketika bayi berusia tiga bulan, manakala pembedahan sumbing lelangit pula dilakukan ketika bayi berusia antara enam hingga setahun. Selepas itu, penilaian pendengaran dan pertuturan akan dilakukan terhadap kanak-kanak seiring dengan peningkatan usia.

Menurutnya, CLAPAM membantu meningkatkan kesedaran protokol pengurusan sumbing bibir dan lelangit kepada ibu bapa kanak-kanak yang mengalami masalah itu bagi memastikan mereka mengetahui kaedah mengurus dan menjaga anak berikutan pembedahan dan rawatan susulan dilakukan secara berperingkat-peringkat.

Rawatan lanjut seperti pemeriksaan pergigian, pemindahan tisu tulang (bone graft) dan pembedahan pembetulan rahang membabitkan tulang mulut dan dagu juga dilakukan tetapi berdasarkan tahap kecacatan dialami.

Sementara itu, eksekutif sumber manusia swasta, Norarliza Abusri, 32, berkata, pembedahan dan rawatan susulan yang ditaja Petronita mampu memberi peluang kepada anaknya Aniq Bazly Aidel, 6, menjalani kehidupan normal seperti kanak-kanak lain.

“Sebelum menjalani pembedahan, saya bimbang dengan keadaan Aniq kerana masalah dialaminya menyebabkan dia tidak dapat menyusu dan makan dengan sempurna. Aniq juga kerap menangis kerana sentiasa lapar dan tidak puas makan serta minum.

“Menerusi Petronita, semua perbelanjaan pembedahan ditanggung sepenuhnya. Malah, pihak berkenaan juga akan menanggung rawatan susulan sehingga Aniq tidak lagi menghadapi masalah,” katanya yang menyertai CLAPAM pada 2009.

Selepas pembedahan, keadaan Aniq semakin baik malah dia mampu menyusu seperti kanak-kanak lain. Kini Aniq akan menjalani pembedahan susulan untuk memperbetulkan bahagian gusi dan akan diteruskan sehingga dia berusia 18 tahun.

Sumber : Harian Metro


   Oct 01

Ke Pantai Morib Kita

Minggu lepas, aku balik rumah jenguk ayah. Tapi itu pun dah lewat. Hari sabtu , lepas Maghrib baru gerak. Sebab siang tu hujan lebat. Tak boleh nak bergerak.

Entah macam mana, Angah aku mesej, ajak pergi Pantai Morib keesokkannya. Aku yang memang tak ada plan, on saja.

Hari Ahad tu, aku dan anak-anak bersama ayah bergerak ke Puchong dulu. So dari Puchong aku satu kereta, angah aku satu kereta bergerak ke Morib.

2014-09-28 09.43.33

Sebelum bertolak — Selfie dulu. hehehe :) BOnda yang excited weh.

IMG-20140928-WA0000

Ayah aku pun sama daaa…hahaha…

Sampai pun dah nak tengah hari. Pukul 11 lebih jugak la.

Angah dah bawa semua kelengkapan. Khemah, toto, bantal, periuk belanga untuk memasak, siap sleeping bag bagai, layang-layang, permainan korek tanah untuk anak-anak. heh. terbaik!

2014-09-28 13.07.18

Ini kakak ipar aku. nampak semua barang dia bawa. lesung batu pun ada weh. dia kata boring lah duk pantai sesaje. orang lain mandi, baik dia main masak-masak. hehehe…layan jelaaa…

Aku bawa badan je. hehehe…yela, sebagai seorang ibu yang kena bawa dua orang anak kecil, tentulah pening kepala nak memikir benda lain. Encik suami pula ketika itu jauh di mata.

Sayangnya waktu sampai tu, air laut dah surut. memang jauh ke gila nak pergi mandi. Pukul 5 petang baru air pasang. Hurm, time tu dah packing nak balik dah weh.

2014-09-28 11.48.06

Kau nampak air laut tu kat mana…nun jauh kat sana. tak kuasa la weh nak pergi…duk main depan2 ni sudah ye anakku.

Jadinya, lepas ni plan, datang hari sabtu dalam kul 3. So petang tu boleh lenjan mandi laut. Disebabkan air surut, Naufal dan anak buah aku Umairah hanya main korek pasir di kawasan yang ada sisa air laut yang cetek. boleh lah. anak aku pun sebenarnya takut ombak laut tu. pernah dah bawa pergi port dickson.

Aku biarkan dia berjemur, kotorkan badan tangan dan kaki. biar rasa sikit alam ni. :)

2014-09-28 11.48.56

2014-09-28 11.55.02

Tu layang-layan kitorang la tu. Abang aku tengah nak sangkutkan kat bawah, bior dia terbang sendiri. angin memang baguih time ni. hehe.

2014-09-28 13.19.11

Naufal tengah fefeeling main layang-layang. hahaha…

2014-09-28 12.13.23

Anak dara kecik ni paling rilek. duk dalam khemah golek-golek je ya dik. memang bagus ada khemah, senang nak menyusukan pun ya..nak baring2 pun ya..

2014-09-28 16.06.37

Ni ler rupa khemahnya ha…time ni nak balik dah pun.

Seronok je berkelah macam ni. next time kena rancang betul2 la. bila tak rancang sangat, tak berapa nak feel kata orang. hahaha…harap2 hubby tak jeles kitorang bersuka ria di sini. nanti hubby bawa kitorang pergi plak ya *wink* :)

sekilas : bawa ayah berjalan supaya dia tak rasa sunyi sepanjang ketiadaan mak ni.


   Sep 29

Sudah seminggu berlalu. Rindu pula rasanya.

Semalam genap seminggu mak berada di Mekah.

Alhamdulillah, tadi dapat mesej dari mak, memaklumkan mak sudah sedikit sihat. mak kata 2 hari tak lalu nak makan. kurang sihat. perubahan cuaca mungkin.

Mak dapat pergi tunaikan haji. Tapi ayah tak ikut sekali mungkin belum ada rezeki.

Mak pergi dengan Pak Teh (adik mak) dan isterinya. Doa aku semoga mak dikurniakan kesihatan yang baik, dan dipermudahkan urusan menunaikan ibadah haji.

Baru seminggu. mak pergi 21/9/2014. rasa sunyi juga bila mak tak telefon macam selalu. Dapat baca mesej2 mak dalam whatsapp group keluarga. mula rasa rindu pada mak. ya rindu.

Waktu Wukuf lagi 5 hari kalau tak silap. Menanti-nanti tiba waktu itu dan terus berdoa agar mak terus kuat kat sana.

Sedih juga waktu hantar mak pergi ke Tabung Haji Kelana Jaya. Dah lama mak tak jalan jauh, naik kapal terbang. Tapi bila tahu smeuanya oke, rasa tenang skit hati. Apa lagi Pakteh banyak bantu mak kat sana. Allah sahajalah yang dapat membalasnya.

Mak, kuatkan diri ya.Doa kan kami adik beradik berjaya dunia akhirat.
Sebak pula saat menaip ni. Rindu mak :(

SAM_3915

Semoga mak, pak teh dan mak teh, dapat menunaikan haji dengan sempurna dan memperolehi haji mabrur. Amin.

sekilas : ayah mesti rindu masakan mak kan? :)

 


   Sep 19

Afina Zahra & Solid food

Akhirnya aku ada juga idea nak update apa. ahahaha…

Kalau ikutkan tarikh sebenar, Afina Zahra belumlah masuk 6 bulan. sebab dia lahir 22/3. tapi buatpe nak ikut tarikh betul sebab sebulan kejap 30 hari, kejap 31 hari…so tak sama. hehehe.

Jadi aku dah mula berkira-kira untuk merancang menu makanan pejal buat anak dara aku ni.

Ada buat survey kat Facebook, rata-rata mencadangkan aku bagi puree buah dulu pada anak aku. Tapi sebenarnya aku dah start bagi dia biskut. Dan aku ada bagi puree kentang + puree pisang. Kentang tu dia tak berkenan. Asyik lah dikeluarkan balik dengan lidah dia.

Screen Shot 2014-09-18 at 4.50.48 PM

Yang bagi idea chicken chop tu toksah lah ikut. dia sengaja menghiburkan aku. hehehe…

Dan terdetik di jiwa, cewah nak beli blend khas untuk blend makanan baby ni. Dulu time Naufal pinjam biras aku punya…hehe lepas tu, ibu aku kata dah rosak. Aku kena la beli satu untuk blend makanan baby. tak nak lah campur dengan blend biasa tu kan. buatnya ada rasa pedas, sian pula baby.

survey kat internet, kebanyakkan mereka cadangkan guna Philips Avent: Mini Blender.

Gambar di ambil daripada blog akusukamerahjambu harap dia tak marah. hehehe..

Jadi korang yang pernah guna blend ni, apa pengalaman? Nak pujuk encik suami beli juga ni. hehehe

DAn seperti biasa kena sediakan juga menu makanan untuk Afina.

Ni pun ambil kat blog akusukamerahjambu. hehehe…

oke. standby anaknda, bonda nak bagi makan banyak-banyak ni. hehehe…

sekilas : buah avocado jual kat mana eh?


   Sep 18

Selamat ulangtahun perkahwinan yang ke-3 [Aki & Norfa]

Hai semua.

Berhari-hari dah tak update cerita. Yang nak update ni pun cerita dah basi. hakhak.

Tak apa…basi buat korang, tapi sentiasa segar di ingatanku. eceh.

10 September adalah hari mengenang pernikahan aku dan suami tercinta. Kami telah bernikah pada 10 September 2011. Kebetulan suami pun baru balik outstation setelah sebulan lamanya, maka diajaknya kami anak beranak berehat-rehat.

hehehe…macam-macam tempat lah cadang ni, kejap Penang, kejap Gambang, kejap goald coast, kejap Melaka

Akhirnya — Kami pergi ke Cameron Highland. hihihi…Tah apa-apa la. Bayangkan dua hari kat situ. Memang rehat saja.

Bukan apa, aku ni memikirkan juga kehendak suami. Dia jenis nak berehat saja. Bukan nak berjalan sangat. Kalau aku dah bagi cadangan contohnya, Melaka — kalau dia banyak bunyi “nak berjalan bawa budak leceh la” dan sebagainya. Maknanya dia malas la tu nak berjalan. Dia jenis nak duduk bilik. kalau berjalan pun setakat makan angin. Tapi kalau pergi melawat-lawat ni ke Zoo negara ke, ke penang art street ke..memang bukan dia la time tu. hehehe…

Jadi aku rasa Cameron tempatnya sjeuk, nak jalan makan angin memang elok sangat. makan angin sangat kat Cameron. ahahaha…duduk lepak sesaja dan tak banyak nak berjalan. Okey, menepati selera suami. Kalau tak nanti tak ada idea…dia ajak pergi Genting Highland lagi haru — hahahha…Dari ke bujang sampai dah beristeri, sampai dah beranak dua –dia memang suka ke sana. Tak pernah nak boring. Sebab tempat tu tak payah banyak jalan.

Makanya sempena mengenang hari pernikahan ni kami bergerak lah ke Cameron pada 10hb. aku ambil cuti 10,11,12 September. memang puas hati habiskan masa dengan suami dan anak-anak.

Eh, kalau berjalan kenangkan hari pernikahan tak bergambar, memang tak sah. Meh aku belanja gambar kami sekeluarga. sila jemu oke.

Screen Shot 2014-09-18 at 1.00.27 PM

Ini Gambar sebelum bertolak. Bonda dan Afina Zahra. :)

Screen Shot 2014-09-18 at 1.01.15 PMSweet Couple ..hikhik.

Gambar ni ambil dari instgram sendiri. Sebab semua gambar ada dalam handphone Hubby. Maklumlah kita handphone cap ayam je. hahaha…

Screen Shot 2014-09-18 at 1.00.55 PM

Anak bujang dengan monopod tanpa kameranya. ahahaha. I love you Hanif Naufal.

Cerita di Ladang Teh ni, ada anjing pula. Nasib baik lepas kami dah ambil gambar baru anjing tu mai. Teruih lari naik atas. Penakut kemain. Memang lah anjing tu nampak mesra dan tak agresif. Tapi kita ni jenis tak biasa bela haiwan, jadi rasa cuak la kot. Sebabnya ada orang Melayu sweet couple juga, rilek je dia duk borak ngan anjing tu dan ambil gambar anjing tu. Rasanya dia memang pencinta haiwan. kita takut wak..hehehe..

Screen Shot 2014-09-18 at 1.00.39 PMLast but not least. I love my family.

Terima kasih yang mendoakan kebahagiaan kami terutamanya mak ayah ibu dan ahli keluarga.

Semoga hubungan ini kekal ke syurga dan kami beroleh anak-anak yang soleh dan solehah.

sekilas : Hai sedih plak tetiba.