Sekilass

A Simply Life of Me

   May 27

Manusia kita makin sakit, jiwa makin cedera parah, tanpa kita sedar.

Agak panjang, tetapi kalau mahu membuka minda, bacalah kalau mungkin ia bermanfaat kepada semua orang.

Remaja perempuan, umur 15 tahun, OKU, lembam. tahap pemikiran mungkin 5-7 tahun punya mentaliti, “JANNAH” (bukan nama sebenar, sekadar ambil nama syurga), Jannah Menjadi mangsa nafsu buas ‘syaitan’. Jantan keparat tua bangka, umur 96 tahun, tua-tua pun menyemai benih dalam rahim budak OKU. Sekali romen dapat upah RM5. Maaf, ini sangat bangsat!!

Keparat sangat, kalau saya jadi hakim, tak tau macam mana nak mengadili manusia macam ni yang layaknya di sula dan rejam sampai mati. Keparat itu membuntingkan remaja lembam OKU, berkali-kali, now Jannah, terpaksa berpisah dengan keluarga, dilindungi bawah akta dan ditempatkan di rumah perlindungan. Emosinya? menitik air mata kalau hendak diceritakan.

Ingat beberapa bulan lepas? kes budak umur 10 tahun kena rogol dengan ayahnya sendiri dan hamil, dan saya ceritakan bagaimana emosinya kan? budak umur 10 tahun yang jenis kasar, budak kampung, lasak, panjat pokok, mandi sungai, berlari keliling kampung, tiba-tiba ditempatkan dirumah perlindungan, seminggu ditempatkan di situ, emosinya kacau, tidak bercakap, dia teringin nak makan kek, kami bawakan kek, tetapi dia tidak turun makan kek sebab penat dan letih nak berjalan, dengan perut yang besar itu. Bayangkan budak umur 10 tahun menahan sakit beranak? kemudian kena operate sebab masih kecil, umur 10 tahun dia melalui semua itu, dan yang musnahkan masa indah kanak-kanak itu ialah bapaknya sendiri.

Sakit…
Manusia kita makin sakit, jiwa makin cedera parah, tanpa kita sedar.

Berbalik kepada Jannah, dan ia juga kebanyakkan anak remaja lain yang dirogol semenjak kanak-kanak, tahu tak kalian, mereka menjadi ketagih seks? Sebab itu, kita dengar, ada remaja yang telah rosak (dirogol berkali-kali) cenderung menjadi ‘bohsia’ mereka ketagihan seks. Sebaik dimasukkan ke rumah perlindungan, Jannah tengok rakan-rakan lain, ada makanan, biskut dan minuman. Jannah merengek, mahukan biskut juga, dan memanjang meregek lapar. Bagi wanita yang pernah hamil, saya dapat rasa, kelaparan itu bukan sesuatu yang diada-adakan, selepas 2 jam makan pun kita boleh lapar balik, dan tergedik-gedik nak makan. itulah juga yang dirasai olehnya, tambahan pula mentalitinya macam kanak-kanak.

Sakit…
Manusia kita makin sakit. Jiwa makin cedera parah, tanpa kita sedar.

Ada rakan saya bilang, anak lelakinya 15 tahun, rajin mengasuh adik perempuan, lepak dalam bilik main-main adik beradik atas katil. Saya menegah. Kita kena cegah, walau adik beradik sekali pun, tambah sudah umur 15 tahun, sudah ada rasa, adik-adik kecil tidak tahu apa-apa, abang cium, abang gomol, seronok, abang naik syok… maka jadilah macam-macam. Ayah-ayah pun sama, jagalah pelukan dan ciuman kepada anak-anak, peluk dan ciumlah anak sebagaimana seorang ayah dan pelindung kepada anak-anak perempuannya, jangan lebih batas hadnya, tolonglah…

Semenjak saya dan team We Care We Share kami dekati remaja-remaja yang hamil dirogol, terlanjur ni, banyak sungguh kes-kes sumbang mahram, dan juga ketelanjuran akibat ‘tidak tahu apa-apa’ ada remaja yang hebat, PMR or PT3, berderet A, jenih budak baik, yang emak bapa akan rasa “anak aku budak baik, rajin belajar, takkan buat benda-benda tak betul,” itu lagi bahaya, sebab percayakan anak hampir 100%, dan anak begini pula mudah terpedaya dan digoda jantan di luar sana, dua tiga kali usung dah boleh ‘on’ kemudian mengandung. tak boleh buat apa dah bila benda dah jadi, kalau emak bapak rasional, boleh la tenang hadapi, kalau yang emosi, kena halau kena caci, anak bawa diri, tu yang kemudiannya kita jumpa bayi dalam longkang, dalam lubang jamban, dalam tong sampah. Tell you, budak baik masuk rumah perlindungan, bergaul dengan remaja yang rosak akhlak, agak-agak yang baik akan ikut jadi nakal, atau yang nakal akan berubah jadi baik? semuanya mungkin kan?

Tolonglah semua, alert please, awasi ‘pergaulan’ anak lelaki dan anak perempuan kita, walau adik beradik, jangan bagi asyik dok bergesel-gesel sangat, dok gesel sangat, syaitan pun gesel sekali, last sekali tersondol, pastu kembong. Part kembong ni mulalah menduga kasih sayang semua orang. Ada yang terus ditinggal di rumah perlindungan, sekali pun tak jenguk, pepandai la ko duduk situ, mujur juga ada makcik-makcik macam kami-kami ni Allah bagi sikit rasa kasih sayang dan melayan kalian macam adik beradik, anak beranak, bawakan makanan, minuman, bawakan keperluan diri dan baby kalian. Esok-esok dah keluar, harapnya jadilah kalian insan yang akan membantu orang lain, mungkin makcik-makcik ni tak perlukan bantuan kalian, cukup sekadar doa kalian untuk kami sihat, dan murah rezeki, agar kami boleh terus berbakti membantu orang lain pula. Sebarkan kasih sayang yang kami beri pada kalian kepada orang lain, jangan beri pada jantan-jantan yang meratah tubuh badan kalian je anak-anak oiii…

Semoga apa yang saya tulis ini kalian baca dan sentiasa beringat, yang ada anak, jagalah anak-anak kita, baik lelaki, baik perempuan, yang tidak ada anak, kalian ada anak-anak saudara, anak-anak jiran, adik-beradik kan, prihatin la. perkara-perkara seperti saya ceritakan di atas mungkin akan berlaku pada orang-orang terdekat dengan kita, tidak mustahil, jadi sama-sama kita jadi masyarakat yang prihatin. kalau nampak anak-anak perempuan, dari kanak-kanak sampai remaja, berjalan sendirian, kawasan gelap atau sunyi, cuba perlahankan kereta, atau perhatikan mereka prihatinlah cara kita.. saya pernah berhentikan kereta pura-pura cakap di telefon sebab nak perhatikan ada dua orang kanak-kanak perempuan berbasikal dalam jalan pintas yang sunyi, sehingga mereka melepasi semak dan belukar masuk ke jalan utama semula, saya gerak, dan perlahankan tengok mereka masuk kawasan perumahan, baru saya teruskan perjalanan. Sambil buat begitu, berdoalah dalam hati, agar Allah pelihara mereka, pelihara anak-anak kita, dan kalau anak kita dalam situasi begitu, moga ALlah utuskan orang baik-baik untuk membantu.

Catatan extra :
Saya pernah sekali, ada salah komunikasi dengan taska, saya pesan Alesya tak perlu pergi sekolah agama petang, sebab petang saya tidak dapat ambilnya di KAFA, tetapi cikgunya terlupa dan hantarkan ke sekolah agama, saya pulang lambat dari office, pukul 7pm lebih, hujan lebat, tetiba ada suara wanita Indonesia telefon saya beritahu, dia tengok no telefon saya di beg sekolah alesya, dan beritahu, alesya menangis dan mengigil kesejukan basah akibat hujan, dalam gelap di surau sekolah KAFAnya, dia sendirian dala gelap. Macam nak luruh jantung saya.

Panik, saya minta cakap dengan Alesya dulu, saya tenangkan dia, walaupun saya hampir meraung sama. saya beritahu wanita indonesia tu, minta tunggu di situ sekejap, sementara saya call babah Alesya. Babahnya atas motor, pula tak jawab call, tetapi call kemudian, saya suruh terus pergi surau. Rupanya wanita indon itu, call saya balik, minta izin nak bawa Alesya pulang, sebab sudah maghrib, nanti dia beri alamat, minta suami ambil di rumah aje. Tuhan saja tahu, takutnya saya, dan saya tidak boleh bayangkan ketakutan Alesya macam mana, apa senjata saya ada ketika itu? doa dan doa… tetapi cikgu-cikgu di taskanya teruk juga saya bambu.

Alhamdulillah, 15 minit kemudian babah dia call beritahu sudah ambil Alesya. Allah utuskan orang baik-baik membantu anak 7 tahun, ketika dalam kesusahan, bila itu terjadi, saya tanam dalam diri, saya mahu lebih berbakti untuk orang lain, sebab kesannya besar, bukan untuk diri sendiri, sampai ke ahli keluarga pun Allah balas.

itu pengalaman ngeri yang saya tidak pernah cerita, baru hari ini teringat nak bercerita.

 

Kisah ini dipetik daripada coretan pengguna Facebook yang bernama Pnut Syafinaz.


   May 14

Rakan-rakan blogger dan aku

Sejak bertunang dulu. aku memang dah kurang join aktiviti blogger.
Event buka puasa ke…tengok wayang ke..anniversary apa ke..itu ke ini kee. dah tak hadap.

Lepas kahwin apa tah lagi ye tak?

Tapi, walaupun begitu…aku masih keep in touch dengan beberapa rakan blogger yang dulu pun aku kenal single mingle..sekarang dah kahwin beranak pinak..ada yang tunggu anak lagi. Dan ada yang bercucu —-> merujuk kat KAK INA KL. hehehe..

Ramai juga masih aktif. dan ada juga dah slow dalam menulis blog. Ada yang masih menulis, tapi takde aktiviti bersama para blogger lain.

Sekarang tengok ramai yang dah cipta brand tersendiri dan boleh review sana sini. Boleh juga dapat income tersendiri. Aku masih di sini melayan perasaan diri. ahaks! madah gitu.

Paling tabik srping bertingkek tingkek dengan blogger Anak Perak dan RedLinda (dah takde blog dah — dia share je dengan laki dia). dari kawan sampai berkahwin. Hehe..alhamdulillah. Rahsia Allah. Dua orang anak dah korang. blog Anak Perak macam dah Linda yang sapu habis..cerita hal mak mak pula tu. hehehe. biasalah..tukar fasa kehidupan.

Mejah pun dah berkahwin. Blogger juga? hehehe….Seorang anak. Yuyu pun siap ada jual produk kecantikan lagi. Terbang tinggi-tinggi nampak hidup lagi. tapi tak se’hidup’ dulu la…hehehe ada anak bini sekarang. Tengok pun cerita produk kecantikan je..ahahahaha.

Faizal…oh faizal. Sembang bincang dah senyap. banyak ke sembang filem. hehehe. Oklah..tukar profession kan.  dapat tiket free memanjang je ko. Ni pun dah kahwin. Waktu ada makwe dulu sorok-sorok. Tapi wife dia pun blogger. blog dalam english tau. kagum akak! hikhik. Sekarang ni bakal menjadi mama dan papa. tunggu baby lahir. tak pasti pula bila. anyway tahniah!

Cik Helena kita pun sudah berkahwin dengan amer. beranak pinak juga…hehehe. Tahniah! blog pun dah lama tak bayar domain, maka domain pun expired. hahahaha….Kisahnya tak nak berblog lagi la tu.

Ada juga blogger lain macam Broframestone, Hazman Fadzil, Melastik Bintang, Eyriqazz, redmummy, Ruby , dan ramai lagi yang kenal secara bersemuka mahu pun di alam maya. (maaflah tak dapat nak senaraikan semua —) Alhamdulillah..dorang ni semua baik-baik belaka. tak sombong.

Dorang pun tak lokek ilmu, tak lokek cerita dan segalanya lah. kalau yang baru-baru kenal mungkin ingat depa ni diva. tapi kalau depa diva pun apa salahnya dah memang dorang kerja keras untuk berjaya..diva pun diva lah. hahaha…

Sebenarnya aku rindu pula zaman-zaman aktif berblog ni. banyak aktiviti yang kadang-kadang 5-6 orang je join. tapi havoc dia, macam event apa je. hehehe.

Kawan-kawan masihkah kau ingat?

Zemanta Related Posts Thumbnail

Zemanta Related Posts Thumbnail

Sekilas : sesekali mengimbau! :)

 


   May 13

Naik komuter pun menarik juga!

Ahad lepas…agaknya macam dah lama tak bawa budak jalan-jalan (rasanya macam baru je bawa pi mandi wet world ) perasaan mak mak ni biasalah.

Bila kita kerja 5 hari seminggu. weekend jela rasa nak luang masa betul betul.

Tapi sebenarnya last week aku memang cuti seminggu, sebab takde sapa jaga anak-anak. MIL tak berapa sihat. Kira masa untuk Abi dorang la…tak banyak macma masa yang aku luangkan dengan dorang. Sebab tu, kalau anak-anak duduk dengan abi manja dorang terlebih sampai abi pening dan sakit kepala bila sorang-sorang merengek. Kalau dengan bonda…siap la!!! GGRrrr hahahaha…

JAdi Ahad lepas…seusai solat zuhur tetiba aku ajak hasben pergi jalan-jalan naik train Komuter. Hasben pun 50-50…panas2 plak tu. budak2 tak tidur lagi.

Sampai parking kat KTM Padang Jawa tu…memang tidur…ZzzZzz…tapi bondaa..mana nak beralah…kau tahu jela perangai bonda kau ni. hahaha…tetap gagah dukung budak sorang satu. ala tidur kejap je tu. lepas beli tiket, duduk je jaga la tu. haha…

Lama juga tak naik train KTM. Sekarang guna tiket kertas je ya. nanti naik train ada konduktor cek tiket ya. macam tu pulak…

SAM_1733

Dalam gambar Naufal dah bangun. Adik dia masih lena. Tapi tak lama lepas tu jaga juga. hehe. Tengah tunggu train. Naik daripada Padang Jawa.

SAM_1738

Budak tak sihat. Kena ikut jalan-jalan. Tapi dalam tak sihat, dia lah ligat. tak nak duduk diam. Nak berjalan dalam train. huhuhu…

SAM_1739

Orang suruh naik train tengok pemandangan luar…kelajuan train tu dirasai. TApi dia duk main kereta dalam train. Perjalanan kitorang pun panjang sampai ke stesen Kuala Lumpur. boring la gamaknya budak ni. hahaha

SAM_1741

SAM_1742

Selfie abi dan abang Naufal :)

SAM_1750

Dah sampai stesen Kuala Lumpur…Hehehe…time amik ni nak amik gambar train sekali…tapi tetiba kamera mode ada background plak..hahah tak sempat buang.

SAM_1754

Keluar dalam kul 3. sampai KL dalam kul 5 jugak la. Maka solat Asar dulu di Masjid Negara. Peace!

SAM_1755

ni selfie bonda dan adik Afina. Tapi Afina boh layan. hahahaha….

Balik tu memang kepenatan budak2 sebab kitorang tak sempat nak singgah kedai makan pun. Afina mengamuk. Balik aku naik train duduk kat ladies coach. Sebab banyak seat kosong. Hasben duk dengan Naufal kt seat biasa. Last2 semua tertidur. Sampai kat Padang Jawa dah maghrib. teruih balik sebab budak tidur. Nak gi makan pun tak sempat. makan kat rumah jela..jimat duit. hahahaha…

begitulah al kisahnya …..acara jalan-jalan naik komuter…betul betul naik komuter je tau…singgah masjid pastu naik balik komuter. hahahaha…but as always…im a happy wife and mother in the world. :)

sekilas : asalkan suami dan anak-anak di depan mata…aku bahagia. 


   Apr 14

Dilema : Berhenti kerja atau … ?

Niat hati lepas sambung master, adalah untuk meneruskan kerjaya ke arah yang lebih baik. Nampaknya masih belum ada rezeki dalam bidang pendidikan untuk aku.

Tapi masalah yang baru-baru ni masih juga tak selesai iaitu mencari pengasuh untuk anak-anak. Poning kepalo memikirkannya. MIL masih gigih menjaga anak-anak aku. tapi dalam masa yang sama aku dah nampak hint2 dia untuk suruh kami hantar anak kat pengasuh atau paling tidak dia suh kami carikan maid untuk jaga anak-anak. MAID? mahal woiii….bukan lah nak berkira sangat, tapi kewangan kami sendiri belum cukup stabil nak hire maid plak. boleh terduduk si suami. si isteri, ternganga. hahaha..

Nak cari pengasuh sorang aje dah RM350..paling murah boleh dapat RM300. macam lebih kurang sama je kalau hire maid kan. hehehe. maid tu process nak dapatkan daripada agent tu yg super duper mahal. sampai RM9k. mungkin lah, kalau bulan2 tu boleh juga difikirkan.

Suami duk fikir, elok hilang RM800 atau sejumlah gaji daripada pekerjaan aku sekarang? sebab aku sendiri ada hutang yang belum habis berbayar seperti PTPTN. dan ada personal loan sikit yang bersaki baki. itu takpe la. komitmen pada keluarga aku pun kena fikir juga, duit tiap bulan bagi mak ayah dan bil2 yang sekarang ni aku lunaskan. Jadi suami agak teragak2 untuk benarkan aku berhenti kerja.

Soal makan pakai aku, aku ok. selagi duk rumah, boleh jimat sebanyak mungkin.

Terfikir juga, dah ada master, takkan nak berhenti kerja duk rumah. ilmunya ada, tapi tak dapat disampaikan pada yang lain. macam rugi pula. kalau dapat kerja yang mungkin lebih baik dan dapat pendapatan yang lebih baik, mungkin juga boleh nak hire maid. mungkin.

Suami ada masalah juga nak hantar ke pengasuh. takut tak jumpa yang serasi. kalau boleh dia mahu anak-anak berada dalam environment keluarga yang dikenali. tak nak ada pengaruh luar sangat. Kalau dah masuk sekolah tu lain cerita. sebab umur 0-6 tahun ni penting untuk melihat dia membesar dengan baik supaya tak terikut bad habit orang lain. itu pandangan suami la. dia nak yang terbaik untuk anak-anak dia.

sekarang ni, dia minta aku ambil cuti 3 bulan tanpa gaji untuk tengok sama ada kami boleh survive atau tidak menjalani hari-hari mendatang. dan aku pula duk memikir apakah ia keputusan yang baik dan macam mana reaksi bos aku kalau aku mohon cuti 3 bulan tanpa gaji tu. bolehkah diluluskan? apakah alasan kukuh aku untuk berbuat demikian? dan 3 bulan itu aku harus bersiap sedia untuk meneruskan hidup sebagai suri rumah bekerjaya (baca : business online) atau berbalik kepada keputusan mencari maid dengan cubaan mencari pekerjaan yang lebih membantu kami sekeluarga dari segi kewangan. Itulah penyelesaiannya.

Dan aku masih memikirkan baik buruk setiap keputusannya kelak. Kalau korang ada pandangan, mohon share bersama aku. buntu juga fikirkan seorang diri.

Kalau tengok wajah anak-anak memang lah tak sesampai hati nak tinggalkan dorang untuk pergi kerja. tapi untuk teruskan hidup di muka bumi Allah ini, kena lah ada usaha mencari rezeki kan.

2015-04-11 13.39.53

2015-04-11 19.00.13

2015-04-13 18.54.39

sekilas : kalau diizinkan, memang nak berhenti kerja dan jaga anak2 sendiri. itu harapan terbesar aku. :)


   Mar 19

Bagaimana keluarkan hingus budak terutamanya bayi?

Musim anak demam batuk selsema.  Jadi post pun berkait-kait.

Semalam Panas Afina mencanak naik saat Naufal dah kebah demamnya. Kejap abang..kejap adik. Bonda takkan rehat selagi kamu semua tak sembuh sayang2ku.

Balik kerja sambut Afina, tengok selsema dia agak teruk. meleleh je. sampai ke malam, rasanya dah tersumbat agaknya. Aku sedut-sedut pakai mulut aku. tak nak keluar pula hingus tu.

aku kesian kat dia, sebab bernafas guna mulut. Jadi bila menyusu badan..dapat 3-4 saat lepas tu dia lepas sebab nak ebrnafas balik. oii kesian sangat aku tengok.

Pukul 10 malam macam tu dua-dua anak dah tidur. Aku decide untuk tidur awal juga sebab aku tahu tengah malam nanti tidurku pasti tak lena.

Jam 12 malam Afina dah start terjaga-jaga. Nak menyusu tapi aku tengok pun aku sesak nafas. Dia dapat tidur balik. Tapi aku tak dapat tidur bila dengar dia bernafas ikut mulut dengan hingus yang berbunyi dalam hidung dia. Aku akcau dia tidur dengan cubaan untuk sedut hingus dia. tapi gagal juga.

kul 1 pagi, dia jaga lagi. aku menyusu kan dia. Tapi tak lama lepas tu dia muntah. Aku rasa badan dia panas. jadi aku basahkan kepala..buka baju ganti basahkan badan.

Dia tidur lagi. tapi masih berbunyi. Tidur dia pun tak berapa lena. kejap ke kiri..ke kanan. merengek..lepas tu menongeng.

Abang pun agak terganggu. sama juga tu, kejap hujung katil..kejap sebelah aku. tahu-tahu ada kat atas badan aku je…ingatkan aku peluk afina rupanya peluk naufal..hahaha..aku pun tak perasan. maklumlah tidur2 ayam yang mengantuk. hehe.

Pukul 3 pagi Afina jaga lagi. aku tak tahan dengan bunyi hingus dia tu dengan nafas dia ikut mulut.

Aku ambil air suam, bancuh dengan garam. Lepas tu aku amik syringe (picagari) yang guna utk bagi ubat tu. Dah standby, aku bawa Afina gi sinki..dia masih mamai-mamai lagi. Aku pun amik air garam tu guna syringe dan tolak air kat hidung dia sebelah. dan sebelah lagi. aku buat tiga kali…sampailah hingus dia keluar meleleh. memang dia mengamuk la aku buat macam tu. Tapi puas hati aku hingus dia keluar. dan dia tak tersumbat lagi. aku basahkan kepala dia lagi..bawa masuk bilik menyusukan dan sambung tidur. yang best nya afina nak tidur dalam pelukan aku..bila letak kat bantal..menangis. kena betul2 lena baru aku letak kat bantal. penat juga berbantal lengan. hehehe..baru aman sikit tidur dia bila tak bernafas guna mulut dah.

11065888_10204958359772210_3569915626352073551_n

Aku rasa lega gila hingus dia keluar. berjaya juga aku guna kaedah tu. Sebenarnya aku pernah nampak kat youtube cara tu. tapi takut nak buat. Bila fikir-fikir balik, kalau tak cuba tak tahu la berjaya ke tidak kan. so sesiapa yang rasa nak cuba cara ni boleh tengok video di bawah ni.

Aku harap balik kerja nanti Afina dah sihat. kalau tak esok kena bawa gi klinik juga. sebab hari ni dah 3 hari dia demam. Please..jangan kena warded. huhuhu…

sekilas : bonda kena kuat!


   Mar 18

Demam pakej adik beradik

Memang musim demam agakanya. Itu aje yang boleh sedapkan hati.

Afina Zahra baru je baik demam, abang dia pula. Itu pun betul-betul lepas dah hantar abi dia ke airport untuk outstation hari ahad lepas. Bonda kalau sampai hari ketiga tak baik, memang wajib bawa pi jumpa doktor.

Semalam bawa la anak bujang tu ke Klinik Kesihatan Meru. Memang tempat kegemaran bonda. heh.

2015-03-17 10.15.36

Muka orang sakit katanya. Ini sebelum ambil darah.

2015-03-17 11.01.10

HAaa…ini muka baru lepas nangis sebab kena ambil darah.

Sebenarnya mula2 kena cucuk tu dia gagah lagi. tapi nurse tak jumpa urat plak. dia godek2, mana la budak tu tak meraung kan. Keputusan darah. Tiada denggi. itu yang penting.

Balik daripada klinik tu bonda singgah ke NSK jap beli barang dapur. sebab Naufal tak sihat, kenalah gendong dia back carry guna Tugeda kesayangan.

2015-03-17 12.02.02Kesian sampai tertidur. Dia memang tak pernah tidur dalam carrier. Tak sihat kan. aku terasa muka dia panas duk lekap kat badan aku.

Balik NSK tu, aku ingat dah boleh lah siap-siap nak pergi kerja. Tapi rupa-rupanya anak dara pun demam sama. Laaaaa……

Nak tak nak, bonda sms bos minta ambil EL sebab kalau dua-dua demam perangai pun memang berganda la nanti. Kesian kat nenek.

Pagi tadi, (Rabu) …bonda rasa badan abang masih panas suam. Malam tadi pun dia tidur bukan lena. Kejap kang terjaga merengek, sebut nak adik…nak abi..nak minum. lepas abang adik pula..dengan bonda-bonda tak lena.

Rasa badan adik, tak panas. Bonda decide pergi kerja.

Tapi tadi, MIL call…tapi miss called je. tak dan angkat. Biasa kalau call ni ada yang penting. Call balik bibik angkat, katanya budak-budak tu masih demam. masing-masing panas.

Susah hati bonda. selalu betul dorang tak sihat bila abi tak ada. memang Allah nak uji bonda dengan abi. Abi kat sana pun tak senang duduk bila bonda hantar mesej maklumkan khabar anak-anak.

Waktu Afina warded, bonda dah apply cuti 3 hari. semalam cuti lagi. Bonda serba salah kalau nak ambil cuti lagi. Walaupun memang itulah patutnya bonda buat.

Syukur juga dapat bos yang memahami. Mungkin kalau tempat lain bukan senang nak cuti ikut suka hati. Tapi kerja kalau boleh dirancang apa salahnya dapat cuti. lagipun bukan saja-saja. nak jaga anak tak sihat. waktu tak sihat ni, anak-anak memang perlukan sangat perhatian. takkan nak bagi orang lain yang handle. mestilah mak ayah sendiri kan.

Tapi tula, bila kerap sangat ambil cuti, aku sendiri pula ras anak berhenti kerja supaya tak susahkan orang lain. tak susahkan bos. tak susahkan MIL.

sebak pula rasa. eh..emosi betul.

Tak sabar nak balik. sekarang pukul 4 petang. satu jam setengah lagi. Mudah-mudahan anak-anak cergas dan aktif. Moga Allah berikan kekuatan buat mereka dan kami-kami yang menjaganya.

sekilas : i wish….


   Mar 16

Soalan Lazim Set Penyusuan Shaklee

Assalammualaikum. Selamat sejahtera.

Musim ibu bersalin berderet-deret rasanya. Bagaikan dirancang-rancang. hehe.

Baiklah bagi mereka yang masih tercari-cari supplement yang boleh menambahkan susu badan, dan membantu proses menghasilkan susu lebih lancar. boleh hubungi saya untuk mendapatkan set penyusuan shaklee.

Dan biasanya terdapat beberapa soalan lazim yang akan ditanya oleh ibu-ibu yang mengambil set penyusuan ini.

1. Berapakah maksimum pengambilan alfalfa dalam sehari?
Maksimum pengambilan alfalfa ialah 10 biji sehari, namun bukan makan sekaligus ya. Untuk permulaan, anda cuma perlu makan 2 biji sehari sahaja (untuk minggu pertama biasanya). Kemudian, anda boleh tingkatkan pengambilan alfalfa sedikit demi sedikit. Kebiasaannya, pengambilan alfalfa untuk ibu-ibu menyusu antara 2 – 6 biji sehari (2 biji setiap kali makan). Pastikan anda minum air putih secukupnya untuk mengurangkan rasa dahaga dan panas kesan pengambilan suplemen ini.

2. Bolehkah saya minum susu bersama vitamin-vitamin ini?
Boleh. Walaubagaimanapun, untuk suplemen Vita-Lea, elakkan mengambilnya bersama susu. Ini kerana kalsium (daripada susu) boleh mengganggu penyerapan zat besi (iron)

3. Bolehkah saya makan suplemen ini ketika menstrual (period)?
Boleh, malahan sangat digalakkan kerana pengambilan suplemen membantu mengurangkan beberapa simptom sebelum dan ketika menstrual. Sebagai contoh, pengambilan Vitalea membantu mengelakkan anaemia kerana mengandungi zat besi. Ostematrix pula membantu anda maintain pengeluaran susu ketika period, selain membantu anda untuk kekal bertenaga dan mengurangkan period pain. Pengambilan vitamin B Complex pula membantu mood yang stabil semasa menstrual.

4. Sekiranya saya tidak mengepam terus selepas makan suplemen ini, bolehkan saya jarakkan pengambilan 2 biji alfalfa selepas pengambilan vitamin ( Vitalea, B Complex, Vitamin C) dan mengepam selepas itu?
Boleh. Juga pastikan anda mengepam/ direct-feed sehingga breast betul-betul kosong ya. (ini penting untuk mengelakkan clog duct)

5. Jika saya tidak benar-benar mengosongkan dan terus mengamalkan alfalfa, adakah ia akan memberi sebarang impak?
Tidak. Tetapi kemungkinan besar anda tidak akan mendapat hasil maksimum seperti yang diinginkan. Kekerapan mengosongkan payudara adalah antara kunci penting dalam penghasilan susu badan.

6. Bilakah waktu terbaik pengambilan Ostematrix? Selepas dinner atau sebelum tidur?
Sebelum tidur untuk kesan penyerapan yang optimum, kerana tubuh kita kurang menyerap air ketika ini. Pengambilan Ostematrix ini juga membantu tidur yang lebih lena (kalsium) dan bangun dengan lebih cergas. InshaALLAH.

7. EBM saya kelihatan lebih pekat dan kekuningan (kehijauan). Adakah ini normal?
Ya, ia adalah normal. EBM kelihatan lebih pekat kesan pengambilan alfalfa yang kaya dengan protein. Pengambilan vitamin-vitamin lain tadi juga turut menyumbang kepada pertambahan kepekatan EBM. Efek kekuningan @ kehijauan pula adalah kesan daripada unsur riboflavin di dalam B Complex.

Kesan yang sama turut dilihat kepada urin anda yang bertukar menjadi warna seakan kuning fluorescent. Warna kuning yang pekat menandakan bahawa tubuh anda kekurangan air, jadi pastikan anda minum air secukupnya ya.

8. Saya @ baby demam selepas pengambilan vitamin Shaklee.
Ini dinamakan HEALING CRISIS. Anda boleh baca penjelasan lanjut di entry ini .

Alhamdulillah. Jika ada persoalan-persoalan lain, jangan segan-segan untuk bertanya ya. Selalu saya tekan kepada customers saya, ‘jangan senyap aje kalau ada problem’ ;-)

Ingat 3 perkara penting ini jika anda mahu sukses dalam penyusuan susu ibu.

Sentiasa mengosongkan payudara setiap 3 jam sekali (atau minimum 6 kali sehari tidak termasuk sessi direct-feeding). Jangan tunggu sehingga payudara bengkak baru nak pam.
Minum air tidak kurang 3 liter sehari.

Doa yang berterusan. Ingatlah bahawa sesungguhnya rezeki itu datangnya daripada ALLAH swt.

kredit: yoursupermom

Moga ibu-ibu tetap tabah dan berusaha untuk berika nyang terbaik buat anak-anak. Jika gagal, janganlah putus asa. Allah pasti berikan yang lain untuk kita. Teruskan berdoa.

sekilas : setahun, masih lagi menyusukan Afina Zahra. Alhamdulillah.

Screen Shot 2014-12-17 at 3.48.06 PM


   Mar 10

Bercuti di Kelantan 4 hari 3 malam :)

Assalammualaikum. nak update cerita yang tersangat la basi. hohoho

Cuti raya Cina yang lepas aku dan keluarga telah pun berada di Kelantan untuk berjalan-jalan.. Sekejap sangat rasanya cuti. Lepas bercuti, Hubby plak kena outstation. Urgghh ~~ buhsan tak ada suami di sisi. hihihi…

Orang Cina yang raya, kitorang plak melebih apply cuti hahaha.. Aku start cuti hari Selasa 17hb …6 hari cuti wehhh~! hahaha..

Pi Kelantan hari Selasa. Naik flight MAS. Hubby kata, nak naik kereta memang bercinta la. cuti ni mesti ramai orang pantai timur balik kampung.

Hubby nak bawa mak dia pi berjalan. dan bawa anak2 dia makan angin la..yela, dia asyik la kerja luar berhari2. sesekali bawa anak-anak la bercuti.

KELANTAN sangat BEST!…gitu..

Makanan murah, barang-barang murah. Pasar basah bersepah. Cuma orang2nya je aku takut-takut sikit. Semua muka garang. hehehe..jangan marah eh..ada yang senyum manis cek mek molek.

Banyak tempat boleh pergi tapi kekangan masa dan juga kepenatan. maka hanya beberapa tempat sahaja di dalam perancangan.

IMG-20150217-WA0005

IMG-20150217-WA0008

Bab-bab check in ni serah kat hubby sebab dia dah biasa sangat naik flight. kalau suruh aku menggagau. hahaha hari tu boss suruh pi Penang nek flight tu pun bingung aku kejap. Naufal sangat teruja nak naik kapal terbang walaupun ini bukan kali pertama. tapi budak biasalah mana lah dia ingat dia pergi waktu sebaya Afina sekarang ni. hahaha..

Aku sentiasa teruja. :) :) :)

IMG-20150220-WA0020

IMG-20150220-WA0021

Bukti teruja aku ialah tiap kali ambil gamabr aku jela yang beriye pandang kamera. anak-anak …hmmm buat hal dia je. hehe..

Time ni Afina Zahra rilek2 je kan. Lepas dah terbang dia punya perangai. Kemain lagi. menjerit2. bagi susu pun tak nak. Last-last aku dukung dia pergi kat tempat pramugari buat air…dia diam sekejap, lepas tu, aku duduk balik bagi susu. baru ler tidur. Hubby dah pesan tidurkan dulu sebelum naik flight. tak nak dengar ni..hahaha..dulu Naufal baya ni pun mengamuk dalam kapal terbang. tu baru 1 jam..kalau berejam2. adoii pening bonda nak.

2015-02-17 10.21.40

IMG-20150217-WA0044

Sepanjang kat sana, carrier ni cuba membantu aku untuk gendong anak aku sebab tahu jela gi tempat2 sesak ni, pastu nak jalan2 penat weh nak dukung anak. Afina je dah penat. Maka gilir2 la..kejap Afina, Kejap Naufal. Tapi naufal suka back carry je. boleh laaaa..membantu juga walaupun ada masa Afina mengamuk nak bebas. adoiii…

Gambar gendong Naufal tu kat Wakaf Che Yeh. Tempat pertama kami pergi shopping. hahaha…

Oh Ya sebelum terlupa, hari pertama dan kedua, kami check in di homestay. D’Family Homestay, di Pengkalan Chepa. Depan homestay tu macam syurga makanan gitu..hahaha da pasar. Apa kau nak smeua ada. Kiri kanan ada kedai runcit. Serba serbi lengkap. Homestay ni unik sikit..sebab korang akan terkejut dengna laurannya yang macam rumah kedai. tapi dalamnya rumahnya besarrr….hehehe..kalau nak gi sana, boleh contact Ida 0123247004. Aku ada buat artikel khas kat sini dulu. boleh klik dan baca.

2015-02-18 08.04.02

Gambar atas ni adalah apsr kat depan homestay tu. Pagi-pagi kalau malas nak masak kat homestay (aku memang malas lah) pergi je depan tu, beli lah sarapan apa. tengh hari malas pun pergi lagi…kat depan2 sikit ada jual makanan berlauk. tapau je. malam malas juga? ala sekitar tu banyak kedai makan. murah2 pula tu..haissh rasa nak duk Kelantan plak. hehehe.

IMG-20150222-WA0011

Selain aku anak beranak dan MIL, sepupu hubby aku pun pergi sekali. buat peneman MIL aku. Nama dia Jiha. hai selamat berkenalan semua. hahaha… Dia pun ada kawan kat Kelantan. sempat lagi jumpa kawan dia. hehehe…

IMG-20150222-WA0020

Bab makan kat Kelantan tak usah risau. Banyak kedai makan dan dah tentunya ramai peniaganya Melayu. Sedap tak sedap je la kan. Sebabnya selera orang Kelantan ni makanannya manis2 sikit…hehe..

Gambar atas ni adalah di kedai makanan Nasi Air Pok Sen. Kat bandar rasanya ni. Sedap! Nasi Air ni sebenarnya macam bubur lah kita panggil. tapi dia buh sup daging. atas kita kot nak apa. daging ke ayam. Layan. Afina punya makanan ni. hehehe…Tapi Jiha makan nasi lemak ayam..motip! datang Kelantan makan nasi lemak. hahaha..

2015-02-19 10.29.07

IMG-20150219-WA0022

Kitorang juga sempat singgah ke kediaman arwah Tuan Guru Nik Aziz untuk menziarahi isterinya. Datin kelihatan masih mampu tersenyum walaupun dimaklumkan oleh anaknya bahawa beliau tidak sihat. Moga Datin tabah meneruskan kehidupan tanpa suami di sisi.

Hubby aku pun ada singgah pusara. Memang time kitorang pergi tu orang tak putus2 ziarah pusarah Allahyarham.

IMG-20150219-WA0024

IMG-20150219-WA0027

IMG-20150219-WA0016

Terharu juga dapat mengambil kesempatan ni untuk pergi menziarahi keluarga Allahyarham TGNA. Moga rohnya dicucuri rahmat.

okay — cerita ziarah menziarahi sudah. Tempat-tempat yang kami pergi adalah Pantai Cahaya Bulan. Tapi kami pergi cuaca masih panas walaupun waktu tu petang. Dengan keadaan tu kami sekadar singgah dan lalu duk dalam kereta je. sebabnya berdebu di luar. Nak ajak anak-anak lepak minum kelapa pun tak jadi. Asal pergi pun jadi la ye tak.

Kami pun ada pergi Rantau Panjang. Tapi pergi dengan fokus. nak beli apa. pergi terus ke kedainya. tanya-tanya beli. dah tak ada nak singgah2 dua tiga kedai sruvey harga. penat weh…lagipun takut terbeli lebih banyak hahaha. MIL aku dah sesiap beli kain pasang untuk raya nanti. gitewww…

IMG-20150218-WA0011

IMG-20150218-WA0019

IMG-20150218-WA0024

Antara gelagat anak-anak. Kat atas ni kami bergambar lepas makan di Muzium Seni . tak silap aku la. lapar-lapar…panas2 makanannya makan memang habis. hehehe…tak tahu camne kiranya. Hubby duk amik lauk ayam 3 ketul..sayur sepinggan.. air dah memang sesiap sejug. ikan goreng 2 ekor. SEMUA habis licin. hahaha…dapat pulak aku ngan hubby memang kaki lantak..eh ke aku je? ekekek..sebab MIL dan Jiha tu makan sikit je..cis..camne dorang ni badan tak kecik dan aku makin membesar. hahaha..

Hari ketiga, hubby bercadang nak check out homestay dan check in hotel sebab nak bagi anak-anak mandi kolam. Aku ikutkan aje. Suami belanjaaaa. ngeh3…

Kami menginap di hotel Renaissance Kota Bharu. Harganya mungkin mahal sikit sebab CNY kan…tapi redah jela. Memang saja pilih kat Kota Bharu dekat sini nak gi Wakaf Che Yeh. eh pergi lagi. hahahah…tak puas shopping katanyaaa…

IMG-20150220-WA0012

IMG-20150220-WA0002

Puas hati anak-anak aku dapat mandi kolam. Afina memang orang paling suka…cepuk-cepuk air..lepas tu berlagak nak berjalan turun dalam kolam. Awak ingat kolam tu cetek ke yang oii…?

Naufal pun seronok juga, badan dah menggigil pun tak nak naik lagi tu.

Terima kasih sangat kat hubby sebab bahagiakan kami anak beranak. cewah! Moga kebahagiaan ini sehingga ke syurga hendaknya. :)

IMG-20150222-WA0022

Gambar terakhir untuk entri ini. Moga ada rezeki laig kita pi jalan-jalan lagi ya. Insha Allah.

sekilas : bonda yang super happy!


   Mar 06

Afina pertama kali masuk wad

Lama tak update kan? Cerita bercuti ke Kelantan during CNY yang lepas pun tak terbuat lagi kat blog ni.

Takpela. Ada masa nanti aku coret2 kan. Hari ni nak cerita pasal anaknda Afina Zahra yang kena tahan wad untuk pertama kalinya sebab viral fever. Menurut kata doktor la…..hehehe

Afina mula demam hari Jumaat lepas. Malam tu, aku dah bawa ke klinik swasta. Dapat ubat demam. Dah bagi. Tapi demam tak kebah lagi. Sabtu tu aku ada majlis raikan sahabat aku di Cyberjaya, aku terpaksa bawa dia sebab risau dia masih demam takut meragam tak ada aku. eceh…

Ahad masih tak kebah. Jadi hari Isnin aku bawa gi KK Meru sebab dah 3 hari tak surut panas dia. Awal pagi aku beratur nak dapat no giliran awal. Mula2 cek suhu dah 38.4c anak aku kena masuk ubat bontot. Lepas tu kena ambil darah. 3 kali cucuk tak jumpa urat agaknya. Last ambil kat kaki dapatlah sikit. tapi clotted. Keputusan darah dia – platelet = 5. Gila kau! memang tahap bahaya gila. Tapi doktor tu bagitahu, mungkin bacaan tak tepat. sebab darah clotted. Jadi kena rujuk ke HTAR Klang. Pergilah pula ke Jabatan Kecemasan dan Trauma.

Aku dah sms HR ofis bagitahu ke hospital. so maybe tak mai ofis. Doktor suspek denggi. Tapi sampai hospital, kena la repeat balik ujian darah. Kena ambil darah lagi. Doktor tu siap tanya “Mak okay ke? Kalau tak okay, kita minta mak keluar dulu”

tak apa doktor. Mak okay. Mak memang tabah tengok anak kena cucuk ambil darah. Walau dalam hati, cepatlah … kesian kat anak duk meraung urat tak jumpa2.

2015-03-02 12.45.45

Seharian tu memang menangis je la si kecik ni. ada masa dah diam dia duk main-main. Waktu sampai hospital dah tengah hari. menunggu result darah buat jadi lama. Afina belum makan lagi. sarapan pun kuih aje. Aku rasa tu la penyebab dia mengamuk sakan. Bila keputusan darah keluar — Doktor suruh warded sebab ada jangkitan dalam darah. Walaupun keputusan denggi negatif still kena warded. Aku mula2 blur..kenapa kena tahan ward ni. bingung ke hulur hilir. Hubby aku lak duk suh tukar hospital…aduh aku pening. last2 aku setuju je warded kat HTAR tu…

Sampai kat ward kanak-kanak, memang ler ramai. Tapi suasana tu aku boleh consider. sebab aku pun bukan lahir2 hidup selesa. selalu je ke hospital kerajaan tapi selalu kat Ampang. hehe ni pertama kali kat Klang. Sebenarnya kurang selesa juga. aku suka lagi hospital Ampang. Aku cuma harap Afina duk sekejap jela kat wad tu.

2015-03-02 13.27.52

Waktu menunggu doktor. Mata Afina pun dah sembab, asyik menangis je.

Dah dapat katil. Anak aku meragam duk menangis. Hubby dah balik rumah nak packing baju untuk kami anak beranak. Aku nak bagi makan apa pun tak ada. Aku nak dukung Afina bawa pi kantin. Sekali nurse tak bagi sebab dia pesakit. tak boleh bawa pesakit turun. Jadi apa2 bahaya. Nurse sudi dukungkan Afina sementara aku pergi kantin. Time tu dia masih menangis.

Balik dari kantin, Afina tak berhenti menangis lagi. Aku bagi dia minum solivite…terus diam. Bagi makan ringan2 dulu buat alas perut. sebab aku singgah di mart je tak pergi kantin. jadi tak dan nak cari nasi. aku belikan fishball untuk dia. barulah dia diam. budak ni memilih juga makan. sebelum tu nurse ada bagi biskut. tak mahu. bagi roti pun tak mahu. Hai la anak…

seharian kat wad…bonda yang tak selesa. mandi dalam keadaan asal boleh. Solat — mujur suami bawa telekung dan sejadah. ada ruang solat berdekatan tandas. tapi aku bantai je solat kat tepi katil. huhuhu…senang pantau anak sekali.

cerita pasal suami ni…aku ingat suami aku ni ada jela yang tertinggal bila nak pack barang aku. yela, dia bukan ambil tahu sangat. Tapi alhamdulillah serba serbi lengkap dia bawa hehe…alat mekap, pakaian luar dalam, kelengkapan solat, semua dia sediakan. Syukur dapat suami macam ni, hahaha….tapi kalau suruh bawa baju anak, kadang2 baju lain seluar lain. ok next!! :P 2015-03-02 15.50.13

Muka macam happy je kan si kecik ni. walhal lepas snap gamabr tu menangisss…kuikuikui.

IMG-20150302-WA0012

Abang Long datang melawat adik. :) sibuk juga nak duk atas katil tu.

2015-03-02 19.25.35

Waktu tengok anak tidur ni la rasa..sayu hati. ujian daripada Allah. anak itu anugerah dan ujian juga buat kita. Kalau tengok mak-mak lain dalam wad tu dengan anak-anak dorang yang sakit tu, lagi kesian. dan aku sentiasa bersyukur…Allah uji sikit je kat aku. Moga mak-mak lain tabah.

2015-03-03 07.07.44

2015-03-03 09.12.44

2015-03-03 12.28.10

hahaha atas ni pesakit berlakon. Sejak bila Nur Afina Zahra tukar jantina? hehehe…sabo jela.

Afina kena tahan sehari je sebab doktor nak pantau berak kencing, makan minum dan suhu panas dia. Tapi lepas discaj tu, sampai rumah je..badan dia naik ruam. penuh di belakang badan dan leher dia. mula la risau balik.

Hari Rabu aku pergi lagi KK Meru…doktor kata denggi negatif. ada satu lagi sakit apa doktor cakap tah, tapi simptom dia mata merah hidung berair dan ruam. Tapi Afina ruam je. Doktor kata mungkin campak halus. Jadi ubat dia Calamine Lotion. Aku dah agak dah.

so dua hari badan dia kena ruam. Malam tadi tengok dah berkurangan. Alhamdulillah. Cuma satu je tak kurang, perangai meragam dia. adoiii…nak berdukung je. tak nak diletakkan. sesekali je dia happy main sorang2. lepas tu merengek nak kat kita. penat juga.

Tengah malam pun macam tu merengek. Tapi aku selalu teringat bahawa tu semua ujian daripada Allah. maka aku harus redha dan tetap tabah. baru sikit kan? mak-mak lain lagi hebat daripada aku. Moga dipermudahkan urusan kalian.

Oklah sekian sahaja ceritera aku dan anaknda. Moga kita dikurniakan kesihatan yang baik dan tabah menghadapi ujian daripadaNya.

sekilas : suami outstation. rindu.


   Jan 20

Kid’z Pradise, Klang Parade

Semalam ada buat kenyataan pergi bawa anak-anak berjalan kan? hahaha..takdelah jauh mana jalannya. kat Klang je pusing-pusing.

Disebabkan sebelum ni abg ipar aku  ada pergi tempat ni, maka kali ni kami pergi dengan diorang sekeluarga. pergi ada geng, anak-anak pun seronok nak main.

Kid’z Paradise terletak di tingkat tiga Klang Parade.

Kadar bayaran untuk masuk ke Kid’z Paradise adalah :

MAsuk (Sehari)
- Isnin – Jumaat RM25
- Sabtu-Ahad, Cuti Sekolah, Cuti Umum RM38
- *Baucer RM150 – 7 kali masuk tidak kira hari apa pun
- *Baucer RM200 V – 10 kali masuk tidak kira hari apa pun
* Semua pass adalah sah untuk tempoh setahun

Ada juga rate untuk VIP member, untuk buat birthday party dan sebagainya. Korang leh lawat website Kidz Paradise kat sini.

Seorang kanak-kanak boleh ada dua orang penjaga. lebih kena cas RM5. Budak bawah 6 bulan PERCUMA. WAJIB pakai stoking untuks etiap orang yang masuk. Kanak-kanak dan juga penjaga. So kalau terlupa bawa stokin, dorang ada jual RM3. hehehe..

Kid’z Paradise ada tiga lokasi, The Mines, Klang Parade dan Quill City Mall.

So yang aku pergi ni kat Klang Parade. Memangdangkan Klang Parade pun dah ada pembaharuan maka seronok juga la nak jalan-jalan kat sini.

Tempat dia sangat sesuai untuk budak-budak yang aktif, lasak dan kreatif serta inovatif. ceh.

Kalau ada budak suka main pasir, memang boleh duk sini main pasir dorang ni. Selamat dan tak kotor. hehe…tapi Afina Zahra di larang keras pergi main kat tempat pasir sebab dia suka masuk mulut. hahaha…semua nak makan.

aku spam gambar untuk korang tatap ye.

IMG-20150119-WA0010

Yang macam ada kuda tu sebenarnya bergerak pusing-pusing…so kalau anak-anak naik seronok la takdelah statik je. Kat belakang tu kalau perasan ada satu tempat yang bawahnya hitam tu, tempat lompat-lompat. Aku suh Naufal gi sana siap cakap, ni baru tempat yang betul nak lompat-lompat. bukan atas katil. hahaha…tapi dia takut lepas sepupu dia lompat dia baru nak bangun jatuh…lamabt sangat bertindak.

IMG-20150119-WA0011

IMG-20150119-WA0006

Ni lah tempat berpasir tu. boleh korek boleh timbus, macam-macam boleh buat. tapi anak-anak main sini sekejap, dah boring pi tempat lain..pastu pi balik sini. penat mak pak nak layan.

IMG-20150119-WA0012

YAng ada macam bola bergantung tu pun seronok juga tengok budak-budak ni main. tapi bukan anak aku lah. sesuai untuk budak dah reti bergayut dan berhayun..hehehe…

IMG-20150119-WA0013

Afina Zahra dan Abg Alif sedang menikmati lautan bola. Seronok depa. Afina boleh main kat area sini paling selamat. Tempat lain ada bersepan pasir-pasir bertaburan. Nanti dia kutip. Kruang-kurang kat bola banyak-banyak ni tak nampak sangat yang bertaburan tu.

IMG-20150119-WA0025

Bonda pun nak bergambar gak…heheh benda ni budak boleh naik dan enjut-enjut atas dia.
IMG-20150119-WA0026

Kat Kawasan lautan bola ada gelongsor.

IMG-20150119-WA0031

Bergambar kenangan. Biras aku yang ambilkan gambar ni. hehehe…

IMG-20150119-WA0004

Gambar last tu paling kiut….hehehe..

So sesiapa yang duduk ebrdekatan dengan Klang Parade boleh lah isi masa anak-anak bawa ke sini. Cuma akan tersangat lah rugi kalau korang pergi tapi anak-anak nak duduk dalam tu 5 minit je. hahaha…Tapi ada wristband. Tempoh untuk satu hari. kot-kot nak keluar pi tandas ke solat ke..boleh masuk balik. Asalkan jangan dibuka la wristband tu.

Sekian sahaja review tak berbayar aku…kuikuikui

sekilas : sesekali boleh lah weh. anak dua ni pun terasa mahal. anak ramai lagikan pula ye tak?