Sekilass

A Simply Life of Me

   Jun 25

Berebut pahala di bulan Ramadan?

As Salam. Sudah masuk ramadan ke 8 kita. Puasa penuh tak? hihi.

Pernah rasa, tak adil sungguh bila suami aje dapat pergi terawih di surau/masjid sedangkan kita kena duduk rumah pantau anak-anak. Tapi hakikatnya kita boleh je solat terawih sendiri di rumah saat anak-anak sedang leka. Itupun dugaan juga, anak datang mengacau.

Pernah rasa balik kerja penat juga, tapi suami minta masak lauk berbuka dia. Dia pula boleh mandi dulu, bawa anak-anak jalan dulu, kadang-kadang sempat mengaji sebelum waktu berbuka. sedangkan kita, berlengas. kelam kabut nak bagi anak-anak makan. nak mandi. nak prepare food untuk berbuka.

pernah rasa? pernah? hihihi…pernah sangat. terdetik di hati. tapi tak pernah disuarakan pun. mula-mula tak tahu nak bersangka baik macam mana. sekadar ingat, ini lah tugas isteri. dapat pahala banyak patuh pada suami. sedangkan banyak ganjarannya dengan apa yang seorang isteri lakukan itu. apa tah lagi di bulan ramadan yang mulia itu.

aku ambil daripada tulisan NurulAa Mustofa mengenai hal ini. Ramadan VS Supermoms. rupanya…aku bukanlah supermoms sangat pun. sebab kalau ikutkan balik rumah MIL dah siap masak untuk berbuka. kadang2 aje suami request lauk tambahan. Aku bukanlah supermoms sangat pun, sebab lepas solat banyak aje waktu untuk aku mengaji. suami ambil masa itu untuk layan anak-anak. Allah…terima kasih kerana berikan aku suami yang sangat banyak membantu aku dalam tidak sedarnya aku.

Screen Shot 2015-06-25 at 10.49.21 AM

Ramadhan VS supermoms

Asyik awak je nak pahala, saya nak jugak! ????

Haaaa kalau siapa yg rasa macam ni angkat tangan! Setiap bulan puasa saya akan rasa macam ni. Mana taknya, the house chores seem have no mercy on me. 

Sakitnya hati kalau time kita balik kerja, berebut2 nak masak utk berbuka, tapi husband tgh best mengaji kat depan. Kadang2 sengaja hati ni dengki, mintak tolong itu ini sebab taknak bagi dia potong kita! (Sorry abg!????

Tapi sebab pahala tu tak nampak, kita kadang2 lupa bahawa sesiapa yang memberi makan utk org berbuka puasa, maka baginya pahala sama seperti org yg berpuasa malah tidak akan berkurang pahalanya walau sedikitpun. Nampak mcm buang masa aje preparing food for iftar kan? Lebih baik mengaji. Jgn lupa, Allah tu Maha Penyayang. And just one more thing, ikhlas, please come to me! ????

Sakit hati jugak bila lepas berbuka puasa, solat maghrib, kita berebut nak tgk anak2 makan, anak2 mandi, tapi husband dah siap2 nak pergi solat isyak dan tarawikh. Itu belum cerita bab tadarus yg habis lewat. To be honest, ada jugak kadang2 terrr tarik muka sebab terrr detik dlm hati, haaaa nak mengelat jaga anak2 laa tu! (Oh em gee! Me is soooo evil ????) Bukan apa,teringat betapa meriahnya solat tarawikh yg setahun hanya sekali, nak2 kalau dengar dari rumah, org tgh selawat di antara solat tarawikh tu. Syahdu okay! And me? Kat rumah aje. Sobs.

Tapi sebab pahala tu tak nampak, kita lupa yg menunaikan hak anak2 pun dapat ganjaran yg besar. Jgn lupa, masa bulan Ramadhan ni ganjaran berganda2. Bayangkan kalau kita tengah penat, anak2 ajak main, ada yg meragam, time tu pulak mata ni dok melekat kat timbunan kain baju yg belum lipat. Kalau kita tunaikan hak anak2, selesaikan kerja rumah, berganda2 pahala kita dapat. Ingat Allah tak tahu ke kita penat? Senyum. And again, ikhlas, please come to me bebeh! 

Apart from the list, kita supermak ni kena pandai curi masa. Sebelum tidur, curi masa sikit utk mengaji. Lepas solat fardhu, curi masa sikit utk solat sunat. Takpun time anak2 tgh minum susu, time anak2 dah kenyang tergolek2 atas tilam. Jangan lupa, Allah tak pandang pada kuantiti, tapi pada kualiti ????

And to superdads, sebab pahala tu tak nampak, jadik tolong ingatkan isteri anda. Bukan susah pun, they just need compliments.

Time tengah bukak puasa, bisik kat dia, banyak pahala awk sediakan makanan utk org berbuka. Dah laa sedap!

Thanks awk tolong jagakan anak2 time saya solat. Semoga Allah kurniakan pahala yg banyakkkk utk awk.

Ataupun lepas balik solat, cepat2 tengokkan anak2. Main dgn anak2, so the tired wife boleh lah tunaikan hak utk diri mereka pulak. 

Try lah. Konfem isteri ni sengih sampai telinga because it works for me. Hewhewhew ????

Salam Ramadhan to all supermoms!

Begitulah ragam kita di bulan Ramadan ini. Ingat Allah Maha Melihat. Dia tahu setiap apa yang kita lakukan. daripada sekecil2 perkara pasti di hitung dosa pahala. Maka janganlah khuatir tidak dapat merebut pahala di bulan mulia ini. Kita pasti akan mendapat ganjaran sebesar2nya kerana kita isteri yang taat pada Allah, Rasul dan suami kita. :)

sekilas : mahu merebut pahala juga sebagai isteri.


   Jun 18

Perempuan dan sisi negatif

Tak sah kalau hidup ni tak ada yang nak dibanding-bandingkan. sedangkan jelas dan nyata hidup setiap orang itu berbeza-beza. Tiada pula yang sempurna.

Tapi lumrah manusia. Ada yang terima ada yang tahu menempelek membabi buta.

Daripada satu hal ke satu hal yan lain, masing-masing beri hujah pertahankan pendapat masing-masin.

Terbaru mengenai bersalin secara natural atau homebirth atau apa sahaja lah yang korang nak panggil. Dalam erti kata, satu usaha untuk bersalin tanpa melibatkan sebarang suntikan atau ubat-ubatan yang doktor di kebanyakan hospital berikan. JAdinya nak bersalin normal secara natural. sakit je bersalin. ceh.

Ini pendapat yang aku petik daripada seorang pengguna Facebook Mia Fichita. Dan aku bersetuju dengan beliau.

Screen Shot 2015-06-18 at 10.42.57 AM

Apalah nak jadik dgn pompuan2 kat negaraku ni.

Dulu.., sibuk gaduh pasal epidural. Saper ambil epidural masa bersalin, pahala kurang kononnya. Kalau mati pun tk syahid. Bkn ibu sebenar sbb tak rasa sakit beranak yg real. Masuk syurga level rendah dpd yg yg beranak tk ambik epidural.

Pastu bising isu breastfeeding baby. Ibu yg tk bf, nanti anak bila besar, kononnya blh jadi anak derhaka, sbb tak dpt susu ibu, membesar dgn susu lembu. Anak nanti tk syg ibu, dan si ibu berdosa tak bf anak, blh masuk neraka sbb bf dianggap tanggungjawab “fardhu”. Padahal hakikatnya bkn semua ibu berjaya menyusukan anak.

Lepas tu, sekarang ni, gentle birth plk. Sape beranak kat hospital, tak alami, tak natural. Bukan fitrah. Tak islamik. Sbb tak ikut Maryam ibu Nabi Isa. Ibu yg beranak kat hospital kononnya lawan takdir ( takdir kalau nk mati bersalin) dan jg kononnya tak tawakkal kpd Allah. Huh! Dahsyat tu!

Latest ni bersalin czer plk ye? Saper beranak czer adalah ibu yg “incomplete” dan tak sejati. Tak rasa susah payahnya meneran anak. Wow! Mcmlah kena belah perut 14 cm tu trus blh baik mcm “kun fayakun”.

Kenapalah kita perlu buang masa, tenaga, fikiran dan perasaan kita pada isu2 sebegini? Bukankah lbh afdhal jika masa dihabiskan dgn menambah ilmu dunia Akhirat yg bermanfaat serta dgn mempertingkat kualiti kita sbg wanita- ibu ?

Dahlah dok hbs masa bertekak, kutuk mengutuk saja.., tambah dosa buang pahala…, lps tu nak mengadu kenapalah wanita mesia ni tak maju, tak cukup empowered, tak cukup berjaya, dll.

Kita sebenarnya byk sgt hbs masa pada perkara yg bukan keutamaan. Prioriti kita sepatutnya ialah bgmn kita dpt membesarkan, mendidik dan mengasuh anak2 kita jadi hamba Allah dan khalifah Allah yg terbaik.

Beranak itu satu permulaan, bukannya kayuukur yg sebenar. Kejayaan dan kehebatan sbnr seorang wanita-ibu itu adalah sejauh mn dia dpt membesarkan anak yg berjaya dunia Akhirat.

Dah nak poser ni. Cukup2lah .

Kesiankan jadi manusia macam ni. Ada sahaja yang tak kena. Kalau betul kau mahu memperjuangkan apa yang kau buat, just do it. tapi tak perlu memperlekehkan kehendak atau keputusan orang lain. Kita sama sekali tidak berada di satu pemikiran yang sama, jadi mengapa mesti kau paksa diri untuk orang faham kau sahaja yang betul? Well said Mia Fichita!

sekilas : setiap ibu mahukan yang terbaik untuk dirinya dan juga anak yang dilahirkannya.


   Jun 08

Triple Filter Test – cara untuk elak bergosip.

Triple Filter Test merupakan cara untuk menghentikan gosip atau cerita yang tidak betul dan tiada faedah untuk kita.

Aku amik screenshot daripada instagram Lisa Surihani. tak reti nak embed camne. jadi aku screenshot je. boleh check kat instagram dia @iamlisasurihani.

Screen Shot 2015-06-08 at 9.21.00 AM

Screen Shot 2015-06-08 at 9.21.28 AM

Aku harap, sebelum orang nak cerita hal orang lain…aku pun akan buat filter test ni. baik untuk kedua-dua pihak.

sekilas : sama-sama baiki diri. jum audit diri!! 


   Jun 04

first. viral. famous.

Baru-baru ni ada video viral pasal budak yang kononnya ditinggalkan oleh mak ayah dia dalam kereta.

Datang seorang lelaki yang tidak dikenali, ambil video dan membuat spekulasi sendiri tanpa bertanya apa-apa kecuali “mana mak ayah dia?” tapi tiada jawapan daripada orang ramai.

Kemudian, lelaki itu terus upload di facebook dan ia mula viral di pelusuk pengguna facebook dengan caption yang mengundang fitnah.

Tampil seorang perempuan mengaku sebagai ibu budak tu dan mohon lelaki tadi tarik balik video tersebut dan meminta maaf secara terbuka jika tidak lelaki itu akan disaman kerana menyebarkan fitnah.

Cepat. Manusia sekarang mahu jadi yang tercepat dalam menyebarkan sesuatu yang tidak pasti. “Ah ini mesti hit ni”

Bila ramai share, maka famous! ini yang manusia nak. famous. Maka orang akan bual-bual dan bertanya itu ini pada dia yang pertama post.

Sejak ada anak. banyak benda yang aku tak nak share. Sebab risau sangat dengan banyaknya kejam dunia.

Sesekali ada la gambar-gambar anak. Sekadar beri info pada rakan dan taulan. Sebab tu facebook dan Instagram sekarang ditapis-tapis.

Ramai juga manusia yang suka post video kekejaman. suruh pula orang lain sebar, supaya orang lain tu tahu kekejaman itu dibuat. oiii takut.

Kes mak budak duk lambung-lambung anak dia. sampai sekarang tak tengok. baca komen aje. Tengok tak tergerak, apa lagi nak share benda tu kat orang lain.

Aku cuma komen pada status sendiri untuk kongsi pendapat.

Benda-benda macam ni terlalu cepat tersebar. kau buat lah silap sebesar zarah, maka satu dunia boleh tahu kalau ada yang rakam kau.

Medium media sosial ni sepatutnya dipergunakan sebaik mungkin. Patutnya sebarkanlah kebaikan sebanyak mana yang boleh. Sekarang ni aku cuma tertumpu jika ada yang memerlukan bantuan, maka itu aku kongsikan dengan rakan-rakan.

Sama juga bila niat kau upload gabar anak kau sebab kau begitu teruja dengan perkembangan dia, tapi ada yang salah faham maka kau dikatakan menunjuk-nunjuk. sebab tu, aku banyak upload gambar di instagram. sebab instagram ada gambar, aku bukan orang seni bergambar yang nak ambil gambar pokok, kaki, laut, matahari tenggelam timbul sangat. aku tentunya ambil gambar anak-anak. suami. keluarga. rakan-rakan dan diri aku sendiri. jadi orang follow adalah sebab kau nak tengok perkembangan aku. full stop. kalau kau ada niat nak mengata aku. aku tak tahu. jadi siapa yang berdosa kalau banyak bersangka buruk. Sebab tu semua kena bertapis.

dan sebagai isteri. aku membawa maruah suami dan juga keluarga aku serta mertua. Jadi aku kena kawal apa yang aku tulis, apa yang aku post. Baru-baru ni bila aku post something kat facebook, suami aku suruh delete. aku fikir, itu mungkin memberi kesan lain pada diri aku, dia sendiri, keluarga dan orang lain. dan demi menjaga maruah itu, aku turut kata suami.

Hakikatnya, ramai yang kosong jiwa. Dan ada yang tidak benar-benar bahagia pun seperti apa yang digambarkan di media sosial. Tapi kita nak orang pandang kita ok dan baik-baik sahaja. maka kebahagiaan yang dicipta itu kita kongsikan dengan lain. biarlah…janji orang tak tahu kita derita. :) Pernah aku rasa tertekan, tapi aku post gambar anak yang gembira. itulah terapi kepada tekanan aku. jadi orang tak tahu aku tekanan. orang tahu aku sedang gembira melihat anak aku yang gembira. ok, faham? hihi.

Moga apa yang kita tulis dan kongsikan akan memberi manfaat kepada orang lain. InshaAllah.

sekilas : ada waktu kau memang akan tipu diri kau tentang erti bahagia yang berbeza pada pandangan setiap orang.

 

 


   Jun 02

Malu.

Tahun ni, kalau sampai waktunya, genap 4 tahun aku bersama Ahmad Fakhri sebagai suami isteri.

4 tahun masih muda. Masih banyak kena belajar soal tanggungjawab. masih banyak yang tidak tahu tentang dia.

Dan aku masih malu dengan dia.

Banyak sebab untuk rasa malu dengan suami sendiri. Kita tidak cerita soal di bilik tidur. Tapi soal hubungan kita, rasa kepercayaan, rasa tanggungjawab kita terhadap keluarga dan hal lain yang berkaitan.

Kadang-kadang, aku nak terima duit belanja daripada suami pun rasa malu. Mungkin sebab aku bekerja. Jadi rasa malu nak terima duit daripada suami. Walaupun kadang-kadang memang takde duit. Bila suami tanya pun rasa malu nak jawab takde. Bila jawab takde, suami hulur duit, rasa malu nak ambil. Kadang-kadang, dah nampak suami nak keluar duit dari wallet nak bagi aku, tapi buat-buat tak nampak. Bila ambil, tak tahu nak cakap apa selain daripada terima kasih. Muka memang senyum. tapi dalam hati Tuhan jelah tahu rasa malunya macam mana.Tapi, bila duit dah ada dalam tangan, aikk tak malu plak belanja. hohoho…isteri oh isteri…

Bila masak, suami tengok kat dapur. rasa malu. Malu wehhhh….takut kita buat salah suami tengok. maluuuu…bila bagi suami rasa, kalau tak sedap…memang malu. Tapi suami aku — jenis terus terang juga. cuma dia tak cakap direct tak sedap. biasa-biasa dia cakap “tak cukup rasa” huhuhu….jaga betul hati isteri yang tak berapa pandai lagi masak ni. Sebab tu kalau suami tengok aku masak, aku terhenti sekejap. Bila dia tolong…last2 dia yang masak. hahaha.

Waktu pergi shopping, kita ni ni window shopping je. Tiba-tiba suami cakap “amiklah baju yang berkenan”. kita pun muka percaya dengan tak percaya. Pilih pilih..dapat lah satu yang murah. Suami kata, ambiklah yang lain. Dia tunjuk2 baju lain. Eh kita tengok harga mahal pula daripada yang kita pilih. Kita malu nak ambil. Ya. malu. Sebab mahal. Dia dah cakap cantik kat kita. Kita lagi malu. hihi. Lepas tu ambil, sambil-sambil cakap dengan suami “Mahal la baju ni”. Sebenarnya malu nak ambil. dah lah suami yang bayar.

Pesen suami aku ni, dia tak tahu bini dia ni malu. japgi dia jerkah “Nak ke tak nak?” eh…mestilah nak. tapi malu la. hahaha. Orang perempuan kan macam tu. Mulut cakap lain. hati kata lain.

Ada satu masa dalam kereta, waktu berdua balik kerja atau pergi kerja. dengar lah motivasi pagi ke..tazkirah ke kat radio. Kena pula topik suami isteri. Waktu ustaz/ustazah cerita kena pula part romantik dan berkait pulak dengan kami suami isteri, tetiba suasana dalam kereta menjadi lebih sepi. Aku memang la malu. tapi suami tak tahu. Yang aku tahu, takde respon pasal tazkirah tu. mungkin sedang berfikir sesuatu di minda masing-masing.

Malu ni sifat yang susah nak diduga. ada masa kau tak sepatutnya malu pun dengan suami. tapi, kau tetap malu. Sebab apa…sebab kau rasa kerdil di hadapan suami. rasa macam banyak tanggungjawab kau sebagai isteri tak sempurna dilaksanakan, tapi suami bagi layanan baik kat kau. itu bagi pendapat aku sendiri. rasa macam tak layak nak minta-minta. sebab tu bila ada masa-masa aku meminta, tak tertunai permintaan tu rasa sikit memberontak. sikit je. lepas tu cool balik bila fikir, bukan berkepentingan sangat pun. cuma sekadar kehendak. yela, kita jarang2 minta, bila minta tak dapat, memang muncung sedepa la gayanya.

Pada suami, kalau boleh ditunai..dia tunai. kadang2, boleh, tapi sengaja tak nak. dapat muncung, baru dia cakap “Kalau tak buat nanti, ada yang merajuk”. MashaAllah, bersyukur dapat suami macam ni. walau kadang2 kita terasa hati tapi tak buat muka pun kat dia. sebab tak nak dia tahu. dan nak biarkan hati ni bersangka baik, bahawa ada sebab itu terjadi. lama2 kita cool sendiri. nak terasa hati lama2 pun tak menjanjikan apa2. sebab dia tak tahu pun. betul tak. jadi selalu aku pujuk diri. semua ok. kenapa nak marah? kenapa nak memberontak? ada suami dan anak2 depan mata kan dah bahagiakan aku.

Malu pada suami, dapat merendahkan ego kita sebagai seorang isteri.

Moga kami jumpa di syurga abadi.

sekilas : bahagia yang kita rasa berbeza2. jangan nilai ia sama pada semua.

 


   May 27

Manusia kita makin sakit, jiwa makin cedera parah, tanpa kita sedar.

Agak panjang, tetapi kalau mahu membuka minda, bacalah kalau mungkin ia bermanfaat kepada semua orang.

Remaja perempuan, umur 15 tahun, OKU, lembam. tahap pemikiran mungkin 5-7 tahun punya mentaliti, “JANNAH” (bukan nama sebenar, sekadar ambil nama syurga), Jannah Menjadi mangsa nafsu buas ‘syaitan’. Jantan keparat tua bangka, umur 96 tahun, tua-tua pun menyemai benih dalam rahim budak OKU. Sekali romen dapat upah RM5. Maaf, ini sangat bangsat!!

Keparat sangat, kalau saya jadi hakim, tak tau macam mana nak mengadili manusia macam ni yang layaknya di sula dan rejam sampai mati. Keparat itu membuntingkan remaja lembam OKU, berkali-kali, now Jannah, terpaksa berpisah dengan keluarga, dilindungi bawah akta dan ditempatkan di rumah perlindungan. Emosinya? menitik air mata kalau hendak diceritakan.

Ingat beberapa bulan lepas? kes budak umur 10 tahun kena rogol dengan ayahnya sendiri dan hamil, dan saya ceritakan bagaimana emosinya kan? budak umur 10 tahun yang jenis kasar, budak kampung, lasak, panjat pokok, mandi sungai, berlari keliling kampung, tiba-tiba ditempatkan dirumah perlindungan, seminggu ditempatkan di situ, emosinya kacau, tidak bercakap, dia teringin nak makan kek, kami bawakan kek, tetapi dia tidak turun makan kek sebab penat dan letih nak berjalan, dengan perut yang besar itu. Bayangkan budak umur 10 tahun menahan sakit beranak? kemudian kena operate sebab masih kecil, umur 10 tahun dia melalui semua itu, dan yang musnahkan masa indah kanak-kanak itu ialah bapaknya sendiri.

Sakit…
Manusia kita makin sakit, jiwa makin cedera parah, tanpa kita sedar.

Berbalik kepada Jannah, dan ia juga kebanyakkan anak remaja lain yang dirogol semenjak kanak-kanak, tahu tak kalian, mereka menjadi ketagih seks? Sebab itu, kita dengar, ada remaja yang telah rosak (dirogol berkali-kali) cenderung menjadi ‘bohsia’ mereka ketagihan seks. Sebaik dimasukkan ke rumah perlindungan, Jannah tengok rakan-rakan lain, ada makanan, biskut dan minuman. Jannah merengek, mahukan biskut juga, dan memanjang meregek lapar. Bagi wanita yang pernah hamil, saya dapat rasa, kelaparan itu bukan sesuatu yang diada-adakan, selepas 2 jam makan pun kita boleh lapar balik, dan tergedik-gedik nak makan. itulah juga yang dirasai olehnya, tambahan pula mentalitinya macam kanak-kanak.

Sakit…
Manusia kita makin sakit. Jiwa makin cedera parah, tanpa kita sedar.

Ada rakan saya bilang, anak lelakinya 15 tahun, rajin mengasuh adik perempuan, lepak dalam bilik main-main adik beradik atas katil. Saya menegah. Kita kena cegah, walau adik beradik sekali pun, tambah sudah umur 15 tahun, sudah ada rasa, adik-adik kecil tidak tahu apa-apa, abang cium, abang gomol, seronok, abang naik syok… maka jadilah macam-macam. Ayah-ayah pun sama, jagalah pelukan dan ciuman kepada anak-anak, peluk dan ciumlah anak sebagaimana seorang ayah dan pelindung kepada anak-anak perempuannya, jangan lebih batas hadnya, tolonglah…

Semenjak saya dan team We Care We Share kami dekati remaja-remaja yang hamil dirogol, terlanjur ni, banyak sungguh kes-kes sumbang mahram, dan juga ketelanjuran akibat ‘tidak tahu apa-apa’ ada remaja yang hebat, PMR or PT3, berderet A, jenih budak baik, yang emak bapa akan rasa “anak aku budak baik, rajin belajar, takkan buat benda-benda tak betul,” itu lagi bahaya, sebab percayakan anak hampir 100%, dan anak begini pula mudah terpedaya dan digoda jantan di luar sana, dua tiga kali usung dah boleh ‘on’ kemudian mengandung. tak boleh buat apa dah bila benda dah jadi, kalau emak bapak rasional, boleh la tenang hadapi, kalau yang emosi, kena halau kena caci, anak bawa diri, tu yang kemudiannya kita jumpa bayi dalam longkang, dalam lubang jamban, dalam tong sampah. Tell you, budak baik masuk rumah perlindungan, bergaul dengan remaja yang rosak akhlak, agak-agak yang baik akan ikut jadi nakal, atau yang nakal akan berubah jadi baik? semuanya mungkin kan?

Tolonglah semua, alert please, awasi ‘pergaulan’ anak lelaki dan anak perempuan kita, walau adik beradik, jangan bagi asyik dok bergesel-gesel sangat, dok gesel sangat, syaitan pun gesel sekali, last sekali tersondol, pastu kembong. Part kembong ni mulalah menduga kasih sayang semua orang. Ada yang terus ditinggal di rumah perlindungan, sekali pun tak jenguk, pepandai la ko duduk situ, mujur juga ada makcik-makcik macam kami-kami ni Allah bagi sikit rasa kasih sayang dan melayan kalian macam adik beradik, anak beranak, bawakan makanan, minuman, bawakan keperluan diri dan baby kalian. Esok-esok dah keluar, harapnya jadilah kalian insan yang akan membantu orang lain, mungkin makcik-makcik ni tak perlukan bantuan kalian, cukup sekadar doa kalian untuk kami sihat, dan murah rezeki, agar kami boleh terus berbakti membantu orang lain pula. Sebarkan kasih sayang yang kami beri pada kalian kepada orang lain, jangan beri pada jantan-jantan yang meratah tubuh badan kalian je anak-anak oiii…

Semoga apa yang saya tulis ini kalian baca dan sentiasa beringat, yang ada anak, jagalah anak-anak kita, baik lelaki, baik perempuan, yang tidak ada anak, kalian ada anak-anak saudara, anak-anak jiran, adik-beradik kan, prihatin la. perkara-perkara seperti saya ceritakan di atas mungkin akan berlaku pada orang-orang terdekat dengan kita, tidak mustahil, jadi sama-sama kita jadi masyarakat yang prihatin. kalau nampak anak-anak perempuan, dari kanak-kanak sampai remaja, berjalan sendirian, kawasan gelap atau sunyi, cuba perlahankan kereta, atau perhatikan mereka prihatinlah cara kita.. saya pernah berhentikan kereta pura-pura cakap di telefon sebab nak perhatikan ada dua orang kanak-kanak perempuan berbasikal dalam jalan pintas yang sunyi, sehingga mereka melepasi semak dan belukar masuk ke jalan utama semula, saya gerak, dan perlahankan tengok mereka masuk kawasan perumahan, baru saya teruskan perjalanan. Sambil buat begitu, berdoalah dalam hati, agar Allah pelihara mereka, pelihara anak-anak kita, dan kalau anak kita dalam situasi begitu, moga ALlah utuskan orang baik-baik untuk membantu.

Catatan extra :
Saya pernah sekali, ada salah komunikasi dengan taska, saya pesan Alesya tak perlu pergi sekolah agama petang, sebab petang saya tidak dapat ambilnya di KAFA, tetapi cikgunya terlupa dan hantarkan ke sekolah agama, saya pulang lambat dari office, pukul 7pm lebih, hujan lebat, tetiba ada suara wanita Indonesia telefon saya beritahu, dia tengok no telefon saya di beg sekolah alesya, dan beritahu, alesya menangis dan mengigil kesejukan basah akibat hujan, dalam gelap di surau sekolah KAFAnya, dia sendirian dala gelap. Macam nak luruh jantung saya.

Panik, saya minta cakap dengan Alesya dulu, saya tenangkan dia, walaupun saya hampir meraung sama. saya beritahu wanita indonesia tu, minta tunggu di situ sekejap, sementara saya call babah Alesya. Babahnya atas motor, pula tak jawab call, tetapi call kemudian, saya suruh terus pergi surau. Rupanya wanita indon itu, call saya balik, minta izin nak bawa Alesya pulang, sebab sudah maghrib, nanti dia beri alamat, minta suami ambil di rumah aje. Tuhan saja tahu, takutnya saya, dan saya tidak boleh bayangkan ketakutan Alesya macam mana, apa senjata saya ada ketika itu? doa dan doa… tetapi cikgu-cikgu di taskanya teruk juga saya bambu.

Alhamdulillah, 15 minit kemudian babah dia call beritahu sudah ambil Alesya. Allah utuskan orang baik-baik membantu anak 7 tahun, ketika dalam kesusahan, bila itu terjadi, saya tanam dalam diri, saya mahu lebih berbakti untuk orang lain, sebab kesannya besar, bukan untuk diri sendiri, sampai ke ahli keluarga pun Allah balas.

itu pengalaman ngeri yang saya tidak pernah cerita, baru hari ini teringat nak bercerita.

 

Kisah ini dipetik daripada coretan pengguna Facebook yang bernama Pnut Syafinaz.


   May 14

Rakan-rakan blogger dan aku

Sejak bertunang dulu. aku memang dah kurang join aktiviti blogger.
Event buka puasa ke…tengok wayang ke..anniversary apa ke..itu ke ini kee. dah tak hadap.

Lepas kahwin apa tah lagi ye tak?

Tapi, walaupun begitu…aku masih keep in touch dengan beberapa rakan blogger yang dulu pun aku kenal single mingle..sekarang dah kahwin beranak pinak..ada yang tunggu anak lagi. Dan ada yang bercucu —-> merujuk kat KAK INA KL. hehehe..

Ramai juga masih aktif. dan ada juga dah slow dalam menulis blog. Ada yang masih menulis, tapi takde aktiviti bersama para blogger lain.

Sekarang tengok ramai yang dah cipta brand tersendiri dan boleh review sana sini. Boleh juga dapat income tersendiri. Aku masih di sini melayan perasaan diri. ahaks! madah gitu.

Paling tabik srping bertingkek tingkek dengan blogger Anak Perak dan RedLinda (dah takde blog dah — dia share je dengan laki dia). dari kawan sampai berkahwin. Hehe..alhamdulillah. Rahsia Allah. Dua orang anak dah korang. blog Anak Perak macam dah Linda yang sapu habis..cerita hal mak mak pula tu. hehehe. biasalah..tukar fasa kehidupan.

Mejah pun dah berkahwin. Blogger juga? hehehe….Seorang anak. Yuyu pun siap ada jual produk kecantikan lagi. Terbang tinggi-tinggi nampak hidup lagi. tapi tak se’hidup’ dulu la…hehehe ada anak bini sekarang. Tengok pun cerita produk kecantikan je..ahahahaha.

Faizal…oh faizal. Sembang bincang dah senyap. banyak ke sembang filem. hehehe. Oklah..tukar profession kan.  dapat tiket free memanjang je ko. Ni pun dah kahwin. Waktu ada makwe dulu sorok-sorok. Tapi wife dia pun blogger. blog dalam english tau. kagum akak! hikhik. Sekarang ni bakal menjadi mama dan papa. tunggu baby lahir. tak pasti pula bila. anyway tahniah!

Cik Helena kita pun sudah berkahwin dengan amer. beranak pinak juga…hehehe. Tahniah! blog pun dah lama tak bayar domain, maka domain pun expired. hahahaha….Kisahnya tak nak berblog lagi la tu.

Ada juga blogger lain macam Broframestone, Hazman Fadzil, Melastik Bintang, Eyriqazz, redmummy, Ruby , dan ramai lagi yang kenal secara bersemuka mahu pun di alam maya. (maaflah tak dapat nak senaraikan semua —) Alhamdulillah..dorang ni semua baik-baik belaka. tak sombong.

Dorang pun tak lokek ilmu, tak lokek cerita dan segalanya lah. kalau yang baru-baru kenal mungkin ingat depa ni diva. tapi kalau depa diva pun apa salahnya dah memang dorang kerja keras untuk berjaya..diva pun diva lah. hahaha…

Sebenarnya aku rindu pula zaman-zaman aktif berblog ni. banyak aktiviti yang kadang-kadang 5-6 orang je join. tapi havoc dia, macam event apa je. hehehe.

Kawan-kawan masihkah kau ingat?

Zemanta Related Posts Thumbnail

Zemanta Related Posts Thumbnail

Sekilas : sesekali mengimbau! :)

 


   May 13

Naik komuter pun menarik juga!

Ahad lepas…agaknya macam dah lama tak bawa budak jalan-jalan (rasanya macam baru je bawa pi mandi wet world ) perasaan mak mak ni biasalah.

Bila kita kerja 5 hari seminggu. weekend jela rasa nak luang masa betul betul.

Tapi sebenarnya last week aku memang cuti seminggu, sebab takde sapa jaga anak-anak. MIL tak berapa sihat. Kira masa untuk Abi dorang la…tak banyak macma masa yang aku luangkan dengan dorang. Sebab tu, kalau anak-anak duduk dengan abi manja dorang terlebih sampai abi pening dan sakit kepala bila sorang-sorang merengek. Kalau dengan bonda…siap la!!! GGRrrr hahahaha…

JAdi Ahad lepas…seusai solat zuhur tetiba aku ajak hasben pergi jalan-jalan naik train Komuter. Hasben pun 50-50…panas2 plak tu. budak2 tak tidur lagi.

Sampai parking kat KTM Padang Jawa tu…memang tidur…ZzzZzz…tapi bondaa..mana nak beralah…kau tahu jela perangai bonda kau ni. hahaha…tetap gagah dukung budak sorang satu. ala tidur kejap je tu. lepas beli tiket, duduk je jaga la tu. haha…

Lama juga tak naik train KTM. Sekarang guna tiket kertas je ya. nanti naik train ada konduktor cek tiket ya. macam tu pulak…

SAM_1733

Dalam gambar Naufal dah bangun. Adik dia masih lena. Tapi tak lama lepas tu jaga juga. hehe. Tengah tunggu train. Naik daripada Padang Jawa.

SAM_1738

Budak tak sihat. Kena ikut jalan-jalan. Tapi dalam tak sihat, dia lah ligat. tak nak duduk diam. Nak berjalan dalam train. huhuhu…

SAM_1739

Orang suruh naik train tengok pemandangan luar…kelajuan train tu dirasai. TApi dia duk main kereta dalam train. Perjalanan kitorang pun panjang sampai ke stesen Kuala Lumpur. boring la gamaknya budak ni. hahaha

SAM_1741

SAM_1742

Selfie abi dan abang Naufal :)

SAM_1750

Dah sampai stesen Kuala Lumpur…Hehehe…time amik ni nak amik gambar train sekali…tapi tetiba kamera mode ada background plak..hahah tak sempat buang.

SAM_1754

Keluar dalam kul 3. sampai KL dalam kul 5 jugak la. Maka solat Asar dulu di Masjid Negara. Peace!

SAM_1755

ni selfie bonda dan adik Afina. Tapi Afina boh layan. hahahaha….

Balik tu memang kepenatan budak2 sebab kitorang tak sempat nak singgah kedai makan pun. Afina mengamuk. Balik aku naik train duduk kat ladies coach. Sebab banyak seat kosong. Hasben duk dengan Naufal kt seat biasa. Last2 semua tertidur. Sampai kat Padang Jawa dah maghrib. teruih balik sebab budak tidur. Nak gi makan pun tak sempat. makan kat rumah jela..jimat duit. hahahaha…

begitulah al kisahnya …..acara jalan-jalan naik komuter…betul betul naik komuter je tau…singgah masjid pastu naik balik komuter. hahahaha…but as always…im a happy wife and mother in the world. :)

sekilas : asalkan suami dan anak-anak di depan mata…aku bahagia. 


   Apr 14

Dilema : Berhenti kerja atau … ?

Niat hati lepas sambung master, adalah untuk meneruskan kerjaya ke arah yang lebih baik. Nampaknya masih belum ada rezeki dalam bidang pendidikan untuk aku.

Tapi masalah yang baru-baru ni masih juga tak selesai iaitu mencari pengasuh untuk anak-anak. Poning kepalo memikirkannya. MIL masih gigih menjaga anak-anak aku. tapi dalam masa yang sama aku dah nampak hint2 dia untuk suruh kami hantar anak kat pengasuh atau paling tidak dia suh kami carikan maid untuk jaga anak-anak. MAID? mahal woiii….bukan lah nak berkira sangat, tapi kewangan kami sendiri belum cukup stabil nak hire maid plak. boleh terduduk si suami. si isteri, ternganga. hahaha..

Nak cari pengasuh sorang aje dah RM350..paling murah boleh dapat RM300. macam lebih kurang sama je kalau hire maid kan. hehehe. maid tu process nak dapatkan daripada agent tu yg super duper mahal. sampai RM9k. mungkin lah, kalau bulan2 tu boleh juga difikirkan.

Suami duk fikir, elok hilang RM800 atau sejumlah gaji daripada pekerjaan aku sekarang? sebab aku sendiri ada hutang yang belum habis berbayar seperti PTPTN. dan ada personal loan sikit yang bersaki baki. itu takpe la. komitmen pada keluarga aku pun kena fikir juga, duit tiap bulan bagi mak ayah dan bil2 yang sekarang ni aku lunaskan. Jadi suami agak teragak2 untuk benarkan aku berhenti kerja.

Soal makan pakai aku, aku ok. selagi duk rumah, boleh jimat sebanyak mungkin.

Terfikir juga, dah ada master, takkan nak berhenti kerja duk rumah. ilmunya ada, tapi tak dapat disampaikan pada yang lain. macam rugi pula. kalau dapat kerja yang mungkin lebih baik dan dapat pendapatan yang lebih baik, mungkin juga boleh nak hire maid. mungkin.

Suami ada masalah juga nak hantar ke pengasuh. takut tak jumpa yang serasi. kalau boleh dia mahu anak-anak berada dalam environment keluarga yang dikenali. tak nak ada pengaruh luar sangat. Kalau dah masuk sekolah tu lain cerita. sebab umur 0-6 tahun ni penting untuk melihat dia membesar dengan baik supaya tak terikut bad habit orang lain. itu pandangan suami la. dia nak yang terbaik untuk anak-anak dia.

sekarang ni, dia minta aku ambil cuti 3 bulan tanpa gaji untuk tengok sama ada kami boleh survive atau tidak menjalani hari-hari mendatang. dan aku pula duk memikir apakah ia keputusan yang baik dan macam mana reaksi bos aku kalau aku mohon cuti 3 bulan tanpa gaji tu. bolehkah diluluskan? apakah alasan kukuh aku untuk berbuat demikian? dan 3 bulan itu aku harus bersiap sedia untuk meneruskan hidup sebagai suri rumah bekerjaya (baca : business online) atau berbalik kepada keputusan mencari maid dengan cubaan mencari pekerjaan yang lebih membantu kami sekeluarga dari segi kewangan. Itulah penyelesaiannya.

Dan aku masih memikirkan baik buruk setiap keputusannya kelak. Kalau korang ada pandangan, mohon share bersama aku. buntu juga fikirkan seorang diri.

Kalau tengok wajah anak-anak memang lah tak sesampai hati nak tinggalkan dorang untuk pergi kerja. tapi untuk teruskan hidup di muka bumi Allah ini, kena lah ada usaha mencari rezeki kan.

2015-04-11 13.39.53

2015-04-11 19.00.13

2015-04-13 18.54.39

sekilas : kalau diizinkan, memang nak berhenti kerja dan jaga anak2 sendiri. itu harapan terbesar aku. :)


   Mar 19

Bagaimana keluarkan hingus budak terutamanya bayi?

Musim anak demam batuk selsema.  Jadi post pun berkait-kait.

Semalam Panas Afina mencanak naik saat Naufal dah kebah demamnya. Kejap abang..kejap adik. Bonda takkan rehat selagi kamu semua tak sembuh sayang2ku.

Balik kerja sambut Afina, tengok selsema dia agak teruk. meleleh je. sampai ke malam, rasanya dah tersumbat agaknya. Aku sedut-sedut pakai mulut aku. tak nak keluar pula hingus tu.

aku kesian kat dia, sebab bernafas guna mulut. Jadi bila menyusu badan..dapat 3-4 saat lepas tu dia lepas sebab nak ebrnafas balik. oii kesian sangat aku tengok.

Pukul 10 malam macam tu dua-dua anak dah tidur. Aku decide untuk tidur awal juga sebab aku tahu tengah malam nanti tidurku pasti tak lena.

Jam 12 malam Afina dah start terjaga-jaga. Nak menyusu tapi aku tengok pun aku sesak nafas. Dia dapat tidur balik. Tapi aku tak dapat tidur bila dengar dia bernafas ikut mulut dengan hingus yang berbunyi dalam hidung dia. Aku akcau dia tidur dengan cubaan untuk sedut hingus dia. tapi gagal juga.

kul 1 pagi, dia jaga lagi. aku menyusu kan dia. Tapi tak lama lepas tu dia muntah. Aku rasa badan dia panas. jadi aku basahkan kepala..buka baju ganti basahkan badan.

Dia tidur lagi. tapi masih berbunyi. Tidur dia pun tak berapa lena. kejap ke kiri..ke kanan. merengek..lepas tu menongeng.

Abang pun agak terganggu. sama juga tu, kejap hujung katil..kejap sebelah aku. tahu-tahu ada kat atas badan aku je…ingatkan aku peluk afina rupanya peluk naufal..hahaha..aku pun tak perasan. maklumlah tidur2 ayam yang mengantuk. hehe.

Pukul 3 pagi Afina jaga lagi. aku tak tahan dengan bunyi hingus dia tu dengan nafas dia ikut mulut.

Aku ambil air suam, bancuh dengan garam. Lepas tu aku amik syringe (picagari) yang guna utk bagi ubat tu. Dah standby, aku bawa Afina gi sinki..dia masih mamai-mamai lagi. Aku pun amik air garam tu guna syringe dan tolak air kat hidung dia sebelah. dan sebelah lagi. aku buat tiga kali…sampailah hingus dia keluar meleleh. memang dia mengamuk la aku buat macam tu. Tapi puas hati aku hingus dia keluar. dan dia tak tersumbat lagi. aku basahkan kepala dia lagi..bawa masuk bilik menyusukan dan sambung tidur. yang best nya afina nak tidur dalam pelukan aku..bila letak kat bantal..menangis. kena betul2 lena baru aku letak kat bantal. penat juga berbantal lengan. hehehe..baru aman sikit tidur dia bila tak bernafas guna mulut dah.

11065888_10204958359772210_3569915626352073551_n

Aku rasa lega gila hingus dia keluar. berjaya juga aku guna kaedah tu. Sebenarnya aku pernah nampak kat youtube cara tu. tapi takut nak buat. Bila fikir-fikir balik, kalau tak cuba tak tahu la berjaya ke tidak kan. so sesiapa yang rasa nak cuba cara ni boleh tengok video di bawah ni.

Aku harap balik kerja nanti Afina dah sihat. kalau tak esok kena bawa gi klinik juga. sebab hari ni dah 3 hari dia demam. Please..jangan kena warded. huhuhu…

sekilas : bonda kena kuat!