Sekilass

A Simply Life of Me

   Sep 19

Afina Zahra & Solid food

Akhirnya aku ada juga idea nak update apa. ahahaha…

Kalau ikutkan tarikh sebenar, Afina Zahra belumlah masuk 6 bulan. sebab dia lahir 22/3. tapi buatpe nak ikut tarikh betul sebab sebulan kejap 30 hari, kejap 31 hari…so tak sama. hehehe.

Jadi aku dah mula berkira-kira untuk merancang menu makanan pejal buat anak dara aku ni.

Ada buat survey kat Facebook, rata-rata mencadangkan aku bagi puree buah dulu pada anak aku. Tapi sebenarnya aku dah start bagi dia biskut. Dan aku ada bagi puree kentang + puree pisang. Kentang tu dia tak berkenan. Asyik lah dikeluarkan balik dengan lidah dia.

Screen Shot 2014-09-18 at 4.50.48 PM

Yang bagi idea chicken chop tu toksah lah ikut. dia sengaja menghiburkan aku. hehehe…

Dan terdetik di jiwa, cewah nak beli blend khas untuk blend makanan baby ni. Dulu time Naufal pinjam biras aku punya…hehe lepas tu, ibu aku kata dah rosak. Aku kena la beli satu untuk blend makanan baby. tak nak lah campur dengan blend biasa tu kan. buatnya ada rasa pedas, sian pula baby.

survey kat internet, kebanyakkan mereka cadangkan guna Philips Avent: Mini Blender.

Gambar di ambil daripada blog akusukamerahjambu harap dia tak marah. hehehe..

Jadi korang yang pernah guna blend ni, apa pengalaman? Nak pujuk encik suami beli juga ni. hehehe

DAn seperti biasa kena sediakan juga menu makanan untuk Afina.

Ni pun ambil kat blog akusukamerahjambu. hehehe…

oke. standby anaknda, bonda nak bagi makan banyak-banyak ni. hehehe…

sekilas : buah avocado jual kat mana eh?


   Sep 18

Selamat ulangtahun perkahwinan yang ke-3 [Aki & Norfa]

Hai semua.

Berhari-hari dah tak update cerita. Yang nak update ni pun cerita dah basi. hakhak.

Tak apa…basi buat korang, tapi sentiasa segar di ingatanku. eceh.

10 September adalah hari mengenang pernikahan aku dan suami tercinta. Kami telah bernikah pada 10 September 2011. Kebetulan suami pun baru balik outstation setelah sebulan lamanya, maka diajaknya kami anak beranak berehat-rehat.

hehehe…macam-macam tempat lah cadang ni, kejap Penang, kejap Gambang, kejap goald coast, kejap Melaka

Akhirnya — Kami pergi ke Cameron Highland. hihihi…Tah apa-apa la. Bayangkan dua hari kat situ. Memang rehat saja.

Bukan apa, aku ni memikirkan juga kehendak suami. Dia jenis nak berehat saja. Bukan nak berjalan sangat. Kalau aku dah bagi cadangan contohnya, Melaka — kalau dia banyak bunyi “nak berjalan bawa budak leceh la” dan sebagainya. Maknanya dia malas la tu nak berjalan. Dia jenis nak duduk bilik. kalau berjalan pun setakat makan angin. Tapi kalau pergi melawat-lawat ni ke Zoo negara ke, ke penang art street ke..memang bukan dia la time tu. hehehe…

Jadi aku rasa Cameron tempatnya sjeuk, nak jalan makan angin memang elok sangat. makan angin sangat kat Cameron. ahahaha…duduk lepak sesaja dan tak banyak nak berjalan. Okey, menepati selera suami. Kalau tak nanti tak ada idea…dia ajak pergi Genting Highland lagi haru — hahahha…Dari ke bujang sampai dah beristeri, sampai dah beranak dua –dia memang suka ke sana. Tak pernah nak boring. Sebab tempat tu tak payah banyak jalan.

Makanya sempena mengenang hari pernikahan ni kami bergerak lah ke Cameron pada 10hb. aku ambil cuti 10,11,12 September. memang puas hati habiskan masa dengan suami dan anak-anak.

Eh, kalau berjalan kenangkan hari pernikahan tak bergambar, memang tak sah. Meh aku belanja gambar kami sekeluarga. sila jemu oke.

Screen Shot 2014-09-18 at 1.00.27 PM

Ini Gambar sebelum bertolak. Bonda dan Afina Zahra. :)

Screen Shot 2014-09-18 at 1.01.15 PMSweet Couple ..hikhik.

Gambar ni ambil dari instgram sendiri. Sebab semua gambar ada dalam handphone Hubby. Maklumlah kita handphone cap ayam je. hahaha…

Screen Shot 2014-09-18 at 1.00.55 PM

Anak bujang dengan monopod tanpa kameranya. ahahaha. I love you Hanif Naufal.

Cerita di Ladang Teh ni, ada anjing pula. Nasib baik lepas kami dah ambil gambar baru anjing tu mai. Teruih lari naik atas. Penakut kemain. Memang lah anjing tu nampak mesra dan tak agresif. Tapi kita ni jenis tak biasa bela haiwan, jadi rasa cuak la kot. Sebabnya ada orang Melayu sweet couple juga, rilek je dia duk borak ngan anjing tu dan ambil gambar anjing tu. Rasanya dia memang pencinta haiwan. kita takut wak..hehehe..

Screen Shot 2014-09-18 at 1.00.39 PMLast but not least. I love my family.

Terima kasih yang mendoakan kebahagiaan kami terutamanya mak ayah ibu dan ahli keluarga.

Semoga hubungan ini kekal ke syurga dan kami beroleh anak-anak yang soleh dan solehah.

sekilas : Hai sedih plak tetiba.


   Sep 06

#1 Cerita kejayaan daripada orang yang berjaya (SUAM)

Tahniah kerana bersetuju untuk membaca artikel ini. :) dan dengan ini aku akan menggunakan kata ganti nama ‘saya’ supaya lebih mesra dengan korang. wakakaka.

Ini adalah sambungan daripada entri Seminar Usahawan Anak Merdeka (SUAM) yang saya hadiri minggu lepas. Ramai yang nak tahu apa isi seminar itu. Tapi buat masa ni saya akan cerita pengalaman daripada 2 orang panel yang berjaya dahulu. bagaimana untuk mendapat pelanggan atau teknik pemasaran, lain entri ok. ini pun tah-tah seorang panel je baru boleh cerita. hehehe…

Saya percaya kebanyakan daripada kalian yang ingin tahu ini adalah orang yang ingin berjaya. Ya, tahniah sekali lagi. Saya pergi seminar usahawan itu pun kerana saya ingin berjaya.

Tak mahu cerita panjang, saya teruskan dengan isi seminar yang saya hadiri.

Kita mulakan dengan panel pertama iaitu Encik  Muhammad Ammar Zaharuddin iaitu CEO Jootawan Group Sdn Bhd. Kalau google nama dia, memang berduyun-duyun hasil carian.

Tapi ini bagi mereka yang tak pernah dengar cerita Encik Ammar dan tak pernah menghadiri mana-mana seminar Encik Ammar. Bagi mereka yang pernah, maka anda boleh skip :)

Gaya Encik Ammar biasa. Orangnya ramah. Tidak sombong. Tak lokek ilmu sebenarnya. Hanya kesuntukan masa untuk bercerita panjang. Ya, masa sangat mencemburui. Jadi tidak banyak sedikit itu sangat berguna buat mereka yang hadir.

Encik Ammar pakar menulis e-Book. Mungkin istilah yang lain, bijak. Dia bermula dengan pelbagai jenis perniagaan. Tapi, tak banyak yang memberi hasil yang menguntungkan. Sehingga beliau mula menulis blog. Ya, zaman blog ni macam-macam boleh buat. Cerita hal peribadi, cerita minat, dan daripada cerita-cerita itu, banyak hasil kita boleh dapat. Macam aku sekarang ni, cerita kat blog, boleh buat duit dengan Nuffnang. :) Tapi beliau tak buat duit dengan Nuffnang. Dengan cara dia sendiri.

Dia buka blog, tapi dengan menggunakan nama samaran, ‘Lisa’. YA, dia lelaki. tapi menggunakan nama samaran LISA. apa yang dia tulis dalam blog adalah mengenai hal WANITA. kerana itu dia guna nama Lisa. Tentang masalah-masalah dalaman wanita. Dan dia tulis bukan sebarangan. Dia buat research, baru dia menulis.

Macam-macam cerita lah, pasal period, kehamilan dan sebagainya.

Sehinggakan ramai pembaca dia yang terdiri daripada golongan wanita rasa, Lisa ni bagus. Dan mahu Lisa terbitkan buku. Atas permintaan ramai, Encik Ammar telah menghasilkan e-book dan dia berjaya menjual e-Book tersebut dan mendapat hasil.

Pernah satu ketika, dia mendapat panggilan telefon. (Dia terlupa dia ada letak nombor telefon) Daripada seorang perempuan di luar negara. Perempuan itu kita namakan Su. Su mahu bercakap dengan Lisa. Encik Ammar ni lupa dia pernah guna nama Lisa untuk blog. Bila Su maklumkan dia nak kongsikan masalah dengan Lisa mengenai hal perempuan, Encik Ammar bingung. Padahal dia lelaki. Dan Su tak mahu cerita dengan dia. Jadi Encik Ammar maklumkan Dia pembantu Lisa dan minta Su emailkan masalahnya pada Lisa. Jadi Encik Ammar ni buat research lagi untuk selesaikan hal ‘wanita’ Su.

Nampak? Tidak semestinya kita perlu jadi perempuan untuk menyelesaikan masalah perempuan. Encik Ammar juga pernah menjual tudung. Walaupun dia bukan pakai tudung.

Apa yang boleh saya faham di sini, jika kita tidak pakar dalam sesuatu bidang, kita boleh buat research dan bertanya pada yang pakar. Lama-kelamaan kita boleh menjadi pakar.

Kita boleh menjual kereta walaupun kita tidak pakai kereta.

Kita boleh menjual permainan walaupun kita tak main permainan itu.

Kita boleh jual alat solek walaupun kita tidak bersolek.

Kita boleh jual tudung walaupun kita lelaki. Wanita Islam WAJIB pakai tudung ya.

Kita boleh berniaga makanan walaupun kita tak pandai masak — kena hire tukang masak yang pandai la. :)

Seperti Encik Ammar, beliau bukan lah wanita, tapi beliau boleh menjawab masalah wanita dengan membuat research. Dan menjadi pandai. Saya rasa ramai yang meniaga di luar sana seperti Encik Ammar, hanya kita sahaja yang tidak tahu.

 

Itu permulaan cerita Encik Ammar. YA, bermulalah dengan sesuatu yang kita ada dan mudah dapat. Maka kita akan teruskan langkah yang kedua. Banyak lagi yang dia cerita, tapi saya hanya beritahu yang mudah untuk kita faham mengenai bagaimana untuk kita bermula.

Semoga kisah ini ada manfaat dan anda boleh fikirkan bagaimana anda ingin bermula. Kita akan pergi ke kisah kedua daripada pengasas Belle Ammara. Siapa mahu boleh komen, SAYA MAHU!

Bacaan ini PERCUMA sehingga 50 orang yang pertama. Kemudian, saya akan kenakan bayaran sebanyak RM5. :) setuju? kalau tak setuju sila komen. hehehe…. Ok tipu aje. saya kongsikan dengan PERCUMA…mari mari mari…jika banyak sambutan saya kan teruskan.

Kisah Belle di lain entry. :)

Salam sayang daripada saya, admin sekilass.com :)


   Sep 05

Semester baru, semangat baru, tekanan baru :)

Assalammualaikum.

Minggu lepas dan minggu ni maka sibuk lah pelajar-pelajar baru dan lama mendaftar. Tetiba teringat waktu mula-mula mendaftar di UiTM dulu. seronok bukan kepalang. jumpa ramai kawan-kawan baru. :)

Dan esok 6 september 2014, masuk semester baru bagi aku. Semoga ini semester terakhir dan aku dapat bergraduat dengan CEMERLANG. ya..aku mahu cemerlang. Zaman dulu belajar, asal belajar sahaja. sekarang belajar, mahu kejayaan yang bersungguh. Nampak? hehehe…

Baru lepas buat pendaftaran. Semester ni agak berat, aku dan dua orang lagi terpaksa ambil kursus extra sebab katanya tak cukup jam kredit nak graduasi nanti. Pulak! sedangkan sebelum ni diorang yang susun kursus yang kitorang patut ambil. Jadinya kami yang tiga orang ni memang tak ada asas pendidikan, maka ada satu kursus sebelum ni aktanya untuk mereka yang ada asas pendidikan sahaja, namun pihak pengurusan tak ada pula menggantikan kursus lain untuk kami. Bila dah akhir semester ni, baru lah terhegeh kata kursus sebelum ni kami pun boleh ambil.

Akhir semester kotttt! stress rasanya. Sebab kami ada projek akhir yang perlu diberi tumpuan lebih.

Screen Shot 2014-09-05 at 8.56.25 AM

Jadinya semester ni kami ambil 5 kursus dengan jumlah kredit = 13 jam kredit. Serius rasa stress. padahal belum masuk kelas lagi ni. Mahunya tidak, yang sebelum ni 3-4 kursus pun aku kelam kabut. mahunya tambah lagi. Dulu anak sorang, tabah lagi. ni anak dah dua oii. aiyooo —

aku mengadu dengan encik suami, ala benda-benda stress ni caranya kena luahkan aje…jadi bila dah ada orang yang sudi dengar…paling tidak dia pun boleh cakap sesuatu yang kita rasa senang hati seperti kata suami “Tak apa, B kan ada” hehehe sejuk hati kan? kan?

Tapi, memang dia ada. Ni cerita kalau dia tak ada…kalau dia outstation. dah la sekali outstation makan 2-3 minggu. time dia tak ada tu yang boleh jadi stress. hahahaha…Kalau boleh nak suami sentiasa ada di sisiku. cewah~!

Korang doakanlah aku berjaya melepasi semester ini dengan jayanya. Penat tau study dah kahwin ada anak ni. huhuhu….

Sekilas : Rindu suami 200% hikhik…


   Sep 04

Family Gathering @ Restoran Amir, Bandar Baru Bangi

Hai…

Ada seminggu tak update kan.

So hari ni kita sembang pasal kejadian 1 september lepas. Sempena bercuti Hari Kemerdekaan ke-57, aku dan keluarga telah berkumpul beramai-ramai di sebuah restoran untuk makan tengah hari. Semua ada.

SEMUA kecuali suamiku yang tercinta. sedih ok. Sampai sekarang masih belum boleh balik. Kakak aku kat Kuala Lipis pun sanggup datang sini untuk sertai kitorang acara makan di restoran.

abang sulung aku berniat nak belanja kami adik-beradik. Alhamdulillah, tercapai lah niatnya itu. Kumpul semua adik beradik. Bukan senang sebenarnya. Hari raya pun tak dapat nak kumpul semua macam ni. Yela, masing-masing duk raya rumah mertua, raya rumah mak ayah..tak boleh nak sama. nanti time kena mak ayah raya berdua, kan sedih tu.

Jadi bincang punya bincang kami pilih 1 september memandangkan hari cuti. Alhamdulillah, perut kenyang dan berjaya kumpulkan adik beradik semua.

Aku sebagai ‘super bonda’ hehehe…bawa lah dua orang anak ku bersendirian. Afina duk baby seat la. Naufal jadi co-pilot duk sebelah.

2014-09-01 09.58.51

Ini co-pilot sebelum ke restoran. Segak lagi. :)

2014-09-01 12.46.08

Kami sampai, abang aku dah order makanan sesiap dulu. Jadi tak tahu buat apa…tengok lah semua bergambar. Dalam gambar atas ni, anak-anak buah, kakak aku dan mak aku.

2014-09-01 12.49.26

Bebudak sekarang memang advance. Diorang pun tahu nak selfie. hehehe..

IMG-20140901-WA0019

Semoga kami adik beradik kekal ukhwah ini, sentiasa sayang antara satu sama lain dan tak akan mengkhianati sehingga akhir hayat. Moga Allah tetapkan iman kami. Amin…

IMG-20140901-WA0020

Gambar cucu-cucu Mak dan ayah aku serta kami adik beradik. ni pun bukan senang nak ambil gamabr bersama. Entah bila boleh ebrgambar macam ni lagi.

IMG-20140901-WA0022

Atas ni dua orang anak buah aku. Sorang anak abang aku, sorang anak kakak aku. Dah sekolah menengah masing2.

Apa yang boleh aku katakan, aku seronok dengan pertemuan dan berkumpulnya kami beramai-ramai ini. Seronok! entah bila ada kesempatan lagi. Jika panjang umur dapatlah bersama lagi. Semoga murah rezeki abang sebab belanja kami. I love you!

2014-09-01 14.47.11

Ini co-pilot waktu balik rumah…hahah tertidur…i love you son. :)

sekilas : oh ya makanan kat situ, not bad. kami makan tengah hari. cubalah! sedap…


   Aug 29

Seminar Usahawan Anak Merdeka

Assalammualaikum. Salam sejahtera.

Hari ni 29 Ogos. Dua hari lagi nak merdeka. Jatuh hari Ahad. So bersedia untuk ebrcuti hari Isnin. hehehe.

Semalam aku dan beberapa orang officemate hadir ke seminar usahawan anak merdeka anjuran .MYNIC . Kalau sesiapa yang tak tahu .MYNIc tu apa, boleh tanya pakcik google. Dia tahu. :P

2014-08-28 09.23.372014-08-28 11.27.02

Seminar ni di biayai oleh encik Boss aku dengan harapan kami dapat input berguna dah boleh share kepada rakan sekerja yang lain. aku pasti itu harapan bos. Seminar ni bertujuan untuk memebri galakan kepada usahawan muda untuk terus melangkah ke hadapan. So waktu aku datang tu ada lah jumpa mereka yang menjalankan bisnes kecil-kecilan macam bisnes coklat, art glass, menjahit dan sebagainya. Dengan ada nya seminar ni, usahawan baru ni tahu arah tuju mereka.

Bertempat di Premiera Hotel berdekatan dengan bangunan MARA kat Kuala Lumpur. Seminar bermula pada pukul 9 pagi. Kami bergerak daripada LRT Bukit Jalil. Sampai Stesen Bandaraya, dah nampak SOGO — eh takde kaitan eh. hahaha

Kebetulan ada latihan perbarisan daripada pelbagai badan beruniform ketika itu. Jadi banyak jalan-jalan ditutup. Mujur kami datang naik LRT. Kot tak mungkin sampai lagi lambat.

Sampai aje tengok dah ramai yang datang daftar. Kami dah daftar online.

Pada aku kalau datang seminar ni..ada dua benda penting… Goodies dengan makan. ekekeke. Dan .MYNIC ada dua-dua itu. ahahaha.

Kami bermula dengan sesi pertama iaitu bagaimana SME copr boleh bantu kita untuk dapatkan dana perniagaan. Kemudian sesi kedua iaitu kaedah perniagaan online dan sesi ketika di mana 2 panel menceritakan pengalaman mereka dalam meraih kejayaan.

2014-08-28 09.35.04

2 panel yang kongsi pengalaman ni, muda lagi. usia mereka 27 tahun dan 29 tahun. Alhamdulillah, Allah kurniakan mereka bakat berniaga dan berjaya sampai pendapatan mereka sbeulan mencecah jutaan ringgit. SEBULAN ok. memang jutawan la.

Mereka ialah Encik Muhammad Ammar Zaharudin iaitu CEO JOOTAWAN Group Sdn Bhd. Korang mesti pernah dengar nama JOOTAWAN ni kan. Dia kongsi bagaimana dia bermula dan bagaimana dia boleh berjaya.

Ni la Encik Ammar. Gambar dia time seminar tak ambil. Maklumlah duduk jauh kamera henpon pun murah. tak nampak pun kalau ambil. hehe.

Seorang lagi Belle Al Yahya, pengasas Bella Ammara. Kalau tengok butik Bella Ammara ni, boleh tahan juga. Sesuai la income 1 juta sebulan tu. Alhamdulillah. Rezeki yang Allah beri. Kita hanya perlu berusaha untuk mencapainya.

Rasa kagum dengan Belle tu la. Muda-muda dah jadi jutawan. dia bermula tahun 2012. sekarang 2014. dalam masa 2 tahun aje dia dapat kembangkan bisnes dia. Nampak, kalau otak bisnes, kalau sungguh-sungguh, pasti Allah tunjuk jalan. AKu ni? belum nak bersungguh lagi. Tapi dengan hadirnya seminar semalam. memang terasa berkobarnya.


Ini bella and husband dia. Aku google. Gambar dengan husband tak ambil aku ambil gambar dengan Bella je… :)

IMG-20140901-WA0010

Sayangnya, seminar sampai jam 2 petang je. terlalu singkat. Banyak lagi perkara yang kita tak tahu. Apa yang diorang bagitahu ni semuanya basic yang boleh diperolehi daripada internet. Rasa macam tak berbaloi sangat ilmu yang dapat tu dengan bayaran. Tapi bab kongsi pengalaman orang berjaya tu, bagus. sebab pengalaman orang berbeza-beza.

2014-08-28 14.43.33

Kami yang tengah tunggu train LRT nak balik Bukit Jalil. hehehe..

Begitulah sediki tentang seminar semalam. Aku harap dapat nak attend seminar macam ni. TApi masa tak mengizinkan. Ni pun cukup baik dapat pergi waktu kerja. Kalau waktu cuti, aku dengan family lagi. Hurm…seronok sebenarnya pergi attend seminar macam ni, dapat ilmu, dapat kenalan. Aku nak attend seminar Shaklee pun tak dan lagi ni.

Apa-apa pun bisnes Shaklee tetap di hati. boleh tinggal komen kalau nak order ya. hehehe

sekilas : i miss my hubby already :(


   Aug 26

Giveaway Sekilass.com | Keputusan

Assalammualaikum dan selamat sejahtera hendaknya.

Today is the day. cewah! Pasti yang menyertai giveaway sekilass.com yang baru sahaja berakhir jumaat lepas ternanti-nanti keputusannya.

Dukacita dimaklumkan, juri untuk memilih pemenang ini tiada —- OUTSTATION — sob’sob’ . Encik suami ku telah ke luar daerah di mana akses internetnya sangat limited. Ya, sangat-sangat limited. Boleh Whatsapp aje bersama isteri dia ni. hehehe.

Oleh itu, beliau tidaklah dapat melihat setiap entri yang korang karangkan tu. Maka dengan itu, aku sebagai penganjur berhak la untuk membuat keputusan. Tetapi disebabkan giveaway tak susah pun, korang just perlu tepek gambar dan komen kenapa nak duit raya aje kan…Semuanya ada 12 orang peserta. TAPI ada beberapa entri yang aku lihat tepek Baner, sayangnya gambar tak keluar. Kalau tengok balik link image tu di dapati, korang cuma copy link image itu daripada blog aku. so, kalau open image in new tab pun, tak kluar sebab link error. Kat Entri korang keluar ke tak? sebabnya aku tengok memang error even dah click open image in new tab.

Hari ni keputusan akan diumumkan, setelah aku tapis mana yang sebetul-betulnya layak mengikut syarat yang telah ditetapkan. MAAF sangat-sangat. Demi berlaku adil berdasarkan syarat yang ada. Korang jangan berlaku tidak jujur tetiba pergi tukar image baner tu ya. Aku dah screen capture in case ada pula yang pertikaikan di kemudian hari. langkah-langkah berjaga-jaga. Lagipun giveaway ni senang je. bukan kena berhempas pulas memikior sangat kan. Jadi fair and square la ya. Anggaplah rezeki masing-masing. Ini pun sebab aku ada rezeki lebih sikit, saja nak kongsi dengan engkorang yang ensem-ensem dan cantik-cantik ni.

Setelah melihat gambar dan pelbagai alasan munasabah dan tak munasabah korang nak dapat duit raya tu, tanpa perlu dinanti-nantikan sangat…hehehe…

Pemenangnya ialah  : —————— Suspen la konon.

Pemenang PERTAMA menerima duit raya RM100

YUMIDA : http://umikasum.blogspot.com/2014/08/saya-mahu-duit-raya-daripada-sekilasscom.html

Pemenang KEDUA menerima duit raya RM50

NANA : http://nanakimie.blogspot.com/2014/08/saya-mahu-duit-raya-daripada-sekilasscom.html

Tahniah diucapkan. Semua keputusan adalah muktamad, sebarang pertanyaan tidak akan dilayan. 

Kepada dua orang pemenang di atas, mohon beri butiran diri kepada daku melalui email : ciknorfa [at] gmail.com

Sila berikan Nama, email, URL blog, no telefon, No akaun MAYBANK dan nama pemegang akaun tersebut. Kisahnya, aku cuma akan transfer duit raya ni melalui Maybank2u. Kalau korang tak ada akaun maybank, usahakan ada juga. pinjam akaun kawan ke hape ke kan..

No telefon kena bagi, apa-apa hal aku call je terus.

Diharap semua orang berpuas hati. Ampun dan maaf di pinta. Hari ini hari terakhir kita dibulan syawal, 30 Syawal 1435H. Moga berkesempatan lagi kita menyambut Ramadan dan Syawal akan datang.

Salam sayang.

sekilas : lega….


   Aug 25

Giveaway Sekilass.com Tamat | Senarai Peserta

Alhamdulillah, terima kasih atas penyertaan rakan-rakan blogger untuk giveaway raya daripada sekilass.com.

banner_rayo

Seperti yang kita sedia maklum, giveaway ini telah berakhir pada 22 Ogos 2014. Maaf lah baru hari ni dapat nak menghupdet. Kalau kat rumah tu masa banyak diperuntukkan untuk keluarga. Cewah…

bukan apa, kang nak buka laptop je, ada je yang mengacau. hikhik.

So hari ni, aku update senarai peserta yang menyertai giveaway kali ini. Jika ada yang tercicir, mohon maklumkan diruangan komen ya.

1. Azman : http://giveaway-jom-santai-aje.blogspot.com/2014/08/saya-mahu-duit-raya-daripada-sekilasscom.html

2. Ana : http://adna2029.blogspot.com/2014/08/saya-mahu-duit-raya-daripada-sekilasscom.html

3. Adinda Baizura MAzlan : http://cerita-adindabaizuramazlan.blogspot.com/2014/08/saya-mahu-duit-raya-daripada-sekilasscom.html

4. Aksara Biru : http://aksarabiruu.blogspot.com/2014/08/saya-mahu-duit-raya-daripada-sekilasscom.html

5. Hani Rahman : http://jombercontest.blogspot.com/2014/08/saya-mahu-duit-raya-daripada-sekilasscom.html

6. Awan Samudera : http://awansamudera.blogspot.com/2014/08/saya-mahu-duit-raya-daripada-sekilasscom.html

7. Akma Khaieri : http://akmakhaieri.blogspot.com/2014/08/saya-mahu-duit-raya-daripada-sekilasscom.html?m=1

8. Madiah : http://cikmadiah.blogspot.com/2014/08/saya-mahu-duit-raya-daripada-sekilasscom.html

9. Nur Shuhada : http://inlove-wanda.blogspot.com/2014/08/saya-mahu-duit-raya-daripada-sekilasscom.html

10. Yumida : http://umikasum.blogspot.com/2014/08/saya-mahu-duit-raya-daripada-sekilasscom.html

11. Nana : http://nanakimie.blogspot.com/2014/08/saya-mahu-duit-raya-daripada-sekilasscom.html

12. Noona : http://blognoona.blogspot.com/2014/08/saya-mahu-duit-raya-daripada-sekilasscom.html

so, semuanya ada 12 orang peserta. Jadi nantikan keputusannya pada 26 Ogos 2014, Iaitu ESOK. hehehe

Selamat berjaya semua :)

sekilas : seronoknya….hehehe


   Aug 22

#MalaysiaBerkabung : Suasana Istiadat Penghormatan Jenazah Tragedi MH17

Berikut merupakan beberapa keping gambar yang di ambil melalui siaran langsung di TV3 dan Astro AWani — ketika berlangsungnya istiadat penghormatan jenazah Tragedi MH17.

Suasana pilu mengiringi isitadat ini.

Semoga mereka dapat bersemadi di tempat masing-masing dan berbahagia di ‘sana’

BvmzQNrIMAAsUi-

Takziah buat ahli keluarga mangsa MH17.

Al-Fatihah


   Aug 22

iPhone 5S Gajet Impian Setiap Blogger

Ini dia.

Ya, ini dia. Peluang yang dinanti-nantikan. iPhone 5S yang kuidam-idamkan. Tapi baru mengidam lah. Nak dapat tu, kena usaha. Dan inilah usaha aku. Mana tahu Allah beri rezeki ni pada aku. Hai joget lambak jadinya.

Aku, jarang join contest. Kalau pernah join, pun jarang juga pernah menangnya. hahahaha.

Kali ini, kita cuba. Bak kata Denaihati , “Jangan sesekali putus asa sebelum berusaha sehingga saat terakhir … tatap gambar iPhone 5s di atas untuk menaikan semangat. Sifat orang dahagakan kejayaan tidak akan pernah putus asa atau takut untuk mencuba. Tuah ayam nampak di kaki tapi tuah manusia siapa yang tahu. “

Jangan putus asa. Itu kata kuncinya.

Kerana tidak putus asa itu, maka peluang aku mungkin ada. Nampak berkilau je iPhone 5S ni. geram kita. Contest ini akan tamat pada 24 Ogos 2014.

Caranya mudah. Hanya ikut langkah-langkah yang telah diberikan oleh Denaihati, dan kemudiannya korang layak sertai.

Bukan senang nak dapat hadiah gajet ni. Aku kepingin sangat. Lagi pula hp aku sekarang ni, agak sedih kondisinya.

Sesiapa yang belum kenal Denaihati ni, rajin-rajin lah ke blog beliau. Disebabkan beliau sendiri tak lokek ilmu dalam dunia blogging ni, atas sebab itu jugalah ramai yang sudi nak taja wang tunai pada Denaihati untuk contest ini. Mungkin atas faktor itu. mungkin.

Moga mereka-mereka yang menaja di bawah ini murah rezeki bahagia dunia akhirat, dan dikurniakan kesihatan yang baik. Amin.

 1. http://ejamothman.com/
2. http://www.eridy.com/
3. http://www.hilalazmi.com/
4. http://eizil.com/
5. http://alansarhealth.com/
6. http://www.syuhada1981.com/
7. http://www.diarymama.com/
8. http://pendekarberkuda.org
9. http://www.saji.my
10. http://abangensem.com
11. http://www.enveeus.com
12. http://www.pakarniaga.com/
13. http://anarm.net
14. http://www.daddydee.net
15. http://www.sunshinekelly.com
16. http://sweetkurma.com
17. http://awn.my
18. http://mawarmerah2008.com
19. http://www.blogieta.com/
20. http://www.broframestone.com
21. http://www.akmaomar.com
22. http://khairilmazri.com

Nampak 22 penaja. Kelas gitu. broframestone pun taja juga. berpeluh makcik melihatnya. hehehe…

Aku bukanlah peminat tegar gajet. Tapi trend sekarang ni, asyik lah orang update yang terbaru. Sekarang khabarnya nak keluar iPhone 6, so mesti iPhone 5S ni, kebelakang sikit. Jadi biarlah aku miliki yang kebelakang tu. hehehe…Kalau aku dapat ni, mesti bos aku terkejut yang staff dia yang ini mampu pakai smartphone yang sama seperti dia. barulah level bos-bos. hahahaha…

Sebab kalau bos aku tahu aku pakai hp sama dengan dia, mesti dia nak beli yang lagi baru. ekekek. ye ye je aku ni.

Ok. selamat berjuang kepada semua yang sertai contest ini. Ya tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia —- krikk krikk krikk…hehehe sambung sendiri ya.

sekilas : giveaway sekilas pun bakal berakhir. nantikan pengumumannya 26hb ya. :)