Sekilass

A Simply Life of Me

   Nov 24

Menghadap sunyi

Lama dah tak menulis bait-bait kata yang lahir dari hati. Eh, ni bukanlah luahan hati sangat. Sekadar menulis sesuatu yang ingin ditulis.

Bagi mereka yang dah bersuami, tatkala suami berjauhan pasti rasa sunyi.

Bagi yang masih bujang, bila duduk serumah dengan mak ayah, bila mereka tiada pasti sunyi.

Bagi mereka yang duduk bujang bersama kawan-kawan, tiada kawan pasti sunyi, apa lagi kalau ada boyfriend tapi tak dapat jumpa juga sunyi. Tapi eloklah tak jumpa boyfriend tu, boleh datang banyak perkara lagha . heh. peace!

Bagaimana nak menghadap sunyi itu?

Waktu aku mula kahwin dulu, selalu juga suami balik lewat sampai pukul 10 malam sebab nak cari duit lebih. sekarang dah tukar kerja. tak balik malam dah. tapi selalu pula outstation. semua atas tuntutan kerja. sunyi tak? sekarang dah tak sunyi. sebab ada anak-anak. tapi yang tak ada anak, macam mana? sunyi tak?

Bagaimana nak menghadap sunyi itu?

Selalu sms suami. berhubung tiap kali sebelum tidur. Doakan yang baik-baik untuk suami dan keluarga kita.

Aku sunyi waktu anak-anak dah tidur je. bila anak-anak dah tidur, memang sunyi. Waktu ni lah teringat-ingat kat suami. teringat zaman belum kahwin. teringat mak ayah. sunyi. *krikkk…krikkkk* sunyi.

Bagaimana nak menghadap sunyi itu?

Ingat Allah. Allah sedang uji kita dengan kesunyian. doa banyak-banyak. Solat malam kalau tak boleh tidur.

Ya sunyi memungkinkan kita fikir jauh dan mungkin yang bukan-bukan. sunyi mungkin akan jadi senjata utama buat syaitan.

Selalu lepas maghrib dah start sunyi. Baca al-Quran supaya tak rasa kesunyian itu. Dulu, aku takdelah nak tengok sangat tv. Tapi nak hilang rasa sunyi, aku layan anak-anak depan tv. penat. memang penat.

Tapi bagaimana nak menghadap sunyi itu?

Buat aktiviti. apa jua yang boleh dibuat dengan ank-anak. dengan sesiapa yang ada dengan kita.

Jangan layan handphone..jangan layan laptop. itu lagi sunyi. tapi kalau tak ada orang, boleh lah layan.

Bagaimana nak menghadap sunyi?

Ya, bagaimana anda menghadap sunyi bila orang kesayangan tiada di sisi?

sekilas : sunyi selalunya bila malam mula menjelma. jeng…jeng…jeng….hehehe

 


   Nov 14

Kanak-kanak & Omega Guard : Cara pemakanan

Okay…korang dah tahu aku dan Naufal memang consume Omega Guard kan? Cakap dah tahu…hehehe kalau tak tahu boleh rujuk entri itu di sini ya. :)

Sekadar refresh minda, apa agaknya kebaikan Omega Guard untuk kanak-kanak ya?

Antara kebaikannya adalah:
  • Meningkatkan kecerdasan otak kanak-kanak
  • Membantu merawat asma di kalangan kanak-kanak
  • Membantu kanak-kanak yang mengalami ADHD
  • Membantu mengekalkan kesihatan optima kepada kanak-kanak
  • Meningkatkan keupayaan pembelajaran dan kemahiran kognitif kanak-kanak

Jadi sekarang ni mesti korang duk tertanya-tanya macam mana cara aku bagi Naufal makan Omega Guard. Ia kan sejenis kapsul. Ada lima cara untuk bagi anak-anak makan Omega Guard ni.

1) Campurkan dengan susu

Ya, korang cucuk kapsul Omega Guard tu, dan titiskan ke dalam susu yang korang bancuh bagi kat anak.

2) Kunyah

Naufal selalu akan kunyah aje kapsul tu. sebab dia lembut dan kenyal-kenyal gitu. Dah gigit nanti akan keluar sendiri cecair dalam kapsul tu. Sepatutnya untuk budak umur 2 tahun ke atas. tApi waktu usia dia belum 2 tahun dia dah suka kunyah. bagi jela kan. heh.

3) Campurkan dalam makanan

Kalau anak dah tak minum susu, boleh campur ke dalam makanan anak-anak atau dalam minuman kegemaran dia.

4) Minum pakai sudu

Picitkan kapsul tu, dan letak dalam sudu. Bagi macam bagi ubat. Ada budak kan seronok kalau makan ubat. Boleh la guna cara ni.

5) Ditelan begitu sahaja

Ini untuk kanak-kanak yang dah berusia 10 tahun ke atas. Macam kita jugala. boleh telan begitu sahaja. Tak lalu, telan dengan air :)

Berapa biji nak makan ni?

  • 1 – 3 tahun 1 biji seminggu sekali.
  • 4 tahun ke atas 1 biji 3 x seminggu

So, dah tahu cara-cara nak bagi anak makan Omega Guard? Dah tahu apa kebaikan Omega Guard? Takkan nak tengok je. Cepat buat order, bulan promosi, beli dua anda akan dapat diskaun 5%. Tak rugi beli dua. sebab kalau kita makan anak makan, suami makan..memang cepat abis :)

Hubungi aku ya!

Screen Shot 2014-11-14 at 11.38.33 AM

 

 

 

 

 

Pengedar Shaklee,
Mdm Norfa

COD Meru, Bukit Jalil, Pandan Indah
012-5902865 SMS/Whatsapp

 


   Nov 14

Payday – Seronoknya bisnes dengan Shaklee

Ya, hari ni merupakan payday Shaklee. Bagi mereka yang bertungkus lumus membuat liputan produk :) Akan ada rezekinya.

Jika yang sambil lewa — tak ada la merasa bonus Shaklee. Tapi jangan risau. Susur galur aku memang terbaik!! dari bonda Norita Idris — bawa kepada sifu daku Yusrina Hata dan semua rakan-rakan di bawah AZ Network sentiasa membantu ahli-ahli Shaklee yang baru bertapak dan mahu memulakan bisnes bersama Shaklee. Seronok tak, orang lain gaji sebulan sekali, tapi kita sebulan dua kali. Daripada majikan dan daripada Shaklee. Mahu tak seronok. Lepas juga nak buat bayar bil ke beli barang dapur sikit kan. boleh bantu suami. giteww!

Nak jadi ahli Shaklee tak susah. Yang pertama sekali korang MESTI consume Shaklee. Satu produk pun tak apa. KENAPA? supaya korang jatuh cinta dengan Shaklee. haaa… Sekali cuba dan tahu kesannya, pasti korang akan mahu lagi dan lagi. eceh. Dan ia juga memudahkan korang menjual produk. Apa jua produk yang kita nak jual, kita mesti cuba dahulu supaya kita boleh share rasa dan kesannya pada orang lain. Benda kalau baik dan betul beri kesan yang positif kenapa tidak kita kongsikan ..betul tak? Baru orang yakin dengan apa yang kita jual.

Kalau tak tahu nak consume apa..tak tahu nak mula dengan vitamin yang mana, korang boleh contact aku. aku boleh cadangkan untuk korang mengikut keadaan korang. Menyusu ke…mengandung ke…belum kahwin ke…lelaki ke? kaan…Shaklee memang sesuai untuk semua orang jika tiada masalah kesihatan yang berkaitan. Contoh macam pesakit SLE tak boleh mengambil Alfalfa kerana Alfala mengandungi sejenis asid amino L-canavanine yang menyebabkan pesakit SLE menjadi keradangan. ni antara contohnya. Jadi korang memang kena dapatkan penerangan daripada pengedar Shaklee yang sah dan beritahu dulu keadaan diri korang macam mana. faham semua? hehe macam mengajar dalam kelas plak.

Apa kelebihan menjadi ahli Shaklee?

1. Dapat beli produk Shaklee dengan harga ahli
2. Dapat merasa bonus Shaklee
3. Dapat untung runcit jika jual pada orang lain. (kalau depa nak harga ahli, suh dorang jadi ahli…kannn…)
4. Dapat ilmu tentang produk kesihatan
5. Kalau maju ke depan dapat :- bonus kepimpinan, program subsidi kereta, pergi national conference, pergi umrah dan macam-macam lagi.

haa..camne? Berminat tak? kalau korang rasa berminat dan nak tahu lebih lanjut lagi, boleh hubungi aku. jangan segan-segan ok?

Screen Shot 2014-11-14 at 11.38.33 AM

 


   Nov 14

Kehadapan suami-suami yang sering kerja ‘outstation’

Nampak tajuk tu, memang akan menarik perhatian suami la kan…hehe

Fokusnya pada penceritaan hari ini adalah berkisarkan suami atau ayah yang sering keluar kerja ‘outstation’ iaitu kerja luar daerah yang mungkin mengambil masa 2-3 hari atau mungkin seminggu, sebulan dan ada yang berbulan lamanya.

Aku kesian pada mereka — dan ini merujuk kepada suami aku sendiri yang sering keluar daerah atas tuntutan kerja. Dan memang terkadang seminggu, ada masanya sehingga sebulan. Setakat ini, aku pernah ditinggalkan suami yang bekerja luar adalah selama sebulan.

Demi tuntutan kerja. Kesian betul pada suami kita ya puan-puan sekalian. Kita kat sini sekurang-kurangnya ada ahli keluarga yang lain, ada mak ayah keluarga mertua, ada anak-anak sebagai penghibur duka dan lara, tapi suami kita seorang di sana. yang ada hanya kerja dan rakan sekerja. Kau tengok muka aku, aku tengok muka kau.

Kita bicara dan lihat dari konteks suami yang baik. Aku akui,tak banyak pun tapi ada suami yang suka kerja outstation sebab bosan dah hadap muka isteri kat rumah, jadi dapat kerja jauh sikit tinggal isteri, seronok lah sebab dapat jumpa perempuan lain. Nauzubillah — minta dijauhkan daripada terjadi pada suami kita.

kita tengok dari sudut suami penyayang dan baik. ya, itu suami kita! :)

Macam suami aku, memang kerap sangat keluar. Tapi tak lama. seminggu, lepas tu balik. kadang 2 hari pergi lagi. Sebagai isteri kita faham tugasan suami. Demi nak cari rezeki bagi kita makan minum tempat berteduh dan untuk keperluan anak-anak. Tapi pernah tak kita selami perasaan suami kita. Dia kat sana rindukan kita, anak-anak. Malah paling mungkin terasa adalah bila mereka tak dapat tengok pembesaran dan perkembangan anak-anak di depan mata.

Kita kat sini kalau dapat berhubung dengan dia, dapat jugalah berkongsi cerita. Macam mana kalau talian tak dapat dihubungi. tak ada coverage, tak ada internet. tak sedih? :( pernah jadi jugak kat kami suami isteri. tak ada coverage. hati pun tak keruan sebab tak tahu khabar berita.

Pernah jadi, bila anak baru tumbuh gigi pertama…suami tak dapat nak tengok perkembangan itu. balik-balik gigi dah jadi gigi taring hahaha….anak baru pertama kali dapat merangkak, suami tak dapat tengok…balik-balik anak dah merangkak laju, dah boleh berdiri.

Belum kria lagi yang perkahwinan jarak jauh. oiii ini lagi sebak buat aku. Nak nak yang duk jauh dari semenanjung. Apo boleh buek kata orang? dah memang terpaksa berpisah jauh. Sesekali je pulak tu boleh balik sebab kekangan cuti dan juga kewangan. Tapi kalau aku, mungkin lagi rela aku berhenti kerja dan ikut suami. Tempat isteri bukan ke di sisi suami? :) cewah. tapi setiap orang punya alasan tersendiri untuk hidup seperti mana yang mereka lalui sekarang.

KAdang-kadang kita kesian kan isteri dan anak-anak yang ditinggalkan lama. Tapi pernah ke kita fikir suami kita yang jauh di mata mencari rezeki? Kalau tak kenangkan demi mencair rezeki, mungkin hati dia pun tak setabah mana untuk tinggalkan isteri dan anak-anak.

Oleh itu, sebagai isteri, kita seharusnya memberi sokongan kepada suami yang terpaksa bekerja jauh dan lama meninggalkan kita. Kita perlu faham kehendak tugasnya dan keperluannya mencari rezeki.

Aku kadang-kadang memang rasa berat hati bila suami nak pergi kerja luar. baru balik harini, kadang-kadang lusa dah kena pergi lagi. Kadang-kadang pula jatuh pada hari-hari penting, macam hari jadi dia ke, atau hari jadi anak ke, atau hari ulangtahun, atau mungkin pada hari ada kenduri kendara ke? Tapi bila kenang-kenangkan ia untuk keluarga. aku redha saja.

Cuma saat-saat merasa tekanan kat rumah dengan karenah anak-anak memang menangis bila suami tak ada di sisi untuk tenangkan dan bantu kita. Bayangkan mereka yang hilang suami tercinta :( oii lagi sedih.

Screen Shot 2014-09-18 at 1.01.15 PM

Kepada suamiku, terima kasih kerana sanggup berjauhan daripada kami demi mencari rezeki. Terima kasih kerana tidak pernah marah tiap kali isterimu ini merungut saat ketiadaanmu. Terima kasih kerana setia melayan kami anak beranak dengan pelbagai karenah bila balik dari kerja :) terima kasih untuk semua yang telah B lakukan. Cinta kami hingga ke syurga buatmu wahai suami dan Abi kepada anak-anak. Terima kasih Allah kerana berikanku suami yang penyayang dan sempurna di mataku. Bahagiakanlah rumahtangga kami dan mudah-mudahan kami bersatu di syurga nanti. Amin. :)

sekilas : eh dah jadi macam entri khas untuk suami aku plak ye…hehehe

 

 


   Nov 12

Aku, anak, dan Omega Guard

Hai salam buku lima…eh..hehe Assalammualaikum.

Susah betul nak update blog satu hari satu post. susah ke malas pun tak tahu la. heh. sebelum kena rotan, baik kita update. :)

Bagi yang tak tahu, bulan ini adalah bulan promosi Omega Guard.

Omega Guard Shaklee merupakan  minyak ikan paling tulen didunia. Ini kerana setiap kapsul Omega Guard mengandungi 7 spektrum penuh asid lemak omega-3 semulajadi antaranya EPA, DHA, ALA dan banyak lagi. Satu sajian Omega Guard  membekalkan 905mg asid lemak omega-3 EPA dan DHA.

Omega Guard diekstrak daripada ikan air laut sejuk (ikan sardin, ikan bilis, ikan kembung dan ikan herring) diperairan negara Jepun. Ianya tidak diambil dari minyak hati ikan. Ketumpatan Omega Guard juga adalah 3x  ganda berbanding ketumpatan minyak hati ikan. Lagi tentang Omega Guard? Kalau korang betul-betul nak tahu  — carilah apa kebaikan minyak ikan ni. Memang terbaik!

Siapa yang perlukan Omega Guard ni?

  1. Bayi dalam kandungan ibu hamil (melalui ibu di peringkat kehamilan)
  2. Golongan kanak-kanak 1 tahun ke atas untuk perkembangan otak
  3. Ibu hamil yang mahukan perkembangan dan fungsi otak yang lebih baik bagi bayi dalam kandungan mereka
  4. Ibu menyusu untuk disalurkan kepada bayi melalui susu ibu
  5. Golongan pelajar sekolah dan pelajar universiti yang mahu sentiasa fokus dan meningkatkan daya ingatan
  6. Golongan wanita dan lelaki yang mahu bebas darah tinggi dan kolestrol terkawal
  7. Mereka yang berdiet. OmegaGuard dikenali sebagai pembakar lemak mendap yang unggul
  8. Warga emas yang mengalami masalah sakit sendi. OmegaGuard membantu mengurangkan rasa kesakitan (inflammation)

Waktu mengandungkan Naufal, aku tak pernah cuba Omega Guard ni. Waktu mengandungkan Afina, aku dah sempat consume Omega Guard sehinggalah sekarang menyusukan Afina.

10639526_10203694831744799_4390948521810626522_n

Ini serius. Mungkin takdir Allah. Mungkin secara kebetulan. Mungkin yang hanya Allah sahaja yang ketahui.

Kalau tengok perbezaan Afina dengan abang dia dulu, Afina lebih maju sedikit. 6 bulan dah merangkak. sekarang dah boleh berdiri lepas tangan lebih kurang 10 saat. Gigi dah tumbuh pada usia 7 bulan. banyak cakap. aktif. lasak. cerdik — aku sorokkan hp, dia boleh nampak dan cari hp aku balik kat tempat aku sorokkan. Dah tahu mana satu bilik aku, mana satu bilik nenek. kalau aku tak ada kat bilik, Afina suka pergi bilik nenek. hehehe…

Alhamdulillah. ini rezeki daripada Allah Taala. Tak dinafikan sewaktu mengandungkan Afina, aku lebih kerap baca al-Quran dan berzikir kalau nak dibandingkan dengan Naufal. Tapi jangan risau, Naufal tetap anak yang baik. :) bonda sayang Naufal dan Afina sama je. Naufal sayang adik. tahu nak lindungi adik. suka cium adik. ajak adik main. Naufal pun sekarang makin cerdik. sebab Naufal pun consume Omega Guard. :)

Screen Shot 2014-09-18 at 1.00.55 PM

Tapi benar, apa yang kita amalkan sewaktu mengandung memberi kesan pada anak yang kita lahirkan. apa yang kita makan. apa yang kita tengok, tuturkan, dengarkan semua beri kesan secara langsung dan tak langsung. Jadi mengapa tidak kita berikan yang terbaik untuk diri kita dan anak yang kita kandung dan kita lahirkan :) Tak terlewat untuk kita bermula.

Semua nikmat dan rezeki ini datang daripada Allah SWT. Kita sebagai hamba-Nya kenalah berusaha. Mudah-mudahan anak-anak bonda sentiasa berada di jalan yang yang diredhai. Doa bonda tak pernah putus untuk kalian.

Akud ah kongsi pengalaman aku bersama Omega Guard dan anak-anak. Kalau untuk kesan diet , masih dalam proses. hahaha (macam lah aku ni gemok sangatkan)

Berminat untuk dapatkan Omega Guard pada harga promosi bulan ini? boleh hubungi aku SEGERA! sebab aku tak sabar nak bagi consultation secara percuma pada korang. :) :)

Pengedar Shaklee,
Mdm Norfa

COD Meru, Bukit Jalil, Pandan Indah
012-5902865 SMS/Whatsapp


   Nov 10

Kesan Herbal Blend Multi Purpose Cream

Alhamdulillah…

Masih bernafas. Dan aku ada sedikit perkongsian untuk korang yang kat luar sana yang mencari krim yang sesuai untuk masalah kulit.

Aku nak berkongsi sebab aku dah cuba. Kalau tak cuba, aku pun tak bernai nak cadangkan kat korang kan.

Sebelum ni Afina selalu ada masalah ruam susu kat pipi dia yang gebu comel lote tu. hehe..

Aku dah sapu krim yang dapat dari farmasi. memang elok…tapi ruam susu Afina ni kerap terjadi. salah mak dia ni juga la -_- maafkan bonda. lepas menyusu selalu lupa nak lap sebab tu terjadinya ruam kat area tu.

Jadi kau bayangkan kalau kau kerap sapu krim kat kulit anak kau yang mulus tu — dengan bahan dalam krim tu yang sebenarnya boleh menghakis kulit anak kau sikit sikit. kang menipis pula kulit yang mulus tu.

Jadinya, aku dah cuba Herbal Blend Multi-Purpose Cream daripada Shaklee. Nyata berkesan! cewahhh.

10484952_10203736889356213_944216927867189496_n

Memang nampak perubahannya. Walau masih jelas kemerah-merahan tu, tapi sekurang-kurangnya aku guna krim yang tidak memudaratkan dan bebas daripada sebarang bahan yang tidak diingini. Krim ni pun tak berminyak.

Lepas tengok perubahan Afina, mak mertua aku pun guna untuk mak dia a.k.a nenek husband aku la. Hari tu aku dah beli sebotol yang baru. Katanya ada perubahan kat kulit nenek. Nenek pun tak tergaru-garu lagi. Nenek hubby aku tu pakai pampers. Jadi tahulah kadang-kadang terperap pampers tu, kat bahagian pinggang, punggung selalu merah dan gatal. Sekarang ada perubahan. cuma nak jadikan kulit tu cerah mungkin agak susah sikit la. sebab kesan hitam-hitam tu dah lama sangat kan. mungkin kita boleh cuba nutriwhite. eh? hehehe…

Baru kelmarin, mak mertua aku suruh order lagi dua botol krim. :) benda kalau betul memang aku sembang dengan korang. Jadi kalau korang ada masalah macam anak aku ni, boleh tinggal komen, tanya apa-apa atau jangan segan silu untuk hubungi aku terus.

1908397_10203526506216766_7384083944115478938_n

Pengedar Shaklee,
Mdm Norfa

COD Meru, Bukit Jalil, Pandan Indah
012-5902865 SMS/Whatsapp

sekilas : nampaknya aku pun kena buat stok ni. hehehe.


   Nov 06

Dream Trip to Macau

Ok. Bertenang.

Aku sangat nervous nak taip entri ni. hehe gedik!

Aku dapat email daripada Nuffnang memaklumkan ada satu peraduan menulis blog untuk memenangi percutian ke MACAU, China. Okay, ini sangat memberi keterujaan kepada wanita seperti aku yang suka naik kapal terbang tapi baru 2-3 kali je naik. Yang suka TRAVEL, tapi jarang dapat penuhi impian sendiri. Kalau lah percutian ini jadi milik aku, alangkah menari zapinnya aku nanti. *senyum sampai telinga sambil berangan*

Macau – terletak di tebing barat Pearl River Delta di selatan Wilayah Guangdong , China – berdekatan dengan bandar Tanah Besar Zhuhai dan terletak kira-kira 60 kilometer di sebelah barat Hong Kong. Macau terdiri Semenanjung Macau, Pulau Taipa dan Coloane. Bahasa rasmi Macau adalah bahasa Cina dan Portugis. Haa…adalah sejarah kedatangan Portugis ke Macau tu yang jadi Portugis pun jadi bahasa rasmi. Tapi diorang lebih banyak guna bahasa Kantonis secara sukahatinya. heh.

Apa agaknya ya yang menarik di Macau. Maklumlah, kita ni dengar cerita orang je atau baca je kat internet pengalaman orang. Bila tengok — alahai seronoknya. Hasil carian aku di Pejabat Pelancongan Kerajaan Macau – Macau Government Tourist Office’s official website dan official Facebook page telah ku simpulkan memang BANYAK tempat menarik di Macau ni. *besar mata tak sabar nak pergi kalau dapat*

dan dalam banyak-banyak tempat menarik di Macau ni, ada TIGA tempat yang memang buat aku teruja nak ke sana : YA, TIGA TEMPAT YANG PASTI AKU KUNJUNGI kalau ke sana. Mana-mana fakta yang berkaitan tentang tempat tarikan yang aku tulis kat bawah ni adalah diambil daripada Laman Rasmi Pejabat Pelancongan Kerajaan Macau.

Aku memang suka tengok tempat bersejarah sesebuah negara. Dulu time pergi Bandung Indonesia, aku nak tengok tempat bersejarah. Tapi dorang bawa pergi Takuban Perahu je. Yang lain semua shopping. Kecewa daku. Kalau kat Macau ni, ada banyak tempat bersejarah yang boleh jadi tarikan pelancong. Tapi kebanyakkannya adalah bekas gereja. Aku tertarik untuk pergi ke Muzium Macau.

1. MUZIUM MACAU

Muzium Macau adalah sebuah muzium sejarah dan budaya dengan sebilangan besar objek yang bernilai besar dalam sejarah, yang menunjukkan cara hidup dan budaya pelbagai komuniti yang telah mendiami bandar ini bertahun-tahun. Ini sangat menarik. Kau pergi tempat orang, kau mesti nak tahu sejarah, tamadun, pakaian, budaya dan macam-macam lagi. Jadi ini adalah tempat yang tepat untuk dikunjungi. Aku suka betul tengok rekabentuk bangunan-bangunan yang ada di Macau ni. Kalau aku pergi Melaka pun, aku suka tengok bangunan lama kat sana. Mungkin sebab pembangunan sekarang ni dah terlalu moden, jadi nak tengok seni bangunan lama tu susah sangat.

    

sumber gambar daripada : Macau Government Tourist Office’s official website

2. MACAU TOWER


sumber gambar daripada blog : http://www.travelpulse.com

Ini macam tempat menarik je untuk aku pergi. Tinggi gak menara ni. Aku kalau tak dapat naik, dapat ambil gambar latar belakangkan menara ni pun dah okay kot. hehehe…tapi kalau dapat naik, ewah, joget lambak pula la. hahaha…

Macau Tower berdiri 338 meter tinggi. Ia merupakan binaan tersergam indah yang menawarkan pemandangan panorama menawan ke hampir seluruh Macau dan kebanyakan Pearl River Delta, dari pelantar memerhati dan restoran berpusing di datar 223 meter. Anda berpeluang untuk berjalan-jalan di bahagian luar menara ini, umpamanya dengan mengikuti “Skywalk X” ATAU jatuh bebas dari dari Bungy Jump yang tertinggi dunia pada kelajuan sehingga 200km/jam untuk terjunan meluru ke bawah! Menjunam daripada pelantar yang bertinggian 233 meter, pencabar akan mengalami jatuh bebas dengan tekanan adrenalin mengepam 4-5 sesaat…Okay, yang ini aku kena fikir berjuta kali. aku baca je pun dah kecut perut. huhuhu…

3. Macau Fisherman’s Wharf

Macau Fisherman’s Wharf, dalam kawasan 111,500m2, merupakan taman budaya bertema dengan tarikan menarik yang pertama dalam industri pelancongan Macau. Ia terletak di tengah- tengah di bahagian Outer Harbour, dan bukan sahaja merupakan taman bertema, tetapi juga menyediakan kemudahan makan-minum, beli belah, penginapan, persidangan dan pameran, dalam satu lokasi yang hanya 5 minit perjalanan dari HK Ferry Terminal and Heliport. Yang penting masuk adalah PERCUMA.


Sumber gambar daripada : http://www.thethemeparkguy.com/park/fishermans-wharf-macau/

Ini kalau korang tengok dalam website thethemparkguy tu, memang teruja sangat korang nak pergi ke sana.

Macau…Macau…Macau…Ini boleh bawa mengigau dalam tidur ni.

Untungnya kalau kita dapat pergi negara orang ni adalah kita dapat tengok budaya orang luar. Dapat banyak pengetahuan yang baru tak kiralah pengetahuan tu berguna atau tak, tapi sekurang-kurangnya otak kita ni bekerja sikit untuk simpan fakta atau memori. Ini tak, balik-balik tengok budaya sendiri sampai tak berkembang dan rasa budaya kita sahaja yang betul. eceh!

Seronoklah hai kalau dapat pergi, boleh cerita pengalaman kat anak cucu. macam mak aku ni yang baru balik daripada Mekah, dapat cerita pengalaman kat tempat orang yang jauh di mata ni.

aku harap Nuffnang Malaysia dan pihak Pelancongan Kerajaan Macau dapatlah hendaknya memberi peluang ini kepada aku yang kepingin sangat menjelajah ke negara orang. Nak ke sana sendiri, memang sampai anak-anak besar la kot baru dapat. Susah juga nak menyimpan dalam keadaan ekonomi sekarang ni. Mudah-mudahan adalah rezeki untuk aku ini :) :) Amin.

Korang Nuffnanger sekalian tak nak join ke? 3 penyertaan terbaik akan terbang ke Macau dan merasai 3 hari 2 malam percutian berbayar (termasuk penerbangan pergi balik dan penginapan 2 malam di hotel 4 bintang) Tak menarik kata kau?? hoiii, rugi kalau tak join. Dan beruntunglah kalau siapa yang dapat.

Semoga aku dan 2 orang lagi tu berjaya. ahahahah!

sekilas : tapi percutian ni untuk seorang je ye? hai, kalau lah boleh bawa suami. hehehe.


   Nov 05

Selamat hari jadi sayangku

Ya mungkin lambat sikit nak up kat blog. 3 Nov lepas birthday suami tercinta.

Sudah menjengah usia 30an. Ya Allah, cepat pula rasa masa berlalu. Tahun depan aku pula. Itu pun kalau dipanjangkan usia.

Semoga suamiku sentiasa dilindungi Allah, dimurahkan rezeki dan dapat melakukan ibadah dalam keadaan yang sihat sempurna, InsyaAllah.

Tahun ni tahun keempat aku dapat raikan hari jadi nya sebagai seorang isteri. Macam biasalah, kepala pening memikirkan hadiah apa yang nak diberi.

TApi aku bagi juga benda yang dia perlukan. Apa dia? hehehe..tak apalah, biar kami suami isteri sahaja yang tahu. ambui rahsia sangat.

Alhamdulillah juga, mak aku pun dah selamat sampai ke MAlaysia pada hari yang sama. sekarang mak kat rumah sedang berehat-rehat dan melayan tetamu agaknya.

Mak teringin makan ikan masak taucu. Semalam Selasa 4 Nov, aku ambil cuti memang untuk luangkan masa memasak keinginan mak. Pagi tu mak mita mee goreng done! tengah hari nak ikan masak taucu – done.

Alhamdulillah.

Kepada emak, moga doa-doa mak di tanah suci dimakbulkan Allah. :)

Kepada suami, selamat hari lahir yang ke 30. semoga kita punya waktu lagi untuk bersama sehingga akhir hayat dan dapat membawa bersama bekal ke ‘sana’ dengan banyaknya. amin.

abi bonda

sekilas : Mungkin usia 31 tahun nanti anak ketiga sudah ada? hehehe….


   Oct 31

Selamat tinggal stretch mark

Bagi ibu-ibu mengandung, mungkin ada dan mungkin tiada yang mengalami masalah stretch mark pada bahagian tubuh badan. biasanya kerap berlaku di bahagian perut. TEmpat-tempat lain macam kat celah peha, kat punggung..eh ada juga tau. sebab badan kit amengembang kan. risiko tu ada la.

Teruk tak teruk tu pun bergantung juga kalau kita kerap sapu lotion atau tak pada bahagian-bahagian yang menjadi risiko kehadiran stretch mark ni.

Waktu mengandungkan Hanif Naufal dulu, aku sapu lotion pada usia kandungan aku dah 3 bulan. Alhamdulillah, time tu memang tak ada tanda lagi. tapi sebab kakak aku dah sound awal-awal baik sapu lotion kalau nak elak stretch mark.

Berbotol-botol juga la aku pakai lotion tu sampai aku bersalin.

Tapi waktu mengandungkan Afina Zahra, aku cuma guna sebotol lotion je. Alhamdulillah, stretch mark tak datang sampai la aku bersalin dan sehingga sekarang. Sebelum aku mengandungkan Afina Zahra, aku memang merajinkan diri aku untuk tidak skip minum ESP Shaklee. Bila dah sah mengandung, dah tentula aku terus kan juga supaya kulit tak nampak kusam dan yang menariknya supaya stretch mark tidak kelihatan. Syukur juga.

Screen Shot 2014-07-21 at 2.52.44 PM

Sebab kakak aku punya lah lama nak hilangkan stretch mark sebab dia tak pakai lotion dulu. tu yang dia dah warning aku awal-awal. aku pun mengambil langkah berjaga-jaga sahaja. Aku sedar sejak pengambilan ESP ni jerawat pun jarang melekat kat muka. kulit aku mungkinlah tak putih melepak, tapi aku takde masalah kulit sangat. kalau zaman belajar dulu, toksah cakap la. banyak benar yang tumbuh kat muka ni.

Jadi aku rasa ESP ni sangat bagus untuk direkemenkan pada korang yang nak jaga kulit dan berikan tenaga pada badan.

Ok ini pula antara testimoni yang dah menggunakan ESP dan menyedari stretch mark mereka semakin berkurangan. Alhamdulillah.

Antara kelebihan ESP ni ialah :

  • membina otot, kuku, rambut, darah. organ, kulit dan lain-lain
  • merangsang pembentukan semula kulit dan otot
  • mengurangkan kedutan
  • mengembalikan radian (ton warna kulit) dan kepejalan otot
  • Mengurangkan kesan parut
  • membekalkan tenaga
  • membaiki masalah pigmentasi

Last call for this month untuk promo ESP. Tapi jangan risau, esok lusa tulat, bulan depan bulan lagi depan ke tahun depan. korang boleh je lagi beli. tak ada masalah pun. Promo ni bagi chance korang untuk rasai ESP dengan harga promo je :)

Pengedar Shaklee,
Mdm Norfa

COD Meru, Bukit Jalil, Pandan Indah
012-5902865 SMS/Whatsapp

https://www.facebook.com/ciknorfa

sekilas : I’m in love :)


   Oct 30

Supplement kegemaran saya ialah Herba Lax & Ostematrix

Nak tahu sebab apa?

Sebab memberi kelegaan pada aku. haaa…nampak? tah apa yang lega sangat nopa ni. hehehe..

Herba Lax ni sangat sesuai untuk aku yang suka makan ni. Kerja asyik nak makan je…asal ada benda nak kunyah kat ofis ni. aku kunyah.

Jadi ada masa-masa kalau kau banyak sangat makan, nak membuang pun susah. ya betul.

Herba Lax ni la bantu aku melawaskan perut aku ni. lepas tu rasa lega macam baru lepas cuci perut. hehehe…tak percaya cuba. ini bukan tipu. korang tak percaya cuba lah dulu. kalau tak cuba tak tahu kan.

Dan satu lagi yang menjadi pilihan aku dan suami, adalah Ostematrix. Ini memang fevret sebelum tidur. Sebab bila pagi, senang nak bangun dan kurang sikit rasa sengal-sengal badan.


Suami siap standby satu botol kalau dia pergi kerja luar. Tahu jela kerja-kerja berat ni, badan sakit-sakit. Jadi Ostematrix ni boleh bekalkan kalsium untuk bantu kuatkan tulang. InsyaAllah….semuanya boleh dengan izin Allah. Kalau yang jenis memang tak suka nak minum susu, ini memang supplement terbaik buat korang.

Ada beberapa lagi supplement yang dalam list fevret aku. tapi, buat masa ni, dua ni sedang bermaharaja lela di rumah aku. hahaha…kira kalau abis memang top up baru. tak ada rasa tak kena plak. hehehe..

Kalau korang rasa nak cuba kedua-dua supplement ni, boleh contact aku. aku bagi guide. kita bincang-bincang mana yang berkenan dan nak cuba. tak salah cuba. kalau tak serasi, stop. senang cerita ye tak. kalau suka, jangan segan-segan nak hubungi lagi untuk tambah stok. kaannnn…hehehe.

Korang ada supplement kegemaran? boleh share dengan aku. Terutama bagi pengguna tegar Shaklee ni la. Boleh share kebaikan pada orang lain ye tak?

Pengedar Shaklee,
Mdm Norfa

COD Meru, Bukit Jalil, Pandan Indah
012-5902865 SMS/Whatsapp

https://www.facebook.com/ciknorfa

sekilas : Vitamin C pun fevret juga ni. :)