Sekilass

A Simply Life of Me

   Jul 28

Selamat Hari Raya 1435H/2014 – GiveAway Sekilass.com

Assalammualaikum. dan Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Dikesempatan ini, aku susun sepuluh jari memohon ampun dan maaf atas segala ketelanjuran kekasaranan sepanjang menulis dan korang membaca atau ada yang kenal diri ini di luar maya..maafkanlah aku manusia biasa ini.

Alhamdulillah…kita dapat berpuasa sebulan dan menyambut syawal bersama-sama keluarga tercinta. Bagi mereka yang kehilangan insan tersayang, takziah aku ucapkan. Moga ada hikmah di atas ujian yang Allah beri ini.

Alhamdulillah juga, ada sedikit rezeki yang ingin dikongsi bersama pembaca semua. Sekilass.com ingin beri duit raya…raya…raya..hehehe…

Tetapi bukanlah bagi saja-saja. kena lah buat kerja sikit. Cara-caranya mudah sahaja.

banner_rayo

Cara-caranya :

1) Korang kena buat satu artikel dan tepek kat blog korang dengan tajuk : Saya mahu duit raya daripada sekilass.com

2) Lepas tu, korang perlu upload gambar kegembiraan korang menyambut hari raya bersama keluarga dan sanak saudara. Yang penting gambar tu mesti ada muka korang! Ingat tu. kang ko cilok gambar tah sapa-sapa pulak kang. hehehe…

3) Kemudian lengkapkan ayat ini : Saya mahu duit raya daripada sekilass.com kerana ……… (boleh buat berjuta patah perkataan sekalipun.)

4) Letak sekali banner comel kat atas ni, dan link kan ke entri ini. PENTING ni.

5) Komen pada entri ini berserta dengan link/Url entri korang supaya aku tahu korang dah sertainya.

Siap! jika korang penuhi lima perkara di atas, makanya korang dikategorikan layak menyertai peraduan. Jika kurang salah satu, TAK LAYAK ye.

Peraduan bermula 28 Julai 2014 dan akan berakhir 22 Ogos 2014. Manakala keputusan akan diberitahu pada 26 Ogos 2014.

Bagaimana pemenang akan dipilih?

Ya, pemenang akan dipilih berdasarkan sebab korang nak duit raya. Mana-mana jawapan yang dirasakan menarik, akan dipilih sebagai pemenang.

Siapa yang jadi juri?

jeng..jeng..jeng.. Jurinya ialah suami ku yang tercinta. Encik Akii. So sape-sape yang rasa nak menang tu puji-puji la dia sikit. eh eh…rasuah namanya tu. ahahaha…Beliau akan memilih pemenang berdasarkan ikut sukahati dia. Kalau dia rasa korang patut menang, menang la. hahaha..

Berapa ramai pemenang?

Hanya DUA ORANG pemenang sahaja.

Pemenang pertama : RM100

Pemenang kedua : RM50

Jadi tunggu apa lagi? Cepat-cepat ambil gambar di hari raya dan join giveaway ini.

Selamat Berjaya!!

sekilass : Berdoalah ada orang sponsor hadiah lagi

 

 


   Jul 25

Solat ku mana? Doaku mana?

Aku terbaca satu tulisan yang mungkin boleh menyedarkan kita tentang amalan di dunia ini.

Tidak pasti sumbernya di mana tapi ini disalin daripada facebook yang dikongsi seorang demi seorang. Moga tuan asalnya redha akan tersebarnya sedikit ilmu ini.

:: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: ::

Tinggal beberapa minit lagi, waktu Solat Isyak akan masuk.

Dia segera mengambil wudhu dan melaksanakan Solat Maghrib.

Lambat.

Tetapi pada anggapannya asalkan dia bersolat, kewajipannya akan tertunai.

Dia mula membaca doa iftitah dan memulakan rukun-rukun solat sehingga ke sujud akhir dan kekal seperti itu buat sementara waktu. Dia telah bekerja sepanjang hari dan dia berasa letih, sangat letih.

Dia tiba-tiba terbangun kerana terdengar bunyi bising dan jeritan manusia. Dia terpempam.

Dia memandang sekeliling. Dia berpeluh semahu-mahunya.

Dia memandang sekeliling sekali lagi kerana tidak percaya. Suatu suasana yang sangat sesak. Setiap ruang sudut tempat yang dia pandang; telah dipenuhi dengan orang ramai. Beberapa berdiri kaku melihat sekeliling, ada yanng berjalan mundar-mandir dan ada yang berlutut dengan tangan mereka menutup wajah mereka hanya menunggu seperti dalam ketakutan. Dia ketakutan dan berasa bimbang kerana akhirnya dia sedar di mana dia berada.

Jantungnya hampir pecah kerana debaran yang sangat kuat.

Ianya adalah hari mahsyar!

Sewaktu dia masih hidup, dia telah mendengar banyak perkara mengenai persoalan pada hari mahsyar, tetapi pada anggapannya kiamat dan yaumil mahsyar itu lambat lagi akan berlaku.

Mungkinkah ini hanyalah permainan dan imaginasinya sendiri?

Tidak! Melihat keadaan sekeliling ianya kelihatan sangat benar!

Soal siasat itu sedang berlaku!

Dia mula bergerak menyusup di antara orang ramai dan mencari di antara orang ramai untuk bertanya jika namanya telah dipanggil.

Tiada siapa yang boleh menjawab. Tiada siapa yang mengendahkanya. Semuanya sibuk dengan urusan mereka sendiri

Tiba-tiba dia mendengar namanya dipanggil dan orang ramai berpecah kepada dua barisan lalu membuat satu laluan untuknya.

Dua malaikat memegang tangannya, menggiring dan membawanya ke hadapan. Dia berjalan dengan lemah dan pasrah melalui orang ramai.

Para malaikat membawanya ke tengah kawasan dan meninggalkan dia di sana. Kepalanya terpunduk dan seluruh detik hidupnya sedang ditayangkan di hadapan matanya seperti sebuah filem.

Dia membuka matanya tetapi apa yang mampu dilakukan hanyalah melihat dunianya yang dipamerkan. Orang ramai semua tidak menghiraukannya.

Di dalam filem hidupnya, dia melihat beberapa babak seperti:
Dia melihat bapanya berjalan dari satu rumah kebajikan me rumah yang lain, membelanjakan hartanya di jalan Islam.

Ibunya mengikut dan membantu orang ramai di rumah kebajikan tersebut dan satu meja sedang disusunkan makanan manakala yang lain sedang dibersihkan.

Dia mengaku kesnya.
“Saya juga sentiasa di atas jalan ini. Saya membantu orang lain. Saya menyebarkan perkataan Allah. Saya melakukannya. Saya berpuasa pada bulan Ramadhan. Apa yang Allah perintahkan untuk dilakukan, saya lakukan. Apa sahaja yang Allah melarang, saya tidak lakukan”.

Dia mula menangis dan berfikir tentang betapa dia mengasihi Allah. Dia tahu bahawa apa yang dia telah lakukan dalam kehidupannya akan menjadi kurang bermakna daripada apa yang Allah redha dan perlindungan Allah sahaja yang dia mohon kini. Dia berpeluh, seperti tidak pernah berpeluh sebelum ini. Seluruh tubuhnya bergegar lantaran ketakutan.

Matanya tetap pada skala timbangan, menunggu keputusan muktamad.

Akhirnya, keputusan itu dibuat.

Kedua-dua malaikat itu dengan helaian kertas di tangan mereka, berpaling kepada orang ramai. Kakinya berasa sangat lemah. Dia memejamkan matanya kerana mereka mula membaca nama-nama orang-orang yang dihukum memasuki neraka.

Namanya disebut sebagai orang yang pertama. Dia jatuh terjelepuk, melutut dan menjerit. Dia menyatakan bahawa ianya salah.

“Bagaimana saya boleh pergi ke neraka? Saya berkhidmat membantu orang lain sepanjang hidup saya, saya menyebarkan perkataan Allah kepada orang lain”

Matanya telah menjadi kabur dan tapak tangannya berpeluh.

Kedua-dua malaikat menghampirinya dan memegang tangannya. Dia diseret songsang. Kakinya diseret, sedangkan mukanya menyembam menggahar debu, tanah kerikil dan sebagainya.

Mereka menyeretnya pergi melalui orang ramai dan menuju ke arah api yang menjulang-julang daripada neraka Jahannam.

Dia menjerit dan tertanya-tanya jika ada mana-mana orang yang akan membantunya. Dia menjerit dan menyebutkan semua kebaikan yang telah dia lakukan; bagaimana dia telah membantu bapanya, puasanya, solatnya, al-Quran yang dibacanya.

Dia terus menjerit-jerit, namun tiada seorangpun daripada mereka akan membantunya.

Para malaikat Jahannam terus mengheret dia. Mereka telah semakin hampir dengan neraka.
Dia menoleh ke belakang dan ini rayuan terakhir. Dia teringat…

Tidak! Rasulullah SAW pernah berkata;
“Bagaimana bersih seseorang yang mandi di sungai lima kali sehari dari kotoran, begitu juga bersihnya orang yang melaksanakan solat lima kali seharian daripada dosa-dosa mereka”

Dia mula menjerit;
“Solat saya? Solat saya? Doa saya?”

Kedua-dua malaikat tidak berhenti, dan mereka datang ke tepi jurang neraka. Bahang api neraka yang membahang telah menyelar mukanya.

Dia menoleh ke belakang sekali lagi, tetapi matanya telah kering dari sebarang harapan dan dia tidak mempunyai apa-apa lagi yang tinggal di dalam dirinya.

Salah satu malaikat menolak dia masuk ke neraka Jahannam. Dia mendapati dirinya terawang di udara dan sedang jatuh ke arah api.

Dia sedang melayang jatuh selama tujuh puluh tahun ke dalam api neraka apabila tiba-tiba tangannya diraih oleh satu lengan.

Dia ditarik kembali ke atas.

Dia mengangkat kepalanya dan melihat seorang lelaki yang sangat tua dengan janggut putih yang panjang. Kelihatannya lelaki itu sangat daif.

Dia menyapu debu di tubuhnya sendiri dan bertanya kepadanya,
“Siapakah anda?”

Orang tua itu menjawab,
“Saya solat anda”

“Mengapa kamu begitu lewat! Saya telah terjunam ke dalam neraka! Anda menyelamatkan saya pada saat-saat terakhir sebelum saya lebur.”

Orang tua itu tersenyum dan menggeleng-gelengkan kepalanya,
“Adakah anda lupa? Anda sentiasa laksanakan saya pada saat-saat akhir!!”

Pada ketika itu, dia tiba-tiba terjaga dan mengangkat kepalanya dari sujud. Dia berada di dalam kebasahan akibat berpeluh.

Dia mendengar suara-suara yang datang dari luar. Dia mendengar azan dikumandangkan untuk menandakan masuknya waktu Solat Isyak.

Dia bangun dengan cepat dan pergi mengambil wudhu. Dia berjanji tidak akan melengahkan solat lagi. Dia sedar kesalahannya kini. Dia telah mendapat petunjuk yang maha benar.


Kongsi kisah ini kepada kawan-kawan anda dan keluarga. Mungkin, anda boleh membantu seseorang membuka mata mereka.

Siapa tahu?
Mungkin ini adalah satu perbuatan yang baik yang boleh membantu kita pada hari penghakiman. peringatan utk saya juga


   Jul 24

Pengacara TV3 Mazidul Akmal Sidek, sakit strok

Berjalan bersama burung biru tadi (baca : Twitter), ternampak ada orang tweet mengenai saudara Mazidul Akmal Sidek, pengacara TV3 yang khabarnya terlantar di Hospital ketika ini kerana diserang strok.

Semoga beliau sembuh seperti sediakala . Amin.

Screen Shot 2014-07-24 at 1.45.43 PM

 


   Jul 24

Bukan lama nak ambil masa untuk susukan anak sendiri

Betul tak? Kalau anak tu menangis nak susu, ambil lah masa sekejap untuk susukan dia. Lepas dah kenyang nanti dia diam.

Tempoh hari waktu aku pergi beli baju anak-anak kat the store Plaza Alam Sentral, aku ternampak seorang mak budak ni bagi minum susu botol kat anak dia, lepas tu dilapikkan kain kat bawah untuk stabilkan botol tu.

Lepas tu, mak dia sibuk shopping — tengok-tengok baju. Dibiarkan anaknya menyusu sendiri tanpa pengawasan.

Belajarlah daripada kesilapan orang-orang lain. Perbuatan itu boleh menyebabkan anak tu tersedak. kalau anak tu dah besor takpe. Ni baru 2-3 bulan rasanya. kecik lagi anak dia tu.

Janganlah ghairah sangat duk cari baju anak-anak sampaikan anak nak menyusu pun tak boleh nak ambil masa sekejap.

Kebetulan aku bawa Naufal dalam stroller , jadi kan ramai orang kat situ. tempat pun macam limited. Waktu aku nak bergerak dicelah-celah orang ramai tu la aku terperasan situasi ni. Dia dah block jalan dengan stroller anak dia, jadi aku minta laluan. Time tu bila aku tengok dia letak botol susu macam tu, aku terus tegur.

“Kak, jangan minumkan susu anak macam tu. Takut tersedak”

Kakak tu terus macam pegang-pegang botol anak dia. Aku rasa tu bukan anak pertama. sebab aku nampak husband dia pegang lagi sorang anak. Patutnya lebih peka dengan benda-benda macam ni. Tak lama pun nak ambil masa. duduk satu sudut. susukan anak dulu. lepas tu sambung shopping.

Hubby aku kalau anak nak menyusu ke merengek ke, dia suruh layan anak dulu. berhenti buat apa yang kita buat kalau boleh.

So kepada korang yang baca ni pun sama tau. shopping-shopping juga. tapi sayangkan anak-anak dahulu oke.

sekilas : menghitung hari.


   Jul 23

Anak kurang selera makan, apa nak buat?

Memang pening kepala mak-mak ni memikirkan macam mana nak buat kalau ank kurang selera makan. Bagi lah ap amakan pun, yang odrang carik makanan tak berkhasiat. Sikit-sikit tak apa la…kalau dah selalu, mana datang khasiat untuk anak.

Kalau rasa nak cuba, boleh cuba…kalau rasa tak nak aku tak paksa. tapi apa yang aku sering cadangkan ini adalah berdasarkan pengalaman aku sendiri.

Hanif Naufal memang susah nak makan sebelum ni, sekarang alhamdulillah ada peningkatan selera makan sampaikan aku sendiri terpaksa stop dia daripada makan. Sebab bila terlebih makan, dia muntah pula.

Aku cuma berikan dia Omega Guard, dan juga Mealshake. InsyaAllah. Kalau anak korang minum susu, adalah lebih baik campurkan susu dengan Mealshake. Macam Naufal dia tak minum susu since stop susu badan. Dia minum susu kotak je. Tapi sekarang, susu FM pun dia nak, sesekali aku campurkan Mealshake. sampaikan aku hadiahkan dia set tableware sebab dia dah ada selera makan yang baik.

Screen Shot 2014-07-21 at 3.06.56 PM

Kalau korang rasa nak cuba bagi pada anak-anak yang kurang selera makan, boleh cuba. korang boleh google kebaikan Mealshake. Ramai ibu-ibu dah mencubanya. InsyaAllah…semoga dipermudahkan urusan korang.

Screen Shot 2014-07-21 at 3.02.22 PM

Selain daripada Mealshake dan Omega Guard, ada lagi supplement untuk anak-anak. Sekarang aku pun dah start bagi Chewable Vita-C pada Naufal. Senang sebab dia kena kunyah je. Naufal kalau macam gula-gula dia memang layan. hehehe…Tapi sebenarnya Vita-c tu untuk 4 tahun ke atas. aku bagi dia sesekali je. seminggu sekali.

Vitamin mengikut kesesuaian dan peringkat umur:

UNTUK KANAK-KANAK 1-3 TAHUN -> Mealshake & Omega Guard

UNTUK KANAK-KANAK 4-12 TAHUN -> Vita C Chewable, Vitalea for Children, Mealshake, Omega, Nutriferon

12 TAHUN KE ATAS -> Nutriferon, B-Complex, Carotomax, Vita-C, Vita-E, Vitalea

a. Vita-Lea for Children

  • Untuk kanak-kanak 4 tahun ke atas
  • Menyediakan 19 vitamin dan mineral penting
  • Sumber kalsium untuk pembinaan tulang
  • Baik untuk kesihatan
  • Sumber harian tambahan bagi vitamin B

b. Chewable Vita-C 100 mg

  • Membantu mengekalkan pertahanan semulajadi tubuh badan
  • Membantu anda menjaga kesihatan gigi dan gusi serta struktur tulang
  • Ia sangat penting bagi gigi yang kuat serta gusi yang sihat
  • Meningkatkan penyerapan zat besi daripada sumber bukan daging
  • Untuk kesihatan tulang, gigi, gusi serta struktur am tubuh badan

c. Meal Shake

  • Minuman berperisa vanila yang lazat dan disukai anak-anak
  • Mengandungi 19 vitamin dan mineral penting
  • Rendah lemak dan rendah glisemik
  • Sumber protein dan kalsium
  • Sesuai untuk hidangan sarapan pagi dan sebelum tidur

d. Omega Guard

  • Merupakan minyak ikan terbaik di dunia
  • Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak Omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi.
  • EPS menyihatkan jantung dan sendi anda
  • DHA penting untuk perkembangan dan fungsi otak

Sebarang pertanyaan boleh hubungi aku ok.

Pengedar Shaklee,
Mdm Norfa
COD Meru, Bukit Jalil, Pandan Indah
012-5902865 SMS/Whatsapp


   Jul 22

Susu berkurang? Tiada stok? Dah cuba Set Penyusuan Shaklee?

Kalau belum. Di sini aku nak cadangkan pada korang. Set penyusuan terbaik untuk ibu-ibu yang ingin menambah susu atau memekatkan susu.

Jika korang ada susu badan banyak, dan rasa tak perlu nak ambil supplement. tak mengapa. At least bagi orang lain cuba untuk meningkatkan penghasilan susu mereka.

Jangan pandang remeh usaha orang lain yang ingin memberi penyusuan ekslusif kepada anak mereka. Jika anda berjaya tanpa supplement, tidak semestinya orang lain turut berjaya. Mereka perlukannya untuk membantu mereka.

Sebagai pengedar Shaklee…dan tentunya pengguna Shaklee. Aku sendiri dah merasainya. Waktu anak pertama dulu, memang lah rasa frust sebab susu tak banyak. 8 bulan sahaja Naufal merasa susu badan spenuhnya. Lepas tu, susu makin berkurang.

Sekarang, bila anak kedua. aku usaha sebaik mungkin untuk berikan susu badan pada Afina. Aku dah bersedia lebih awal. sewaktu dalam pantang Alhamdulillah susu melimpah ruah. Boleh buat stok untuk bulan-bulan akan datang. Apa yang aku amalkan.

Screen Shot 2014-07-21 at 2.52.44 PM

Set penyusuan Shaklee.

1. ESP
2. Alfalfa

Dua produk di atas ni yang aku amalkan. Dan memang, kedua-duanya hot item.  Jika diizinkan Tuhan, pasti ada rezeki anak-anak untuk menyusu badan. Ini adalah set basic. paling bajet. Ada lagi set-set lain yang digunakan untuk memekatkan susu, menambah susu, dan sebagainya.

Tapi bagi yang pertama kali mahu mencuba. Aku cadangkan ambillah dua produk ini dahulu. Harga tak mahal dalam bajet. Dan ia bertahan sekurang2nya sebulan lebih atau dua bulan.

Selain daripada mengambil supplement ni, korang juga perlu banyakkan minum air masak, kerap pump susu, elakkan kafien, makan makanan yang berkhasiat. Penting, sebab apa yang kita makan, beri kesan kepada susu badan kita.

Aku bercakap berdasarkan pengalaman aku sendiri. Dulu waktu anak pertama, tak dinafikan aku selalu minum nescafe. Atas sebab itu mungkin ia menjadi faktor pengurangan susu badan. Jadi sekarang semua langkah berjaga aku dah ambil untuk pastikan yang terbaik buat anak-anak aku.

Jika berminat untuk tahu lebih lanjut, hubungi aku. Aku nak bantu korang. Kalau ada yang tak faham. jangan segan tanya. aku akan guide korang. ok?

Set Penyusuan Shaklee

Set B ialah untuk ibu yang tiada masalah penyusuan. Ianya lebih untuk memperkayakan susuibu dengan zat dan nutrisi semata-mata. Apa yang ada dalam set B? Vitalea with iron formula, Vitamin B, Vitamin C dan Alfalfa. Memang khas untuk mereka yang tiada masalah penyusuan. Vitamin B lebih kepada keperluan pertumbuhan otak dan emosi, Vitamin C fokus on imun sistem, Vitalea demi pertumbuhan dan pembesaran secara lengkap dan menyeluruh manakala Alfalfa sebagai peransang demi membantu mempercepatkan penghasilan susuibu disamping membantu mengurangkan masalah eczema sekiranya si bayi mengalami masalah tersebut.

Set E lebih kepada ibu yang ada kekangan untuk lengkapkan keperluan kalsium dalam diet harian. Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D. Set E ialah set B ditambah dengan ostematrix.

Siapa yang perlu set ini? Ibu yang mengalami kemerunduman susu setiap kali PMS. Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk tulang bayi serta pembentukan gigi si kecil. Walaubagaimanapun, set B + ESP juga sangat bagus diamalkan sekiranya si ibu punya masalah penghasilan susu yang lambat serta bayi mudah lapar.
Set 3M
Set ini mengandungi Set B , ESP dan Ostematrix. Siapa yang perlu amik set ini?
Set ini digalakkan kepada ibu yang ada masalah penyusuan, si ibu yang nak mula menyimpan stok, si ibu yang mahukan anaknya mudah lena waktu malam dan ibu yang sedang relaktasi atau induce lactation.
Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari… maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau lohong zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.

 

Pengedar Shaklee,
Mdm Norfa

COD Meru, Bukit Jalil, Pandan Indah
012-5902865 SMS/Whatsapp


   Jul 21

Selera makan

Bulan puasa ni, selera makan ada naik turun.

Semalam, lepas pi shopping baju raya anak sendirian…eh, dengan Hanif Naufal berdua. (baca : suami outstation) rasa kepenatan.

Ramai orang kat Plaza Alam Sentral dan PKNS Shah Alam tu.

Tapi dapat juga la mencari apa yang diingini. kalau tak balik meraung oiii, penat.

Tekak ni rasa perit sangat. belanja Naufal KFC, tak terliur tengok dia makan. tapi bila tang dia minum —- perghhh rasa meleleh je. Ah dia minum pun memang meleleh. heh.

Balik rumah, mak mertua ku nak masak tomyam. Ok. Sup tomyam makan panas-panas memang layan.

Tiba waktu buka, ku teguk air sesedapnya. Bila nak makan je, Afina kacau. Menangis. baru 3-4 suap kot. Terus cuci tangan setelkan sikecik. Nak sambung balik memang dah hilang selera. Langsung sampai ke sudah aku tak makan nasi . Tapi bergelen air masuk perut.

Tiba pulak tak selera. mengada tekak ni. tapi air laju. rasa kembung kejap perut aku semalam.

Tak selera, kenangkan suami kot. ahahha..

apa pun takziah diucapkan buat semua ahli keluarga penumpang dan anak kapal MH17. Semoga kalian tabah. Pastinya Aidilfitri tahun ini hambar dengan berita ini.

Aku harap sangat-sangat suami aku dilindungi dan selamat pulang. risau :(

okla. saja mencoret sedikit. —

sekilas : cuti raya dah apply ke? aku dah sudahhhhh


   Jul 19

Hanif Naufal : Baca buku

Hari Istimewa : post banyak entri pasal Naufal :)

Hanif Naufal masih belum petah bercakap. Kalau ada pun sepatah tu sebutnya yang hujung. tapia da beberapa perkataan dah boleh sebut penuh.

Dia kalau merajuk boleh tahan. dengan peluk tubuh, dengan muka kerut — haaalaaaa kiutttt

Beberapa hari lepas terperasan mulut dia bising. ingat tengah buat apa. rupanya baca buku. hehe..

Tapi bacanya tah apa-apa la kan. hehehe… Bonda sayang Naufal :)

#SelamatHariLahir :)

sekilas : lepas ni video Afina pula ya. hahaha..anak dua ni kena balance. nanti tak adil.


   Jul 19

Hanif Naufal : Ulang tahun kelahiran yang kedua

Selamat hari lahir sayang bonda.

Hari ini kamu genap 2 tahun. Perasaan bonda gembira campur sebak.

Gembira kerana kamu semakin bijak, membesar dengan baik, hensem di mata bonda —- dan segalanya yang menggembirakan

Sebak — kerana masa itu bergerak begitu cepat. 2 tahun? dah 2 tahun bonda lahirkan kamu. Dan kamu akan besar lagi berusia begitu juga bonda. semakin berusia dan menanti masa sahaja jika Allah mahu jemput pulang.

Maafkan bonda. sejak kamu meniti usia setahun — banyak kesabaran bonda teruji dengan lasaknya kamu, dengan aktifnya kamu. Kelmarin pun kamu kena marah dengan bonda. :( bonda memang mudah hilang sabar. memang mudah nak marah. Tapi sekejap lepas tu, bonda sendiri menangis sesal akan perbuatan sendiri.

apalah sangat kamu yang baru mencecah usia 2 tahun ini faham yang bonda nak marahkan sangat. betul tak?

Terkadang bonda penat. penat kerja, melayan kamu, adik. Terkadang — bonda seronok je . Tapi bonda bukan sempurna. ada masa rasa tertekan. Lebih pula Abi kamu tak ada pergi kerja luar daerah. Tak..tak..bonda tak kata kamu menyusahkan. kamu dan adik lah paling menggembirakan bonda, paling menyenangkan hati.

Kadang-kadang aje kan bonda marah. ketika sabarnya hilang.

Kalau kamu baca ini pada usia kamu dah ada anak nanti mungkin kamu faham. :)

sebenarnya lebih banyak sebak bila kamu cepat membesar. sebab bonda rasa bonda makin tua. bonda rasa ajal makin dekat. bonda rasa bonda belum lagi jadi manusia yang cemerlang dunia akhirat. banyak sangat rasanya ni. Jadilah kamu anak yang baik, taat pada Allah dan kedua ibubapa, yang tidak ingkar pada perkara yang datangkan kebaikkan dan tidak pula melakukan perkara yang mendatangkan keburukan.Jadilah umat Muhammad yang soleh agar dapat masuk syurga dan bawa kami bersama-sama.

Jadi abang yang baik pada adik…adik…oke? eh nanti-nanti dulu lah tambah adik. hikhik.

Bonda dan Abi sayang Naufal. Maafkan Abi sebab tak ada pada hari lahir kamu. Abi keluar cari rezeki untuk kita. Doakan Abi selamat pulang dan dapatlah kita beraya bersama. Abi sentiasa ingat kita :)

Selamat hari lahir Muhammad Hanif Naufal.

Screen Shot 2014-07-18 at 11.22.04 AM

Sekilas : sambil buat entri ni dengar pulak lagu Arjuna Beta, memang lagi buat sebak la. sob’sob’

 

 


   Jul 18

MH17 : Malaysia diuji lagi.

Pertama sekali, takziah diucapkan kepada keluarga mangsa penumpang dan anak kapal MH17 yang berlepas dari Amsterdam Belanda menuju ke Kuala Lumpur.

Banyak versi dan coret-coret orang ‘bijak pandai’ membuat spekulasi.

Menurut pelbagai sumber melaporkan MH17 “ditembak jatuh” ketika ia berada pada ketinggian 30,000 kaki dan terhempas di Ukraine berhampiran sempadan Rusia.

Orang lain yang berperang, orang lain yang jadi mangsa. Sedih kenangkan ini.

Terus teringat suami yang jauh di mata. Aku berdoa sangat agar dia dilindungi dan selamat. Dalam hati risau. Ajal maut ni bila-bila je boleh terjah. Siapa sangka kapal terbang kita kena tembak…Semua penumpang ada 298 orang kalau tak silap termasuk anak kapal. Nyatanya kesemuanya terbunuh. Banyak video dan gambar tersebar. boleh google aje.

Antara tweet dengan #MH17

Screen Shot 2014-07-18 at 11.41.41 AM

Sekali lagi takziah. al-fatihah untuk mangsa yang beragama Islam.

Ketika GAZA sedang bertarung nyawa — kita dikejutkan pula dengan berita ini.

Sungguh tak sangka. sungguh. Kuasa Allah. dalam masa 4 bulan selepas MH370 hilang dan masih belum dikesan, MH17 pula ditembak dan terhempas. Allah…besar dugaanmu untuk ahli keluarga mereka dan juga kami rakyat Malaysia.

aku harap tak ada lah mulut gatal nak salahkan MAS dan kerajaan dalam hal ini. Dah orang nak tembak — kau tahu pulak. Katanya laluan tu dah disahkan selamat. Salah orang yang tembak tu la. sekarang semua tuding jari menyalahkan orang lain.

Semoga keluarga mangsa redha…redhalah..ini ujian Allah. untung juga kamu masih tahu jasad mereka di mana…entah bagaimana nasib MH370. tak tahu di mana…

1