Sekilass

A Simply Life of Me

   Oct 17

#ProjekIqra’ : Tabung Pendidikan Iqra’

Assalammualaikum. Jumaat sudah hari ini. Bila tiba Jumaat hati berdebar juga. Macam mana lah kalau kiamat terjadi hari ini? Ya, fikir-fikirkan.

Bagi mereka yang ingin menambah saham akhirat. Bolehlah merajinkan diri untuk kenali Projek Iqra’ @ Persatuan Kebajikan Projek Iqra’ Semalaysia. Aku kenal Projek Iqra’ ni melalui sorang kenalan di ofis. Hampir setiap hari ada post mengenai Projek Iqra’.

Maka dengan itu terdetik hati untuk turut sama memberi sumbangan yang mungkin nampak kecil, tapi mungkin juga bermanfaat pada orang lain.

Idea Projek Iqra’ ini tercetus setelah team Projek Iqra’ mendengar dan melihat sendiri kesukaran anak-anak yatim lepasan SPM menyambung semula pelajaran walaupun berminat dan mempunyai kelayakan kerana tidak mempunyai wang untuk mem bayar yuran pendahuluan di pusat pengajian tinggi, membeli perkakasan seperti buku dan peralatan untuk memulakan pengajian dan pelbagai kekangan lain yang menjadi tembok penghalang bagi mereka meneruskan cita-cita.

Terus kepada objektif utama Projek Iqra‘ ini iaitu

Membantu untuk memantapkan tahap pendidikan dan kebajikan kanak-kanak dan remaja di rumah kebajikan (anak yatim, miskin dan asnaf) serta keluarga yang kurang berkemampuan.

Cukup jelas di situ. Korang boleh melayari laman web mereka di http://www.projekiqra.com. Banyak maklumat yang boleh korang perolehi.

Tapi hari ini, aku ingin war-warkan salah satu kempen daripada Projek Iqra’ iaitu Tabung Pendidikan Iqra’.

(NOTA : KESEMUA INFO DIAMBIL DARIPADA LAMAN RASMI PROJEK IQRA’)

PENGENALAN

Tabung Pendidikan Iqra’ (TPI)  merupakan satu program jangka panjang dilancarkan oleh Projek Iqra’ untuk membiayai pelan pendidikan kepada anak-anak yatim, miskin dan asnaf di rumah kebajikan dan komuniti setempat.

Matlamat akhir program ini adalah untuk memberikan peluang pendidikan yang lebih adil kepada golongon sasar. Projek Iqra’ percaya jika seorang daripada anak dalam keluarga yang kurang mampu ini berjaya, ianya dapat mengubah nasib keluarga tersebut keluar daripada jerangkap kemiskinan.

Pada tahun 2013, seramai 14 orang golongan sasar telah didaftarkan dibawah program Tabung Pendidikan Iqra’ 2013 (TPI 2013).

SENARIO

Anak-anak yang tinggal di rumah kebajikan apabila berusia 18 tahun akan terpaksa berdikari dan tidak lagi dibenarkan menetap dirumah kebajikan tersebut.

Apa yang boleh dilakukan pada usia tersebut adalah melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. Namun begitu tanpa simpanan pendidikan, ramai antara anak-anak ini mempunyai masalah kewangan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi.

Anak-anak yang mempunyai potensi dalam bidang kemahiran juga mempunyai kesukaran mendapatkan wang samada untuk meneruskan belajar dalam bidang kemahiran atau memulakan perniagaan (start-up).

Tabung Pendidikan Iqra’ 2014 (TPI 2014) merupakan satu pelan pendidikan yang akan memberikan mereka tunai pada usia 18 sebagai tiket untuk mereka melangkah ke dunia sebenar dan seterusnya mengubah nasib keluarga mereka, keluar dari kemelut kemisikinan.

OBJEKTIF KEMPEN

1.    Menyenaraikan 30 calon-calon yang layak sebagai penerima TPI 2014 yang terdiri daripada anak-anak yatim, fakir, miskin dan asnaf yang tinggal bersama keluarga mereka di komuniti Nilai, Negeri Sembilan dan Kuala Lumpur.

2.    Mengumpulkan dana bagi menaja setiap penerima TPI 2014 dengan kadar RM1200 seorang untuk 30 orang anak-anak bagi tempoh setahun. Jumlah yang disasarkan adalah RM 36,000

3.    Mengumpulkan dana bagi membiayai penerima TPI 2013 seramai 14 orang yang terdiri daripada anak-anak dari Pertubuhan Kebajikan Baitul Ehsan berjumlah RM 16,800.

4.    Dana ini akan ditaja jamin oleh Great Eastern Takaful sehingga penerima TPI berusia 18 tahun dimana boleh digunakan untuk menyambung kehidupan selepas usia 18 tahun.

PERINCIAN PERBELANJAAN

No. Perkara Butiran RM
1 TPI 2014 Tahunan RM1,200 x 30 pelajar 36,000
2 TPI 2013 Tahunan RM1,200 x 14 pelajar 16,800
JUMLAH 52,800.00

KOMITMEN KAMI

Projek Iqra’ komited untuk menyelaras dan terus melaksanakan program-program yang memberi nilai tambah kepada peningkatan pencapaian pendidikan anak-anak ini. Dari semasa ke semasa, beberapa program bakal distruktur terutamanya untuk fokuskan masa depan mereka selain merapatkan ukhwah diantara penaja dan pelajar yang ditaja. Kami juga komited untuk menjaga batas sempadan dan kerahsiaan yang harus dihormati terutamanya terhadap keluarga pelajar tajaan yang datang dari pelbagai latar belakang.

Kami menjemput anda untuk bersama-sama memulai perjalanan yang mengujakan ini : Mengubah hidup satu jiwa.

SALUKAN TAJAAN ANDA;

Anda boleh menaja dengan bermula serendah RM50

atau menaja seorang anak RM1200/setahun.

atau dengan jumlah keikhlasan anda.

2 CARA MUDAH MENAJA

1) Melalui Fungsi DONATE NOW di sini.

1) Masukkan jumlah tajaan yang anda mahu taja diruang diatas kotak ‘Donate NOW’
2) Klik button Donate NOW
3) Isi Bank pilihan untuk transaksi ini dan lengkapkan maklumat anda.
4) Klik Donate Now
5) Masukkan Username dan Password internet banking anda
6) Lengkapkan process Transfer Money didalam talian.
7) Anda akan menerima notification di dalam email untuk rujukan transaksi ini
8) Anda akan dapati nama ada tersenarai sebagai donor di ruang bawah entri ini.

2) Melalui  Maybank Online Transfer.

BANK : MAYBANK
NO ACCOUNT : 5648 1050 5075

1) Masukkan jumlah tajaan yang anda mahu taja diruang diatas kotak ‘Donate NOW’
2) Klik button Donate NOW
3) Isi Bank pilihan untuk transaksi ini dan lengkapkan maklumat anda.
4) Klik Donate Now
5) Masukkan Username dan Password internet banking anda
6) Lengkapkan process Transfer Money didalam talian.
7) Anda akan menerima notification di dalam email untuk rujukan transaksi ini
8) Anda akan dapati nama ada tersenarai sebagai donor di ruang bawah entri ini.

KESIMPULAN

Tabung Pendidikan IQRA’ 2014 ini adalah program menyediakan satu pelan pendidikan untuk memberikan peluang pendidikan yang lebih adil kepada anak-anak yang memerlukan, terutama mereka yang yatim, miskin dan asnaf samada yang tinggal di rumah kebajikan atau bersama keluaga di komuniti setempat. Kerjasama yang diwujudkan ini diharap dapat membuka lebih banyak ruang untuk golongan sasar ini membina masa depan yang lebih baik selain sebagai agenda pembangunan modal insan dan menggerakkan kesedaran terhadap pelajaran mereka yang kurang diambil peduli oleh masyarakat.

“Pemberian anda membina sebuah kehidupan baru”

Semoga pemberian korang di pandang tinggi oleh DIA di atas.

sekilas : selalu terfikir, apa yang aku ada ini harus dikongsi dengan orang lain sebab ia bukan sepenuhnya milik aku. Jadi mungkin ini ruang dan peluang yang ada untuk kita menambah amal. Mudah-mudahan diterima oleh Allah. Amin. 


   Oct 15

Sumbing Bibir : Bagaimana ia terjadi?

Sewaktu mengandungkan Afina Zahra, di penghujung waktu bersalin, Doktor beritahu aku air ketuban sangat banyak. Dan aku dirujuk ke hospital untuk mengetahui lebih lanjut keadaan bayi dalam kandungan.

KAta doktor, lebihan air ketuban boleh beri pelbagai kesan, seperti bayi berpusing dan menyebabkan kedudukan bayi sonsang. Dan doktor terus buat pemeriksaan rapi dengan melihat bentuk wajah bayi dikhuatiri akan terjadinya sumbing atau ketidak sempurnaan pada wajah. Sebagai mak, berita macam ni memang mendebarkan dan sentiasa resah gelisah untuk mengetahui nasib diri serta bayi yang bakal lahir.

Alhamdulillah, Allah Maha Berkuasa Maha Penentu segalanya. Anak aku lahir sempurna InsyaAllah . Hari ini terbaca mengenai Sumbing bibir di paper Metro. Mungkin boleh dijadikan panduan pembacaan buat ibu-ibu di luar sana.

Bantu bedah sumbing

Oleh Zaitie Satibi.

Sumbing bibir terjadi anggaran satu dalam 1,000 kelahiran, manakala sumbing lelangit pula anggaran satu dalam 2,000 kelahiran. Bagaimanapun, sumbing bibir dan lelangit boleh terjadi secara berasingan atau kedua-duanya sekali.

Punca sumbing tidak diketahui tetapi faktor genetik, kecacatan lain atau pengambilan ubatan ketika ibu hamil dan jangkitan virus boleh menyumbang kepada berlakunya sumbing.

Ketika perkembangan janin kira-kira usia tiga bulan, bahagian kepala dan muka terbentuk berasingan sebelum bercantum, namun kegagalan dalam percantuman mengakibatkan rekahan iaitu sumbing.

Bayi yang dilahirkan dengan keadaan sumbing bibir dan lelangit akan menghadapi pelbagai komplikasi seperti sukar menyusu disebabkan pembentukan mulut tidak sempurna. Malah, bayi juga akan menelan lebih udara ketika penyusuan, mengakibatkan susu mudah masuk melalui hidung atau telinga dalam.

Mereka juga mudah mendapat jangkitan telinga dan pengumpulan air di bahagian telinga tengah, sekali gus menjejaskan pendengaran. Kurang pendengaran akan menghalang perkembangan pertuturan. Bayi yang sumbing lelangit akan menyebabkan pertuturannya tidak fasih kerana otot lelangit tidak berfungsi dengan sempurna.

Kecacatan pada gusi atas dan lelangit akan menyebabkan bayi mempunyai bentuk gigi yang tidak normal atau tiada gigi. Disebabkan banyak komplikasi membabitkan pertuturan, pendengaran, pergigian dan masalah kosmetik, bayi dilahirkan de-ngan sumbing bibir dan lelangit bakal menghadapi masalah kurang keyakinan diri, sekali gus menjejaskan psikologinya.

Bagi membantu bayi yang dilahirkan sumbing bibir dan lelangit menjalani kehidupan seperti insan normal, Persatuan Isteri-Isteri dan Kakitangan Wanita Petronas (Petronita) menaja pembedahan memperbetulkan masalah terbabit dan rawatan pemulihan lanjut kepada 10 kanak-kanak dengan kerjasama Persatuan Klef Bibir dan Lelangit Malaysia (CLAPAM).

Pihak berkenaan menaja kos pembedahan memperbetulkan sumbing bibir dan lelangit serta rawatan lanjut selepas pembedahan membabitkan pemeriksaan gusi, sokongan alat bantu mendengar dan terapi pertuturan yang perlu dilakukan sedikit demi sedikit selaras peningkatan umur yang menelan belanja ribuan ringgit kepada kanak-kanak berkenaan berusia dua hingga lima tahun sejak 2009 di Pusat Perubatan Prince Court (PCMC).

Petronita turut menyalur sumbangan RM100,000 kepada CLAPAM disampaikan Ketua Jawatankuasa Kebajikan Petronita, Nazrin Aneeza Nazaruddin bagi menyokong aktiviti dan usaha dijalankan persatuan berkenaan untuk membantu rakyat Malaysia yang mengalami sumbing bibir dan lelangit dengan menawarkan khidmat kaunseling serta nasihat.

Turut hadir, Pengerusi Persatuan Klef Bibir dan Lelangit Malaysia (CLAPAM), Zainal Azhar Ahmad.

Zainal Azhar berkata, pembedahan sumbing bibir boleh dilakukan ketika bayi berusia tiga bulan, manakala pembedahan sumbing lelangit pula dilakukan ketika bayi berusia antara enam hingga setahun. Selepas itu, penilaian pendengaran dan pertuturan akan dilakukan terhadap kanak-kanak seiring dengan peningkatan usia.

Menurutnya, CLAPAM membantu meningkatkan kesedaran protokol pengurusan sumbing bibir dan lelangit kepada ibu bapa kanak-kanak yang mengalami masalah itu bagi memastikan mereka mengetahui kaedah mengurus dan menjaga anak berikutan pembedahan dan rawatan susulan dilakukan secara berperingkat-peringkat.

Rawatan lanjut seperti pemeriksaan pergigian, pemindahan tisu tulang (bone graft) dan pembedahan pembetulan rahang membabitkan tulang mulut dan dagu juga dilakukan tetapi berdasarkan tahap kecacatan dialami.

Sementara itu, eksekutif sumber manusia swasta, Norarliza Abusri, 32, berkata, pembedahan dan rawatan susulan yang ditaja Petronita mampu memberi peluang kepada anaknya Aniq Bazly Aidel, 6, menjalani kehidupan normal seperti kanak-kanak lain.

“Sebelum menjalani pembedahan, saya bimbang dengan keadaan Aniq kerana masalah dialaminya menyebabkan dia tidak dapat menyusu dan makan dengan sempurna. Aniq juga kerap menangis kerana sentiasa lapar dan tidak puas makan serta minum.

“Menerusi Petronita, semua perbelanjaan pembedahan ditanggung sepenuhnya. Malah, pihak berkenaan juga akan menanggung rawatan susulan sehingga Aniq tidak lagi menghadapi masalah,” katanya yang menyertai CLAPAM pada 2009.

Selepas pembedahan, keadaan Aniq semakin baik malah dia mampu menyusu seperti kanak-kanak lain. Kini Aniq akan menjalani pembedahan susulan untuk memperbetulkan bahagian gusi dan akan diteruskan sehingga dia berusia 18 tahun.

Sumber : Harian Metro


   Oct 01

Ke Pantai Morib Kita

Minggu lepas, aku balik rumah jenguk ayah. Tapi itu pun dah lewat. Hari sabtu , lepas Maghrib baru gerak. Sebab siang tu hujan lebat. Tak boleh nak bergerak.

Entah macam mana, Angah aku mesej, ajak pergi Pantai Morib keesokkannya. Aku yang memang tak ada plan, on saja.

Hari Ahad tu, aku dan anak-anak bersama ayah bergerak ke Puchong dulu. So dari Puchong aku satu kereta, angah aku satu kereta bergerak ke Morib.

2014-09-28 09.43.33

Sebelum bertolak — Selfie dulu. hehehe :) BOnda yang excited weh.

IMG-20140928-WA0000

Ayah aku pun sama daaa…hahaha…

Sampai pun dah nak tengah hari. Pukul 11 lebih jugak la.

Angah dah bawa semua kelengkapan. Khemah, toto, bantal, periuk belanga untuk memasak, siap sleeping bag bagai, layang-layang, permainan korek tanah untuk anak-anak. heh. terbaik!

2014-09-28 13.07.18

Ini kakak ipar aku. nampak semua barang dia bawa. lesung batu pun ada weh. dia kata boring lah duk pantai sesaje. orang lain mandi, baik dia main masak-masak. hehehe…layan jelaaa…

Aku bawa badan je. hehehe…yela, sebagai seorang ibu yang kena bawa dua orang anak kecil, tentulah pening kepala nak memikir benda lain. Encik suami pula ketika itu jauh di mata.

Sayangnya waktu sampai tu, air laut dah surut. memang jauh ke gila nak pergi mandi. Pukul 5 petang baru air pasang. Hurm, time tu dah packing nak balik dah weh.

2014-09-28 11.48.06

Kau nampak air laut tu kat mana…nun jauh kat sana. tak kuasa la weh nak pergi…duk main depan2 ni sudah ye anakku.

Jadinya, lepas ni plan, datang hari sabtu dalam kul 3. So petang tu boleh lenjan mandi laut. Disebabkan air surut, Naufal dan anak buah aku Umairah hanya main korek pasir di kawasan yang ada sisa air laut yang cetek. boleh lah. anak aku pun sebenarnya takut ombak laut tu. pernah dah bawa pergi port dickson.

Aku biarkan dia berjemur, kotorkan badan tangan dan kaki. biar rasa sikit alam ni. :)

2014-09-28 11.48.56

2014-09-28 11.55.02

Tu layang-layan kitorang la tu. Abang aku tengah nak sangkutkan kat bawah, bior dia terbang sendiri. angin memang baguih time ni. hehe.

2014-09-28 13.19.11

Naufal tengah fefeeling main layang-layang. hahaha…

2014-09-28 12.13.23

Anak dara kecik ni paling rilek. duk dalam khemah golek-golek je ya dik. memang bagus ada khemah, senang nak menyusukan pun ya..nak baring2 pun ya..

2014-09-28 16.06.37

Ni ler rupa khemahnya ha…time ni nak balik dah pun.

Seronok je berkelah macam ni. next time kena rancang betul2 la. bila tak rancang sangat, tak berapa nak feel kata orang. hahaha…harap2 hubby tak jeles kitorang bersuka ria di sini. nanti hubby bawa kitorang pergi plak ya *wink* :)

sekilas : bawa ayah berjalan supaya dia tak rasa sunyi sepanjang ketiadaan mak ni.


   Sep 29

Sudah seminggu berlalu. Rindu pula rasanya.

Semalam genap seminggu mak berada di Mekah.

Alhamdulillah, tadi dapat mesej dari mak, memaklumkan mak sudah sedikit sihat. mak kata 2 hari tak lalu nak makan. kurang sihat. perubahan cuaca mungkin.

Mak dapat pergi tunaikan haji. Tapi ayah tak ikut sekali mungkin belum ada rezeki.

Mak pergi dengan Pak Teh (adik mak) dan isterinya. Doa aku semoga mak dikurniakan kesihatan yang baik, dan dipermudahkan urusan menunaikan ibadah haji.

Baru seminggu. mak pergi 21/9/2014. rasa sunyi juga bila mak tak telefon macam selalu. Dapat baca mesej2 mak dalam whatsapp group keluarga. mula rasa rindu pada mak. ya rindu.

Waktu Wukuf lagi 5 hari kalau tak silap. Menanti-nanti tiba waktu itu dan terus berdoa agar mak terus kuat kat sana.

Sedih juga waktu hantar mak pergi ke Tabung Haji Kelana Jaya. Dah lama mak tak jalan jauh, naik kapal terbang. Tapi bila tahu smeuanya oke, rasa tenang skit hati. Apa lagi Pakteh banyak bantu mak kat sana. Allah sahajalah yang dapat membalasnya.

Mak, kuatkan diri ya.Doa kan kami adik beradik berjaya dunia akhirat.
Sebak pula saat menaip ni. Rindu mak :(

SAM_3915

Semoga mak, pak teh dan mak teh, dapat menunaikan haji dengan sempurna dan memperolehi haji mabrur. Amin.

sekilas : ayah mesti rindu masakan mak kan? :)

 


   Sep 19

Afina Zahra & Solid food

Akhirnya aku ada juga idea nak update apa. ahahaha…

Kalau ikutkan tarikh sebenar, Afina Zahra belumlah masuk 6 bulan. sebab dia lahir 22/3. tapi buatpe nak ikut tarikh betul sebab sebulan kejap 30 hari, kejap 31 hari…so tak sama. hehehe.

Jadi aku dah mula berkira-kira untuk merancang menu makanan pejal buat anak dara aku ni.

Ada buat survey kat Facebook, rata-rata mencadangkan aku bagi puree buah dulu pada anak aku. Tapi sebenarnya aku dah start bagi dia biskut. Dan aku ada bagi puree kentang + puree pisang. Kentang tu dia tak berkenan. Asyik lah dikeluarkan balik dengan lidah dia.

Screen Shot 2014-09-18 at 4.50.48 PM

Yang bagi idea chicken chop tu toksah lah ikut. dia sengaja menghiburkan aku. hehehe…

Dan terdetik di jiwa, cewah nak beli blend khas untuk blend makanan baby ni. Dulu time Naufal pinjam biras aku punya…hehe lepas tu, ibu aku kata dah rosak. Aku kena la beli satu untuk blend makanan baby. tak nak lah campur dengan blend biasa tu kan. buatnya ada rasa pedas, sian pula baby.

survey kat internet, kebanyakkan mereka cadangkan guna Philips Avent: Mini Blender.

Gambar di ambil daripada blog akusukamerahjambu harap dia tak marah. hehehe..

Jadi korang yang pernah guna blend ni, apa pengalaman? Nak pujuk encik suami beli juga ni. hehehe

DAn seperti biasa kena sediakan juga menu makanan untuk Afina.

Ni pun ambil kat blog akusukamerahjambu. hehehe…

oke. standby anaknda, bonda nak bagi makan banyak-banyak ni. hehehe…

sekilas : buah avocado jual kat mana eh?


   Sep 18

Selamat ulangtahun perkahwinan yang ke-3 [Aki & Norfa]

Hai semua.

Berhari-hari dah tak update cerita. Yang nak update ni pun cerita dah basi. hakhak.

Tak apa…basi buat korang, tapi sentiasa segar di ingatanku. eceh.

10 September adalah hari mengenang pernikahan aku dan suami tercinta. Kami telah bernikah pada 10 September 2011. Kebetulan suami pun baru balik outstation setelah sebulan lamanya, maka diajaknya kami anak beranak berehat-rehat.

hehehe…macam-macam tempat lah cadang ni, kejap Penang, kejap Gambang, kejap goald coast, kejap Melaka

Akhirnya — Kami pergi ke Cameron Highland. hihihi…Tah apa-apa la. Bayangkan dua hari kat situ. Memang rehat saja.

Bukan apa, aku ni memikirkan juga kehendak suami. Dia jenis nak berehat saja. Bukan nak berjalan sangat. Kalau aku dah bagi cadangan contohnya, Melaka — kalau dia banyak bunyi “nak berjalan bawa budak leceh la” dan sebagainya. Maknanya dia malas la tu nak berjalan. Dia jenis nak duduk bilik. kalau berjalan pun setakat makan angin. Tapi kalau pergi melawat-lawat ni ke Zoo negara ke, ke penang art street ke..memang bukan dia la time tu. hehehe…

Jadi aku rasa Cameron tempatnya sjeuk, nak jalan makan angin memang elok sangat. makan angin sangat kat Cameron. ahahaha…duduk lepak sesaja dan tak banyak nak berjalan. Okey, menepati selera suami. Kalau tak nanti tak ada idea…dia ajak pergi Genting Highland lagi haru — hahahha…Dari ke bujang sampai dah beristeri, sampai dah beranak dua –dia memang suka ke sana. Tak pernah nak boring. Sebab tempat tu tak payah banyak jalan.

Makanya sempena mengenang hari pernikahan ni kami bergerak lah ke Cameron pada 10hb. aku ambil cuti 10,11,12 September. memang puas hati habiskan masa dengan suami dan anak-anak.

Eh, kalau berjalan kenangkan hari pernikahan tak bergambar, memang tak sah. Meh aku belanja gambar kami sekeluarga. sila jemu oke.

Screen Shot 2014-09-18 at 1.00.27 PM

Ini Gambar sebelum bertolak. Bonda dan Afina Zahra. :)

Screen Shot 2014-09-18 at 1.01.15 PMSweet Couple ..hikhik.

Gambar ni ambil dari instgram sendiri. Sebab semua gambar ada dalam handphone Hubby. Maklumlah kita handphone cap ayam je. hahaha…

Screen Shot 2014-09-18 at 1.00.55 PM

Anak bujang dengan monopod tanpa kameranya. ahahaha. I love you Hanif Naufal.

Cerita di Ladang Teh ni, ada anjing pula. Nasib baik lepas kami dah ambil gambar baru anjing tu mai. Teruih lari naik atas. Penakut kemain. Memang lah anjing tu nampak mesra dan tak agresif. Tapi kita ni jenis tak biasa bela haiwan, jadi rasa cuak la kot. Sebabnya ada orang Melayu sweet couple juga, rilek je dia duk borak ngan anjing tu dan ambil gambar anjing tu. Rasanya dia memang pencinta haiwan. kita takut wak..hehehe..

Screen Shot 2014-09-18 at 1.00.39 PMLast but not least. I love my family.

Terima kasih yang mendoakan kebahagiaan kami terutamanya mak ayah ibu dan ahli keluarga.

Semoga hubungan ini kekal ke syurga dan kami beroleh anak-anak yang soleh dan solehah.

sekilas : Hai sedih plak tetiba.


   Sep 06

#1 Cerita kejayaan daripada orang yang berjaya (SUAM)

Tahniah kerana bersetuju untuk membaca artikel ini. :) dan dengan ini aku akan menggunakan kata ganti nama ‘saya’ supaya lebih mesra dengan korang. wakakaka.

Ini adalah sambungan daripada entri Seminar Usahawan Anak Merdeka (SUAM) yang saya hadiri minggu lepas. Ramai yang nak tahu apa isi seminar itu. Tapi buat masa ni saya akan cerita pengalaman daripada 2 orang panel yang berjaya dahulu. bagaimana untuk mendapat pelanggan atau teknik pemasaran, lain entri ok. ini pun tah-tah seorang panel je baru boleh cerita. hehehe…

Saya percaya kebanyakan daripada kalian yang ingin tahu ini adalah orang yang ingin berjaya. Ya, tahniah sekali lagi. Saya pergi seminar usahawan itu pun kerana saya ingin berjaya.

Tak mahu cerita panjang, saya teruskan dengan isi seminar yang saya hadiri.

Kita mulakan dengan panel pertama iaitu Encik  Muhammad Ammar Zaharuddin iaitu CEO Jootawan Group Sdn Bhd. Kalau google nama dia, memang berduyun-duyun hasil carian.

Tapi ini bagi mereka yang tak pernah dengar cerita Encik Ammar dan tak pernah menghadiri mana-mana seminar Encik Ammar. Bagi mereka yang pernah, maka anda boleh skip :)

Gaya Encik Ammar biasa. Orangnya ramah. Tidak sombong. Tak lokek ilmu sebenarnya. Hanya kesuntukan masa untuk bercerita panjang. Ya, masa sangat mencemburui. Jadi tidak banyak sedikit itu sangat berguna buat mereka yang hadir.

Encik Ammar pakar menulis e-Book. Mungkin istilah yang lain, bijak. Dia bermula dengan pelbagai jenis perniagaan. Tapi, tak banyak yang memberi hasil yang menguntungkan. Sehingga beliau mula menulis blog. Ya, zaman blog ni macam-macam boleh buat. Cerita hal peribadi, cerita minat, dan daripada cerita-cerita itu, banyak hasil kita boleh dapat. Macam aku sekarang ni, cerita kat blog, boleh buat duit dengan Nuffnang. :) Tapi beliau tak buat duit dengan Nuffnang. Dengan cara dia sendiri.

Dia buka blog, tapi dengan menggunakan nama samaran, ‘Lisa’. YA, dia lelaki. tapi menggunakan nama samaran LISA. apa yang dia tulis dalam blog adalah mengenai hal WANITA. kerana itu dia guna nama Lisa. Tentang masalah-masalah dalaman wanita. Dan dia tulis bukan sebarangan. Dia buat research, baru dia menulis.

Macam-macam cerita lah, pasal period, kehamilan dan sebagainya.

Sehinggakan ramai pembaca dia yang terdiri daripada golongan wanita rasa, Lisa ni bagus. Dan mahu Lisa terbitkan buku. Atas permintaan ramai, Encik Ammar telah menghasilkan e-book dan dia berjaya menjual e-Book tersebut dan mendapat hasil.

Pernah satu ketika, dia mendapat panggilan telefon. (Dia terlupa dia ada letak nombor telefon) Daripada seorang perempuan di luar negara. Perempuan itu kita namakan Su. Su mahu bercakap dengan Lisa. Encik Ammar ni lupa dia pernah guna nama Lisa untuk blog. Bila Su maklumkan dia nak kongsikan masalah dengan Lisa mengenai hal perempuan, Encik Ammar bingung. Padahal dia lelaki. Dan Su tak mahu cerita dengan dia. Jadi Encik Ammar maklumkan Dia pembantu Lisa dan minta Su emailkan masalahnya pada Lisa. Jadi Encik Ammar ni buat research lagi untuk selesaikan hal ‘wanita’ Su.

Nampak? Tidak semestinya kita perlu jadi perempuan untuk menyelesaikan masalah perempuan. Encik Ammar juga pernah menjual tudung. Walaupun dia bukan pakai tudung.

Apa yang boleh saya faham di sini, jika kita tidak pakar dalam sesuatu bidang, kita boleh buat research dan bertanya pada yang pakar. Lama-kelamaan kita boleh menjadi pakar.

Kita boleh menjual kereta walaupun kita tidak pakai kereta.

Kita boleh menjual permainan walaupun kita tak main permainan itu.

Kita boleh jual alat solek walaupun kita tidak bersolek.

Kita boleh jual tudung walaupun kita lelaki. Wanita Islam WAJIB pakai tudung ya.

Kita boleh berniaga makanan walaupun kita tak pandai masak — kena hire tukang masak yang pandai la. :)

Seperti Encik Ammar, beliau bukan lah wanita, tapi beliau boleh menjawab masalah wanita dengan membuat research. Dan menjadi pandai. Saya rasa ramai yang meniaga di luar sana seperti Encik Ammar, hanya kita sahaja yang tidak tahu.

 

Itu permulaan cerita Encik Ammar. YA, bermulalah dengan sesuatu yang kita ada dan mudah dapat. Maka kita akan teruskan langkah yang kedua. Banyak lagi yang dia cerita, tapi saya hanya beritahu yang mudah untuk kita faham mengenai bagaimana untuk kita bermula.

Semoga kisah ini ada manfaat dan anda boleh fikirkan bagaimana anda ingin bermula. Kita akan pergi ke kisah kedua daripada pengasas Belle Ammara. Siapa mahu boleh komen, SAYA MAHU!

Bacaan ini PERCUMA sehingga 50 orang yang pertama. Kemudian, saya akan kenakan bayaran sebanyak RM5. :) setuju? kalau tak setuju sila komen. hehehe…. Ok tipu aje. saya kongsikan dengan PERCUMA…mari mari mari…jika banyak sambutan saya kan teruskan.

Kisah Belle di lain entry. :)

Salam sayang daripada saya, admin sekilass.com :)


   Sep 05

Semester baru, semangat baru, tekanan baru :)

Assalammualaikum.

Minggu lepas dan minggu ni maka sibuk lah pelajar-pelajar baru dan lama mendaftar. Tetiba teringat waktu mula-mula mendaftar di UiTM dulu. seronok bukan kepalang. jumpa ramai kawan-kawan baru. :)

Dan esok 6 september 2014, masuk semester baru bagi aku. Semoga ini semester terakhir dan aku dapat bergraduat dengan CEMERLANG. ya..aku mahu cemerlang. Zaman dulu belajar, asal belajar sahaja. sekarang belajar, mahu kejayaan yang bersungguh. Nampak? hehehe…

Baru lepas buat pendaftaran. Semester ni agak berat, aku dan dua orang lagi terpaksa ambil kursus extra sebab katanya tak cukup jam kredit nak graduasi nanti. Pulak! sedangkan sebelum ni diorang yang susun kursus yang kitorang patut ambil. Jadinya kami yang tiga orang ni memang tak ada asas pendidikan, maka ada satu kursus sebelum ni aktanya untuk mereka yang ada asas pendidikan sahaja, namun pihak pengurusan tak ada pula menggantikan kursus lain untuk kami. Bila dah akhir semester ni, baru lah terhegeh kata kursus sebelum ni kami pun boleh ambil.

Akhir semester kotttt! stress rasanya. Sebab kami ada projek akhir yang perlu diberi tumpuan lebih.

Screen Shot 2014-09-05 at 8.56.25 AM

Jadinya semester ni kami ambil 5 kursus dengan jumlah kredit = 13 jam kredit. Serius rasa stress. padahal belum masuk kelas lagi ni. Mahunya tidak, yang sebelum ni 3-4 kursus pun aku kelam kabut. mahunya tambah lagi. Dulu anak sorang, tabah lagi. ni anak dah dua oii. aiyooo —

aku mengadu dengan encik suami, ala benda-benda stress ni caranya kena luahkan aje…jadi bila dah ada orang yang sudi dengar…paling tidak dia pun boleh cakap sesuatu yang kita rasa senang hati seperti kata suami “Tak apa, B kan ada” hehehe sejuk hati kan? kan?

Tapi, memang dia ada. Ni cerita kalau dia tak ada…kalau dia outstation. dah la sekali outstation makan 2-3 minggu. time dia tak ada tu yang boleh jadi stress. hahahaha…Kalau boleh nak suami sentiasa ada di sisiku. cewah~!

Korang doakanlah aku berjaya melepasi semester ini dengan jayanya. Penat tau study dah kahwin ada anak ni. huhuhu….

Sekilas : Rindu suami 200% hikhik…


   Sep 04

Family Gathering @ Restoran Amir, Bandar Baru Bangi

Hai…

Ada seminggu tak update kan.

So hari ni kita sembang pasal kejadian 1 september lepas. Sempena bercuti Hari Kemerdekaan ke-57, aku dan keluarga telah berkumpul beramai-ramai di sebuah restoran untuk makan tengah hari. Semua ada.

SEMUA kecuali suamiku yang tercinta. sedih ok. Sampai sekarang masih belum boleh balik. Kakak aku kat Kuala Lipis pun sanggup datang sini untuk sertai kitorang acara makan di restoran.

abang sulung aku berniat nak belanja kami adik-beradik. Alhamdulillah, tercapai lah niatnya itu. Kumpul semua adik beradik. Bukan senang sebenarnya. Hari raya pun tak dapat nak kumpul semua macam ni. Yela, masing-masing duk raya rumah mertua, raya rumah mak ayah..tak boleh nak sama. nanti time kena mak ayah raya berdua, kan sedih tu.

Jadi bincang punya bincang kami pilih 1 september memandangkan hari cuti. Alhamdulillah, perut kenyang dan berjaya kumpulkan adik beradik semua.

Aku sebagai ‘super bonda’ hehehe…bawa lah dua orang anak ku bersendirian. Afina duk baby seat la. Naufal jadi co-pilot duk sebelah.

2014-09-01 09.58.51

Ini co-pilot sebelum ke restoran. Segak lagi. :)

2014-09-01 12.46.08

Kami sampai, abang aku dah order makanan sesiap dulu. Jadi tak tahu buat apa…tengok lah semua bergambar. Dalam gambar atas ni, anak-anak buah, kakak aku dan mak aku.

2014-09-01 12.49.26

Bebudak sekarang memang advance. Diorang pun tahu nak selfie. hehehe..

IMG-20140901-WA0019

Semoga kami adik beradik kekal ukhwah ini, sentiasa sayang antara satu sama lain dan tak akan mengkhianati sehingga akhir hayat. Moga Allah tetapkan iman kami. Amin…

IMG-20140901-WA0020

Gambar cucu-cucu Mak dan ayah aku serta kami adik beradik. ni pun bukan senang nak ambil gamabr bersama. Entah bila boleh ebrgambar macam ni lagi.

IMG-20140901-WA0022

Atas ni dua orang anak buah aku. Sorang anak abang aku, sorang anak kakak aku. Dah sekolah menengah masing2.

Apa yang boleh aku katakan, aku seronok dengan pertemuan dan berkumpulnya kami beramai-ramai ini. Seronok! entah bila ada kesempatan lagi. Jika panjang umur dapatlah bersama lagi. Semoga murah rezeki abang sebab belanja kami. I love you!

2014-09-01 14.47.11

Ini co-pilot waktu balik rumah…hahah tertidur…i love you son. :)

sekilas : oh ya makanan kat situ, not bad. kami makan tengah hari. cubalah! sedap…


   Aug 29

Seminar Usahawan Anak Merdeka

Assalammualaikum. Salam sejahtera.

Hari ni 29 Ogos. Dua hari lagi nak merdeka. Jatuh hari Ahad. So bersedia untuk ebrcuti hari Isnin. hehehe.

Semalam aku dan beberapa orang officemate hadir ke seminar usahawan anak merdeka anjuran .MYNIC . Kalau sesiapa yang tak tahu .MYNIc tu apa, boleh tanya pakcik google. Dia tahu. :P

2014-08-28 09.23.372014-08-28 11.27.02

Seminar ni di biayai oleh encik Boss aku dengan harapan kami dapat input berguna dah boleh share kepada rakan sekerja yang lain. aku pasti itu harapan bos. Seminar ni bertujuan untuk memebri galakan kepada usahawan muda untuk terus melangkah ke hadapan. So waktu aku datang tu ada lah jumpa mereka yang menjalankan bisnes kecil-kecilan macam bisnes coklat, art glass, menjahit dan sebagainya. Dengan ada nya seminar ni, usahawan baru ni tahu arah tuju mereka.

Bertempat di Premiera Hotel berdekatan dengan bangunan MARA kat Kuala Lumpur. Seminar bermula pada pukul 9 pagi. Kami bergerak daripada LRT Bukit Jalil. Sampai Stesen Bandaraya, dah nampak SOGO — eh takde kaitan eh. hahaha

Kebetulan ada latihan perbarisan daripada pelbagai badan beruniform ketika itu. Jadi banyak jalan-jalan ditutup. Mujur kami datang naik LRT. Kot tak mungkin sampai lagi lambat.

Sampai aje tengok dah ramai yang datang daftar. Kami dah daftar online.

Pada aku kalau datang seminar ni..ada dua benda penting… Goodies dengan makan. ekekeke. Dan .MYNIC ada dua-dua itu. ahahaha.

Kami bermula dengan sesi pertama iaitu bagaimana SME copr boleh bantu kita untuk dapatkan dana perniagaan. Kemudian sesi kedua iaitu kaedah perniagaan online dan sesi ketika di mana 2 panel menceritakan pengalaman mereka dalam meraih kejayaan.

2014-08-28 09.35.04

2 panel yang kongsi pengalaman ni, muda lagi. usia mereka 27 tahun dan 29 tahun. Alhamdulillah, Allah kurniakan mereka bakat berniaga dan berjaya sampai pendapatan mereka sbeulan mencecah jutaan ringgit. SEBULAN ok. memang jutawan la.

Mereka ialah Encik Muhammad Ammar Zaharudin iaitu CEO JOOTAWAN Group Sdn Bhd. Korang mesti pernah dengar nama JOOTAWAN ni kan. Dia kongsi bagaimana dia bermula dan bagaimana dia boleh berjaya.

Ni la Encik Ammar. Gambar dia time seminar tak ambil. Maklumlah duduk jauh kamera henpon pun murah. tak nampak pun kalau ambil. hehe.

Seorang lagi Belle Al Yahya, pengasas Bella Ammara. Kalau tengok butik Bella Ammara ni, boleh tahan juga. Sesuai la income 1 juta sebulan tu. Alhamdulillah. Rezeki yang Allah beri. Kita hanya perlu berusaha untuk mencapainya.

Rasa kagum dengan Belle tu la. Muda-muda dah jadi jutawan. dia bermula tahun 2012. sekarang 2014. dalam masa 2 tahun aje dia dapat kembangkan bisnes dia. Nampak, kalau otak bisnes, kalau sungguh-sungguh, pasti Allah tunjuk jalan. AKu ni? belum nak bersungguh lagi. Tapi dengan hadirnya seminar semalam. memang terasa berkobarnya.


Ini bella and husband dia. Aku google. Gambar dengan husband tak ambil aku ambil gambar dengan Bella je… :)

IMG-20140901-WA0010

Sayangnya, seminar sampai jam 2 petang je. terlalu singkat. Banyak lagi perkara yang kita tak tahu. Apa yang diorang bagitahu ni semuanya basic yang boleh diperolehi daripada internet. Rasa macam tak berbaloi sangat ilmu yang dapat tu dengan bayaran. Tapi bab kongsi pengalaman orang berjaya tu, bagus. sebab pengalaman orang berbeza-beza.

2014-08-28 14.43.33

Kami yang tengah tunggu train LRT nak balik Bukit Jalil. hehehe..

Begitulah sediki tentang seminar semalam. Aku harap dapat nak attend seminar macam ni. TApi masa tak mengizinkan. Ni pun cukup baik dapat pergi waktu kerja. Kalau waktu cuti, aku dengan family lagi. Hurm…seronok sebenarnya pergi attend seminar macam ni, dapat ilmu, dapat kenalan. Aku nak attend seminar Shaklee pun tak dan lagi ni.

Apa-apa pun bisnes Shaklee tetap di hati. boleh tinggal komen kalau nak order ya. hehehe

sekilas : i miss my hubby already :(