Sekilass

A Simply Life of Me

   Dec 19

12 hari menuju 2015

Sekarang Disember 2014.

Rasanya bulan ni — bulan tersepit buat aku.

Banyak yang rasa sempit di jiwa dan kepala.

Fikirkan exam — anak-anak — mak ayah — mak mertua.

Stress yang secara tiba-tiba. Suami pun mungkin terasa susah hati.

12 hari lagi menuju 2015, menuju lebih banyak cabaran dan dugaan. Kewangan, emosi, kekeluargaan, kerjaya, kehidupan, dunia akhirat. Allah — masa bergerak sangat pantas.

Masih ingat saat mak siapkan aku ke sekolah, masak nasi, dengan berlaukkan kicap dan telur goreng dah cukup nikmat. mak suap sebelum aku ke sekolah. Syurga dunia berada bersama mak.

Masih ingat — ayah gigih mendukung aku tengok pengantin di kenduri kahwin. Dukung atas bahu sebab nak tengok pengantin punya pasal. Bawa kami adik beradik berjalan sana-sini. syurga dunia berada bersama ayah.

Sekarang, mak ayah semakin menginjak usia. semakin uzur pada waktu-waktunya. Sedih aku tak sumbang banyak untuk balas jasa mak ayah.

Sekarang duduk dengan mak mertua. Dia juga dah tak segagah mana. cukup masa beliau pun tak larat nak jaga anak-anak aku. nak habiskan masa membawa bekalan ke akhirat katanya.

susah hati aku.

Oh dunia yang pancaroba. Kenapa kau pancaroba?

Tapi tadi, nampak satu post di Facebook. Satu keluarga. baru melahirkan anak kembar. hidup yang sangat daif. ada susu itupun bekalan dari klinik kesihatan sebab berat yang terlalu sikit. pakaian keperluan tak mencukupi. ayah pula kerja tak tetap dan ada kes menagih. mak pula mungkin mengalami masalah emosi. Allah — ujian dia. ujian aku. semua dengan kemampuan masing2 untuk memikulnya.

ringankanlah masalah kami. tunjukan kami jalannya. kami hambaMu yang sering meminta. ampunkanlah kami.

sekilas : Aku yang susah hati. :(

Screen Shot 2014-12-17 at 3.48.06 PM


   Dec 18

Set Kecantikan Shaklee Menjadikan Wajah Anda Berseri

Siapa yang tak nak kulit bersih, cantik berseri. Lebih-lebih lagi buat wanita-wanita yang sudah berumah tangga. Sibuk bekerja seharian, uruskan anak lagi, rumah tangga lagi.

Kadang-kadang tak ada masa untuk diri sendiri. apa kata korang cuba set kecantikan Shaklee ni. Senang, boleh bawa ke mana sahaja. Amalkan selalu, insyaAllah. Yang penting, selesaikan dulu yang wajib dalam agama kita. barulah boleh meminta-minta yang cantik dan baik. sebab semua keindahan ni datangnya daripada Allah. Mudah-mudahan.

Hari ni aku perkenalkan lagi — lagi? mungkin dah perkenalkan kat facebook. haa…kenalkan lagi kat sini berkenaan Set Kecantikan Shaklee.

Set Kecantikan

Apa yang ada dlm set kecantikan kulit Shaklee?

Peranan Vitamin E dalam kecantikan kulit:
  • Menjaga kesegaran dan keremajaan kulit
  • Melindungi kulit dari sinar ultra-ungu
  • Menjaga kelembapan kulit
  • Menghapuskan radikal bebas yang merosakkan sel
Peranan Vitamin C dalam kecantikan kulit:
  • Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit daripada pencemaran udara dan sebagainya
  • Merangsang pembentukan dan peningkatan produksi kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan, serta kehalusan kulit
  • Mencerahkan kulit
Peranan Vitamin B Complex dalam kecantikan kulit:
  • Sebagai pelembap
  • Mencegah pigmentasi
  • Melambatkan tanda penuaan
  • Mengubati jerawat
Kombinasi Vitamin E, B Complex dan Vitamin C menghasilkan:
  • Mengurangkan kedutan dan pembentukan garis-garis halus
  • Mencegah penuaan
  • Menjadikan kulit lebih kenyal
  • Mencerahkan kulit
  • Menjaga kulit dari sinaran UV
  • Mengurangkan parut jerawat
  • Menjadikan wajah bersinar dan bermaya
  • Menjadikan kulit wajah lebih cerah dan kemerahan
  • Menjadikan wajah lebih berseri

Dah tahu khasiatnya? Okay, aku share testimoni pula daripada pengguna Set Kecantikan Shaklee ni.

testimonial Set Kecantikan

Dah tahu khasiat, dah baca testimoni, nak cuba? boleh hubungi aku. Aku akan bagi konsultansi percuma selepas korang buat pembelian. InsyaAllah.

Pengedar Shaklee,
Mdm Norfa

COD Meru, Bukit Jalil, Pandan Indah
012-5902865 SMS/Whatsapp

sekilas : sedang mengamalkan juga ni. :) baru tadi opismet tegur, muka kita nampak lain. tak tahu la besok lain lagi ke hape..hahaha…okbai.

Screen Shot 2014-12-17 at 3.48.06 PM


   Dec 16

Affiliate, Affiliate, Affiliate

Apakah Affiliate tu?

Rasanya sekarang ni ramai je yang dah tahu mengenai affiliate. Tapi, tak dinafikan, ada je blogger khususnya yang tidak tahu apa benda la affilliate ni? Ada yang pernah dengar. tapi tak tahu pun fungsinya. Ada yang memang tak eprnah dengar. Setakat nak faham pasal affiliate ni,dengar je takyah tengok pun dah faham kan..hehehe…tapi sebab korang tengah membaca, takkan nak dengar pula. mestilah tengok. Selain daripada ejen pengiklanan…cewah, ejen, macam yang aku buat sekarang ni melalui Nuffnag dan beberapa lagi syarikat pengiklanan yang lain Innity, Adverlets dan sebagainya. Affiliate ni pun boleh jadi satu punca pendapatan dengan blogging. acaner tu?

Ni biar aku terangkan. Hehehe…

Affiliate Ialah Agen Jualan/Promosi

Kalau nak senang faham, jika kita mendaftar sebagai affiliate sesuatu syarikat, penjual atau produk, kita sebenarnya adalah agen penjual, dan secara langsungnya adalah agen promosi. Ia bukan program skim cepat kaya atau MLM. Affiliate hanya melibatkan dua pihak, iaitu agen penjual (affiliate) dan yang menjual.

Kita akan dibayar komisen dengan setiap jualan yang dapat dilakukan menerusi link affiliate kita. Agen affiliate tidak melakukan transaksi. Agen hanya mempromosikan sesuatu kepada orang lain – samada secara langsung mahupun tidak langsung, dan menerima bayaran hasil pembelian produk yang dipromosikan.

Program affiliate sesuai dengan blogger Malaysia adalah disebabkan ada tools atau alat yang membolehkan agen affiliate yang terdiri dari blogger mempromosikan dengan mudah di blog-blog.

Percuma

Affiliate sangat menguntungkan dan selalunya program ini adalah percuma! Ia menguntungkan kerana komisen yang diterima adalah tinggi, dan jika kena cara, seorang blogger boleh menjana pendapatan menerusi program ini sehingga RM200-300 seminggu malah boleh menjangkau sehingga RM1000.

Dan modal anda …. adalah kosong! Anda hanya perlukan blog sahaja tak kiralah samada blog anda ada trafik tinggi atau rendah. Selagi ada jualan dibuat menerusi link affiliate anda, maka siap sedia untuk terima komisen setiap bulan! Dah tahu kan .. apa itu affiliate? Teruja tak?

Daftar affiliate memang percuma, modalnya adalah kosong. Tapi nak dapat ilmu berkaitan nak jana income menerusi affiliate itu … haa …. kenalah labur sedikit. Korang boleh lah join mana-mana seminar affiliate yang dianjurkan. Macam baru-baru ni DenaiHati ada anjurkan seminar affiliate kat karangkraf. Tu la rugi tak join. Aku pun ada hal.

Maka, sekarang anda sudah tahu serba sedikit mengenai apa itu affiliate.
Aku terangkan aje. belum otai lagi. itu pun ada copypaste ayat orang….hahaha thanks to HasrulHassan. kalau nak rasa penerangan daripada otai-otai kena hadir seminar la kan..hehehe

sekilas : affiliate… :)


   Dec 02

Ruang masa bersama rakan sekelas

Tak sedar masa berlalu sungguh pantas. Bagaikan kau tak terasa ruang masa yang telah kau lalui.

Last week hari terakhir aku bersama classmate untuk kelas MPBMP di UPM. Alhamdulillah. Selesai pertemuan kelas terakhir tu bererti tidak jauh lagi perjalanan aku.

Aku perlu siapkan satu tugasan terakhir. Kemudian fokus kepada kertas projek dan juga peperiksaan akhir 20 & 21 Disember ini.

Moga-moga segala urusan berjalan lancar.

Dijangka Januari 2015 aku harus hantar kajian aku dan Februari 2015 merupakan hari pembentangan kertas projek aku.

Tak lama lagi. sangat sekejap.

Kalau ditakdirkan Tuhan, harapnya aku dapat teruskan ke peringkat PHD. Allah..mampu dengan tidak je ni. huhuhu…

Tapi sebelum ke perjalanan yang lebih panjang, aku harus fokus terhadap perjalanan ini dahulu. biar berakhir dengan cemerlang. Biar tidak ada yang boleh membataskan impian dan tujuan aku.

Semangat. Itu yang diperlukan pada saat-saat akhir ini. Moga ia tidak hilang.

sekilas : aku dan hari-hair yang mendatang.

 

 

 


   Nov 27

Perut buncit selepas bersalin, apa nak buat ni?

Sebelum pertama kali mengandung, memang badan kurus bak anak dara. Cewah. Tapi selepas mengandung, berat badan naik mendadak. Untuk turunkan berat badan lepas bersalin memang menuntut kita banyak bersabar dan terus bertabah. Kena jaga pemakanan. Pantang macam-macam makanan yang tak berapa nak membantu. Kemudian berbekung pula.

Ya, aku berjaya menurunkan berat badan aku. Boleh rujuk entri ini.

Tapi, berat badan dah turun. Perut pula buncit. Malu juga bila berdepan dengan suami kan? Siapa pernah alami masalah ni? Perut buncit ni salah satu faktor yang boleh buat suami ejek kita. hehehe..walhal suami pun perut buncit. tapi, sebagai isteri kenalah ikut kehendak suami untuk kempiskan perut.

Bagi korang yang ada masalah perut buncit ni, boleh gunakan set untuk kempis perut ni. hehe ada set la plak…Maksud aku korang boleh gabungkan pemakanan set shaklee ni untuk membantu korang turun berat badan dan kempiskan perut.

Screen Shot 2014-11-27 at 2.24.04 PM

Cinch Shake: Membantu membina otot yang kuat kerana untuk dengan otot yang kuat, proses peningkatan metabolisma (membakar kalori ) akan berjaya.  Untuk ahli gym juga sangat di galakkan mengambil Cinch Shake tetapi tidak bermakna kalau anda mengambil Cinch Shake badan anda akan jadi ahli bina badan.. Peranan Cinch Shake membantu menegangkan otot-otot di tubuh. Sebab tu ada sesetengah orang bila kurus kulit jadi mengeleber. Selain itu ia memberikan rasa kenyang dan tenaga  yang berpanjangan.

Omega Guard:  Adalah sejenis minyak ikan yang berkhasiat yang bukan hanya untuk mengembangkan fungsi otak, ia juga membantu dalam menurunkan berat badan. Malah penurunan berat badan akan menjadi lebih pantas jika di lakukan dengan senaman yang berkualiti. Ia juga membatu megawal paras gula di dalam tubuh dan mengurangkan selera hendak makan.

Herblax: Sangat membantu dalam penyingkiran toksin yang lembut. Ia juga meransang usus untuk mempercepatkan proses pembersihan kepada najis yang tersekat dan tersimpan lama di dalam tubuh kita. Kesannya lebih kuat daripada Alfalfa. Sekiranya rasa perut banyak angin dan terlebih buncit, boleh mengambil Herblax.

Jika anda mengamalkannya, InsyaAllah, boleh lah kurangkan berat dan kempiskan perut. PERLU diingat. Ini adalah supplement yang akan membantu korang. Selain daripada supplement ni, aku cadangkan beberapa tips untuk kempiskan perut.

1. Selepas makan elakkan minum air terus. Apa lagi makan sambil sulam dengan air. Ambil masa sedikit lebih kurang 30 minit ke 1 jam selepas makan baru lah minum air.
2. Bangun je tidur, buat sit up. Setiap hari. Ambil masa 10 minit.
3. Makan makanan yang betul — jangan duk tala semua makanan. mana tak buncit perut. hehe elakkan snek atau makanan ringan.
4. Makan sebelum malam. Seeloknya sebelum 7 malam.
5. Kurangkan minum bersoda atau bergula yang manis-manis sangat tu.

Oke, itu sahaja tips diet perut kita. Semoga korang dapat kempiskan perut dan maju ke depan. bukan perut yang maju ke depan (kecuali ibu mengandung…hehehe)

Kalau berminat, boleh contact aku, dan selepas pembelian, korang akan mendapat konsultansi secara PERCUMA. :)

Pengedar Shaklee,
Mdm Norfa

COD Meru, Bukit Jalil, Pandan Indah
012-5902865 SMS/Whatsapp

sekilas : kekal langsing demi suami tercinta..cewah! Aku cuma ada masalah pipi tembam je, itu camne nak buat tu? hahahaha

Screen Shot 2014-12-17 at 3.48.06 PM


   Nov 25

Cara mencegah pokai menjelang tahun baru – Dr. Azizan Osman

Baru lepas melayari web Dr. Azizan Osman. Dan telah terjumpa satu artikel yang elok untuk dikongsi bersama.

Ia berkenaan tips mencegah pokai. Nak tahun baru — memang banyak duit nak pakai. Hujung tahun ni biasanya banyaklah kenduri kendara. guna duit. barang sekolah anak-anak. duit juga tu. Nak pergi holiday. Duit lagi. JAdi bila masuk tahun baru. aduh, terasa pokai pulak kan?

Ok, korang boleh baca tips kat bawah — dan aku sendiri rasa termotivasi bila baca tips ni. mudah-mudahan Allah murahkan rezeki kita semua.

Tip #1: Kenal Pasti Kos Tetap Bulanan

Ini merupakan kos tetap yang dibayar setiap bulan seperti bil utiliti, kereta, rumah dan lain-lain. Ambil sehelai kertas dan tuliskan kesemua kos dan jumlahkannya sekali. Apabila anda mendapat satu jumlah RM keseluruhan kos tetap, jangan buang masa lagi – selesaikannya secepat mungkin dengan wang yang ada pada anda. Kos ini adalah wajib dibayar dahulu berbanding dengan yang lain.

Tip #2: Mencari Wang Tambahan Segera

Tip ini hanya sesuai bagi mereka yang menghadapi masalah tidak cukup wang untuk menyelesaikan kos tetap (di atas). Pinjam duit dengan niat akan memulangkannya kembali, anda boleh pinjam duit dari sesiapa sahaja kecuali ‘Along’. Cuba pinjam dari keluarga dahulu, jika tidak dapat beralih kepada rakan terdekat. Anda juga boleh menggunakan kad kredit jika memilikinya. Kad kredit dapat membantu anda jika anda tahu cara menggunakannya – tersalah guna maka dompet binasa!

Jika pinjaman dan kad kredit tidak berkesan, tiada cara lain lagi kecuali menjadi ‘usahawan instant’. Cari barang-barang lama yang masih elok dipakai dan lelongkannya di merata tempat. Anda mungkin boleh jualkannya melalui online seperti Facebook, mudah.my dan lain-lain lagi. Mungkin dengan teknik ini, secara semulajadi akan mendidik anda menjadi seorang usahawan berjaya di masa hadapan.

Tip #3: Mula Berjimat

Selesai membayar kos tetap, sekarang masa untuk tanggungan hidup bulanan seperti minyak kereta, makan minum, shopping, hiburan dan sebagainya. Sekali lagi, ambil kertas dan tuliskan kos-kos yang penting yang perlu ada dalam hidup selain dari hiburan dan shopping. Dengan baki wang yang ada, cuba bandingkan sama ada cukup atau tidak. Jika tidak, mulakan ‘Operasi Jimat’. Di sini terdapat beberapa idea yang boleh anda gunakan untuk operasi jimat:

a)    Bawa bekal makan ke pejabat

b)    Menaiki kenderaan awam

c)    Hentikan nafsu shopping buat sementara

d)    Hentikan aktiviti hiburan yang tidak bermanfaat

e)    Makan malam di rumah (masak sendiri)

f)     Kurangkan penggunaan telefon untuk elak bil naik

g)    Kurangkan penggunaan elektrik dan air

Terdapat banyak lagi cara untuk kita berjimat, semuanya terpulang kepada diri sendiri.

Tip #4: Mula Berniaga

Tadi Tip #2 menceritakan mencari wang tambahan segera bagi menyelesaikan kos tetap bulanan. Sekarang Tip #4 mengajak anda berniaga untuk mencari wang tambahan selamanya. Cara paling cepat untuk kaya dan berjaya adalah dengan berniaga. Pergi cari ilmu perniagaan dahulu melalui pembacaan, kelas atau seminar. Nak cara fast track – cari mentor yang terbukti berjaya untuk ajar anda.

Tip #5: Merancang Kewangan

Selepas dompet dan simpanan anda kembali pulih seperti biasa, sudah tiba masanya untuk anda merancang kewangan dengan lebih teratur. Selain simpanan di dalam bank, anda juga boleh buat beberapa tabung khas untuk digunakan bagi tujuan tertentu seperti tabung pendidikan anak, tabung percutian keluarga, tabung Umrah atau Haj dan tabung Hari Raya. Ini bagi mengelakkan anda dari mengalami beban yang sama di masa hadapan. Jangan lupa buat sedikit pelaburan seperti emas, hartanah, saham dan pelaburan lain yang boleh memberi pulangan di masa hadapan.

Memang di copy paste daripada web Dr. Azizan Osman. Moga ada manfaatnya. InsyaAllah.

sekilas : memang sedang buat simpanan. sedang cuba kawal diri dari shopping. cuba norfa…cuba!


   Nov 24

Menghadap sunyi

Lama dah tak menulis bait-bait kata yang lahir dari hati. Eh, ni bukanlah luahan hati sangat. Sekadar menulis sesuatu yang ingin ditulis.

Bagi mereka yang dah bersuami, tatkala suami berjauhan pasti rasa sunyi.

Bagi yang masih bujang, bila duduk serumah dengan mak ayah, bila mereka tiada pasti sunyi.

Bagi mereka yang duduk bujang bersama kawan-kawan, tiada kawan pasti sunyi, apa lagi kalau ada boyfriend tapi tak dapat jumpa juga sunyi. Tapi eloklah tak jumpa boyfriend tu, boleh datang banyak perkara lagha . heh. peace!

Bagaimana nak menghadap sunyi itu?

Waktu aku mula kahwin dulu, selalu juga suami balik lewat sampai pukul 10 malam sebab nak cari duit lebih. sekarang dah tukar kerja. tak balik malam dah. tapi selalu pula outstation. semua atas tuntutan kerja. sunyi tak? sekarang dah tak sunyi. sebab ada anak-anak. tapi yang tak ada anak, macam mana? sunyi tak?

Bagaimana nak menghadap sunyi itu?

Selalu sms suami. berhubung tiap kali sebelum tidur. Doakan yang baik-baik untuk suami dan keluarga kita.

Aku sunyi waktu anak-anak dah tidur je. bila anak-anak dah tidur, memang sunyi. Waktu ni lah teringat-ingat kat suami. teringat zaman belum kahwin. teringat mak ayah. sunyi. *krikkk…krikkkk* sunyi.

Bagaimana nak menghadap sunyi itu?

Ingat Allah. Allah sedang uji kita dengan kesunyian. doa banyak-banyak. Solat malam kalau tak boleh tidur.

Ya sunyi memungkinkan kita fikir jauh dan mungkin yang bukan-bukan. sunyi mungkin akan jadi senjata utama buat syaitan.

Selalu lepas maghrib dah start sunyi. Baca al-Quran supaya tak rasa kesunyian itu. Dulu, aku takdelah nak tengok sangat tv. Tapi nak hilang rasa sunyi, aku layan anak-anak depan tv. penat. memang penat.

Tapi bagaimana nak menghadap sunyi itu?

Buat aktiviti. apa jua yang boleh dibuat dengan ank-anak. dengan sesiapa yang ada dengan kita.

Jangan layan handphone..jangan layan laptop. itu lagi sunyi. tapi kalau tak ada orang, boleh lah layan.

Bagaimana nak menghadap sunyi?

Ya, bagaimana anda menghadap sunyi bila orang kesayangan tiada di sisi?

sekilas : sunyi selalunya bila malam mula menjelma. jeng…jeng…jeng….hehehe

 


   Nov 14

Kanak-kanak & Omega Guard : Cara pemakanan

Okay…korang dah tahu aku dan Naufal memang consume Omega Guard kan? Cakap dah tahu…hehehe kalau tak tahu boleh rujuk entri itu di sini ya. :)

Sekadar refresh minda, apa agaknya kebaikan Omega Guard untuk kanak-kanak ya?

Antara kebaikannya adalah:
  • Meningkatkan kecerdasan otak kanak-kanak
  • Membantu merawat asma di kalangan kanak-kanak
  • Membantu kanak-kanak yang mengalami ADHD
  • Membantu mengekalkan kesihatan optima kepada kanak-kanak
  • Meningkatkan keupayaan pembelajaran dan kemahiran kognitif kanak-kanak

Jadi sekarang ni mesti korang duk tertanya-tanya macam mana cara aku bagi Naufal makan Omega Guard. Ia kan sejenis kapsul. Ada lima cara untuk bagi anak-anak makan Omega Guard ni.

1) Campurkan dengan susu

Ya, korang cucuk kapsul Omega Guard tu, dan titiskan ke dalam susu yang korang bancuh bagi kat anak.

2) Kunyah

Naufal selalu akan kunyah aje kapsul tu. sebab dia lembut dan kenyal-kenyal gitu. Dah gigit nanti akan keluar sendiri cecair dalam kapsul tu. Sepatutnya untuk budak umur 2 tahun ke atas. tApi waktu usia dia belum 2 tahun dia dah suka kunyah. bagi jela kan. heh.

3) Campurkan dalam makanan

Kalau anak dah tak minum susu, boleh campur ke dalam makanan anak-anak atau dalam minuman kegemaran dia.

4) Minum pakai sudu

Picitkan kapsul tu, dan letak dalam sudu. Bagi macam bagi ubat. Ada budak kan seronok kalau makan ubat. Boleh la guna cara ni.

5) Ditelan begitu sahaja

Ini untuk kanak-kanak yang dah berusia 10 tahun ke atas. Macam kita jugala. boleh telan begitu sahaja. Tak lalu, telan dengan air :)

Berapa biji nak makan ni?

  • 1 – 3 tahun 1 biji seminggu sekali.
  • 4 tahun ke atas 1 biji 3 x seminggu

So, dah tahu cara-cara nak bagi anak makan Omega Guard? Dah tahu apa kebaikan Omega Guard? Takkan nak tengok je. Cepat buat order, bulan promosi, beli dua anda akan dapat diskaun 5%. Tak rugi beli dua. sebab kalau kita makan anak makan, suami makan..memang cepat abis :)

Hubungi aku ya!

Screen Shot 2014-11-14 at 11.38.33 AM

 

 

 

 

 

Pengedar Shaklee,
Mdm Norfa

COD Meru, Bukit Jalil, Pandan Indah
012-5902865 SMS/Whatsapp

 


   Nov 14

Payday – Seronoknya bisnes dengan Shaklee

Ya, hari ni merupakan payday Shaklee. Bagi mereka yang bertungkus lumus membuat liputan produk :) Akan ada rezekinya.

Jika yang sambil lewa — tak ada la merasa bonus Shaklee. Tapi jangan risau. Susur galur aku memang terbaik!! dari bonda Norita Idris — bawa kepada sifu daku Yusrina Hata dan semua rakan-rakan di bawah AZ Network sentiasa membantu ahli-ahli Shaklee yang baru bertapak dan mahu memulakan bisnes bersama Shaklee. Seronok tak, orang lain gaji sebulan sekali, tapi kita sebulan dua kali. Daripada majikan dan daripada Shaklee. Mahu tak seronok. Lepas juga nak buat bayar bil ke beli barang dapur sikit kan. boleh bantu suami. giteww!

Nak jadi ahli Shaklee tak susah. Yang pertama sekali korang MESTI consume Shaklee. Satu produk pun tak apa. KENAPA? supaya korang jatuh cinta dengan Shaklee. haaa… Sekali cuba dan tahu kesannya, pasti korang akan mahu lagi dan lagi. eceh. Dan ia juga memudahkan korang menjual produk. Apa jua produk yang kita nak jual, kita mesti cuba dahulu supaya kita boleh share rasa dan kesannya pada orang lain. Benda kalau baik dan betul beri kesan yang positif kenapa tidak kita kongsikan ..betul tak? Baru orang yakin dengan apa yang kita jual.

Kalau tak tahu nak consume apa..tak tahu nak mula dengan vitamin yang mana, korang boleh contact aku. aku boleh cadangkan untuk korang mengikut keadaan korang. Menyusu ke…mengandung ke…belum kahwin ke…lelaki ke? kaan…Shaklee memang sesuai untuk semua orang jika tiada masalah kesihatan yang berkaitan. Contoh macam pesakit SLE tak boleh mengambil Alfalfa kerana Alfala mengandungi sejenis asid amino L-canavanine yang menyebabkan pesakit SLE menjadi keradangan. ni antara contohnya. Jadi korang memang kena dapatkan penerangan daripada pengedar Shaklee yang sah dan beritahu dulu keadaan diri korang macam mana. faham semua? hehe macam mengajar dalam kelas plak.

Apa kelebihan menjadi ahli Shaklee?

1. Dapat beli produk Shaklee dengan harga ahli
2. Dapat merasa bonus Shaklee
3. Dapat untung runcit jika jual pada orang lain. (kalau depa nak harga ahli, suh dorang jadi ahli…kannn…)
4. Dapat ilmu tentang produk kesihatan
5. Kalau maju ke depan dapat :- bonus kepimpinan, program subsidi kereta, pergi national conference, pergi umrah dan macam-macam lagi.

haa..camne? Berminat tak? kalau korang rasa berminat dan nak tahu lebih lanjut lagi, boleh hubungi aku. jangan segan-segan ok?

Screen Shot 2014-11-14 at 11.38.33 AM

 


   Nov 14

Kehadapan suami-suami yang sering kerja ‘outstation’

Nampak tajuk tu, memang akan menarik perhatian suami la kan…hehe

Fokusnya pada penceritaan hari ini adalah berkisarkan suami atau ayah yang sering keluar kerja ‘outstation’ iaitu kerja luar daerah yang mungkin mengambil masa 2-3 hari atau mungkin seminggu, sebulan dan ada yang berbulan lamanya.

Aku kesian pada mereka — dan ini merujuk kepada suami aku sendiri yang sering keluar daerah atas tuntutan kerja. Dan memang terkadang seminggu, ada masanya sehingga sebulan. Setakat ini, aku pernah ditinggalkan suami yang bekerja luar adalah selama sebulan.

Demi tuntutan kerja. Kesian betul pada suami kita ya puan-puan sekalian. Kita kat sini sekurang-kurangnya ada ahli keluarga yang lain, ada mak ayah keluarga mertua, ada anak-anak sebagai penghibur duka dan lara, tapi suami kita seorang di sana. yang ada hanya kerja dan rakan sekerja. Kau tengok muka aku, aku tengok muka kau.

Kita bicara dan lihat dari konteks suami yang baik. Aku akui,tak banyak pun tapi ada suami yang suka kerja outstation sebab bosan dah hadap muka isteri kat rumah, jadi dapat kerja jauh sikit tinggal isteri, seronok lah sebab dapat jumpa perempuan lain. Nauzubillah — minta dijauhkan daripada terjadi pada suami kita.

kita tengok dari sudut suami penyayang dan baik. ya, itu suami kita! :)

Macam suami aku, memang kerap sangat keluar. Tapi tak lama. seminggu, lepas tu balik. kadang 2 hari pergi lagi. Sebagai isteri kita faham tugasan suami. Demi nak cari rezeki bagi kita makan minum tempat berteduh dan untuk keperluan anak-anak. Tapi pernah tak kita selami perasaan suami kita. Dia kat sana rindukan kita, anak-anak. Malah paling mungkin terasa adalah bila mereka tak dapat tengok pembesaran dan perkembangan anak-anak di depan mata.

Kita kat sini kalau dapat berhubung dengan dia, dapat jugalah berkongsi cerita. Macam mana kalau talian tak dapat dihubungi. tak ada coverage, tak ada internet. tak sedih? :( pernah jadi jugak kat kami suami isteri. tak ada coverage. hati pun tak keruan sebab tak tahu khabar berita.

Pernah jadi, bila anak baru tumbuh gigi pertama…suami tak dapat nak tengok perkembangan itu. balik-balik gigi dah jadi gigi taring hahaha….anak baru pertama kali dapat merangkak, suami tak dapat tengok…balik-balik anak dah merangkak laju, dah boleh berdiri.

Belum kria lagi yang perkahwinan jarak jauh. oiii ini lagi sebak buat aku. Nak nak yang duk jauh dari semenanjung. Apo boleh buek kata orang? dah memang terpaksa berpisah jauh. Sesekali je pulak tu boleh balik sebab kekangan cuti dan juga kewangan. Tapi kalau aku, mungkin lagi rela aku berhenti kerja dan ikut suami. Tempat isteri bukan ke di sisi suami? :) cewah. tapi setiap orang punya alasan tersendiri untuk hidup seperti mana yang mereka lalui sekarang.

KAdang-kadang kita kesian kan isteri dan anak-anak yang ditinggalkan lama. Tapi pernah ke kita fikir suami kita yang jauh di mata mencari rezeki? Kalau tak kenangkan demi mencair rezeki, mungkin hati dia pun tak setabah mana untuk tinggalkan isteri dan anak-anak.

Oleh itu, sebagai isteri, kita seharusnya memberi sokongan kepada suami yang terpaksa bekerja jauh dan lama meninggalkan kita. Kita perlu faham kehendak tugasnya dan keperluannya mencari rezeki.

Aku kadang-kadang memang rasa berat hati bila suami nak pergi kerja luar. baru balik harini, kadang-kadang lusa dah kena pergi lagi. Kadang-kadang pula jatuh pada hari-hari penting, macam hari jadi dia ke, atau hari jadi anak ke, atau hari ulangtahun, atau mungkin pada hari ada kenduri kendara ke? Tapi bila kenang-kenangkan ia untuk keluarga. aku redha saja.

Cuma saat-saat merasa tekanan kat rumah dengan karenah anak-anak memang menangis bila suami tak ada di sisi untuk tenangkan dan bantu kita. Bayangkan mereka yang hilang suami tercinta :( oii lagi sedih.

Screen Shot 2014-09-18 at 1.01.15 PM

Kepada suamiku, terima kasih kerana sanggup berjauhan daripada kami demi mencari rezeki. Terima kasih kerana tidak pernah marah tiap kali isterimu ini merungut saat ketiadaanmu. Terima kasih kerana setia melayan kami anak beranak dengan pelbagai karenah bila balik dari kerja :) terima kasih untuk semua yang telah B lakukan. Cinta kami hingga ke syurga buatmu wahai suami dan Abi kepada anak-anak. Terima kasih Allah kerana berikanku suami yang penyayang dan sempurna di mataku. Bahagiakanlah rumahtangga kami dan mudah-mudahan kami bersatu di syurga nanti. Amin. :)

sekilas : eh dah jadi macam entri khas untuk suami aku plak ye…hehehe