Sekilass

A Simply Life of Me

   Mar 19

Bagaimana keluarkan hingus budak terutamanya bayi?

Musim anak demam batuk selsema.  Jadi post pun berkait-kait.

Semalam Panas Afina mencanak naik saat Naufal dah kebah demamnya. Kejap abang..kejap adik. Bonda takkan rehat selagi kamu semua tak sembuh sayang2ku.

Balik kerja sambut Afina, tengok selsema dia agak teruk. meleleh je. sampai ke malam, rasanya dah tersumbat agaknya. Aku sedut-sedut pakai mulut aku. tak nak keluar pula hingus tu.

aku kesian kat dia, sebab bernafas guna mulut. Jadi bila menyusu badan..dapat 3-4 saat lepas tu dia lepas sebab nak ebrnafas balik. oii kesian sangat aku tengok.

Pukul 10 malam macam tu dua-dua anak dah tidur. Aku decide untuk tidur awal juga sebab aku tahu tengah malam nanti tidurku pasti tak lena.

Jam 12 malam Afina dah start terjaga-jaga. Nak menyusu tapi aku tengok pun aku sesak nafas. Dia dapat tidur balik. Tapi aku tak dapat tidur bila dengar dia bernafas ikut mulut dengan hingus yang berbunyi dalam hidung dia. Aku akcau dia tidur dengan cubaan untuk sedut hingus dia. tapi gagal juga.

kul 1 pagi, dia jaga lagi. aku menyusu kan dia. Tapi tak lama lepas tu dia muntah. Aku rasa badan dia panas. jadi aku basahkan kepala..buka baju ganti basahkan badan.

Dia tidur lagi. tapi masih berbunyi. Tidur dia pun tak berapa lena. kejap ke kiri..ke kanan. merengek..lepas tu menongeng.

Abang pun agak terganggu. sama juga tu, kejap hujung katil..kejap sebelah aku. tahu-tahu ada kat atas badan aku je…ingatkan aku peluk afina rupanya peluk naufal..hahaha..aku pun tak perasan. maklumlah tidur2 ayam yang mengantuk. hehe.

Pukul 3 pagi Afina jaga lagi. aku tak tahan dengan bunyi hingus dia tu dengan nafas dia ikut mulut.

Aku ambil air suam, bancuh dengan garam. Lepas tu aku amik syringe (picagari) yang guna utk bagi ubat tu. Dah standby, aku bawa Afina gi sinki..dia masih mamai-mamai lagi. Aku pun amik air garam tu guna syringe dan tolak air kat hidung dia sebelah. dan sebelah lagi. aku buat tiga kali…sampailah hingus dia keluar meleleh. memang dia mengamuk la aku buat macam tu. Tapi puas hati aku hingus dia keluar. dan dia tak tersumbat lagi. aku basahkan kepala dia lagi..bawa masuk bilik menyusukan dan sambung tidur. yang best nya afina nak tidur dalam pelukan aku..bila letak kat bantal..menangis. kena betul2 lena baru aku letak kat bantal. penat juga berbantal lengan. hehehe..baru aman sikit tidur dia bila tak bernafas guna mulut dah.

11065888_10204958359772210_3569915626352073551_n

Aku rasa lega gila hingus dia keluar. berjaya juga aku guna kaedah tu. Sebenarnya aku pernah nampak kat youtube cara tu. tapi takut nak buat. Bila fikir-fikir balik, kalau tak cuba tak tahu la berjaya ke tidak kan. so sesiapa yang rasa nak cuba cara ni boleh tengok video di bawah ni.

Aku harap balik kerja nanti Afina dah sihat. kalau tak esok kena bawa gi klinik juga. sebab hari ni dah 3 hari dia demam. Please..jangan kena warded. huhuhu…

sekilas : bonda kena kuat!


   Mar 18

Demam pakej adik beradik

Memang musim demam agakanya. Itu aje yang boleh sedapkan hati.

Afina Zahra baru je baik demam, abang dia pula. Itu pun betul-betul lepas dah hantar abi dia ke airport untuk outstation hari ahad lepas. Bonda kalau sampai hari ketiga tak baik, memang wajib bawa pi jumpa doktor.

Semalam bawa la anak bujang tu ke Klinik Kesihatan Meru. Memang tempat kegemaran bonda. heh.

2015-03-17 10.15.36

Muka orang sakit katanya. Ini sebelum ambil darah.

2015-03-17 11.01.10

HAaa…ini muka baru lepas nangis sebab kena ambil darah.

Sebenarnya mula2 kena cucuk tu dia gagah lagi. tapi nurse tak jumpa urat plak. dia godek2, mana la budak tu tak meraung kan. Keputusan darah. Tiada denggi. itu yang penting.

Balik daripada klinik tu bonda singgah ke NSK jap beli barang dapur. sebab Naufal tak sihat, kenalah gendong dia back carry guna Tugeda kesayangan.

2015-03-17 12.02.02Kesian sampai tertidur. Dia memang tak pernah tidur dalam carrier. Tak sihat kan. aku terasa muka dia panas duk lekap kat badan aku.

Balik NSK tu, aku ingat dah boleh lah siap-siap nak pergi kerja. Tapi rupa-rupanya anak dara pun demam sama. Laaaaa……

Nak tak nak, bonda sms bos minta ambil EL sebab kalau dua-dua demam perangai pun memang berganda la nanti. Kesian kat nenek.

Pagi tadi, (Rabu) …bonda rasa badan abang masih panas suam. Malam tadi pun dia tidur bukan lena. Kejap kang terjaga merengek, sebut nak adik…nak abi..nak minum. lepas abang adik pula..dengan bonda-bonda tak lena.

Rasa badan adik, tak panas. Bonda decide pergi kerja.

Tapi tadi, MIL call…tapi miss called je. tak dan angkat. Biasa kalau call ni ada yang penting. Call balik bibik angkat, katanya budak-budak tu masih demam. masing-masing panas.

Susah hati bonda. selalu betul dorang tak sihat bila abi tak ada. memang Allah nak uji bonda dengan abi. Abi kat sana pun tak senang duduk bila bonda hantar mesej maklumkan khabar anak-anak.

Waktu Afina warded, bonda dah apply cuti 3 hari. semalam cuti lagi. Bonda serba salah kalau nak ambil cuti lagi. Walaupun memang itulah patutnya bonda buat.

Syukur juga dapat bos yang memahami. Mungkin kalau tempat lain bukan senang nak cuti ikut suka hati. Tapi kerja kalau boleh dirancang apa salahnya dapat cuti. lagipun bukan saja-saja. nak jaga anak tak sihat. waktu tak sihat ni, anak-anak memang perlukan sangat perhatian. takkan nak bagi orang lain yang handle. mestilah mak ayah sendiri kan.

Tapi tula, bila kerap sangat ambil cuti, aku sendiri pula ras anak berhenti kerja supaya tak susahkan orang lain. tak susahkan bos. tak susahkan MIL.

sebak pula rasa. eh..emosi betul.

Tak sabar nak balik. sekarang pukul 4 petang. satu jam setengah lagi. Mudah-mudahan anak-anak cergas dan aktif. Moga Allah berikan kekuatan buat mereka dan kami-kami yang menjaganya.

sekilas : i wish….


   Mar 16

Soalan Lazim Set Penyusuan Shaklee

Assalammualaikum. Selamat sejahtera.

Musim ibu bersalin berderet-deret rasanya. Bagaikan dirancang-rancang. hehe.

Baiklah bagi mereka yang masih tercari-cari supplement yang boleh menambahkan susu badan, dan membantu proses menghasilkan susu lebih lancar. boleh hubungi saya untuk mendapatkan set penyusuan shaklee.

Dan biasanya terdapat beberapa soalan lazim yang akan ditanya oleh ibu-ibu yang mengambil set penyusuan ini.

1. Berapakah maksimum pengambilan alfalfa dalam sehari?
Maksimum pengambilan alfalfa ialah 10 biji sehari, namun bukan makan sekaligus ya. Untuk permulaan, anda cuma perlu makan 2 biji sehari sahaja (untuk minggu pertama biasanya). Kemudian, anda boleh tingkatkan pengambilan alfalfa sedikit demi sedikit. Kebiasaannya, pengambilan alfalfa untuk ibu-ibu menyusu antara 2 – 6 biji sehari (2 biji setiap kali makan). Pastikan anda minum air putih secukupnya untuk mengurangkan rasa dahaga dan panas kesan pengambilan suplemen ini.

2. Bolehkah saya minum susu bersama vitamin-vitamin ini?
Boleh. Walaubagaimanapun, untuk suplemen Vita-Lea, elakkan mengambilnya bersama susu. Ini kerana kalsium (daripada susu) boleh mengganggu penyerapan zat besi (iron)

3. Bolehkah saya makan suplemen ini ketika menstrual (period)?
Boleh, malahan sangat digalakkan kerana pengambilan suplemen membantu mengurangkan beberapa simptom sebelum dan ketika menstrual. Sebagai contoh, pengambilan Vitalea membantu mengelakkan anaemia kerana mengandungi zat besi. Ostematrix pula membantu anda maintain pengeluaran susu ketika period, selain membantu anda untuk kekal bertenaga dan mengurangkan period pain. Pengambilan vitamin B Complex pula membantu mood yang stabil semasa menstrual.

4. Sekiranya saya tidak mengepam terus selepas makan suplemen ini, bolehkan saya jarakkan pengambilan 2 biji alfalfa selepas pengambilan vitamin ( Vitalea, B Complex, Vitamin C) dan mengepam selepas itu?
Boleh. Juga pastikan anda mengepam/ direct-feed sehingga breast betul-betul kosong ya. (ini penting untuk mengelakkan clog duct)

5. Jika saya tidak benar-benar mengosongkan dan terus mengamalkan alfalfa, adakah ia akan memberi sebarang impak?
Tidak. Tetapi kemungkinan besar anda tidak akan mendapat hasil maksimum seperti yang diinginkan. Kekerapan mengosongkan payudara adalah antara kunci penting dalam penghasilan susu badan.

6. Bilakah waktu terbaik pengambilan Ostematrix? Selepas dinner atau sebelum tidur?
Sebelum tidur untuk kesan penyerapan yang optimum, kerana tubuh kita kurang menyerap air ketika ini. Pengambilan Ostematrix ini juga membantu tidur yang lebih lena (kalsium) dan bangun dengan lebih cergas. InshaALLAH.

7. EBM saya kelihatan lebih pekat dan kekuningan (kehijauan). Adakah ini normal?
Ya, ia adalah normal. EBM kelihatan lebih pekat kesan pengambilan alfalfa yang kaya dengan protein. Pengambilan vitamin-vitamin lain tadi juga turut menyumbang kepada pertambahan kepekatan EBM. Efek kekuningan @ kehijauan pula adalah kesan daripada unsur riboflavin di dalam B Complex.

Kesan yang sama turut dilihat kepada urin anda yang bertukar menjadi warna seakan kuning fluorescent. Warna kuning yang pekat menandakan bahawa tubuh anda kekurangan air, jadi pastikan anda minum air secukupnya ya.

8. Saya @ baby demam selepas pengambilan vitamin Shaklee.
Ini dinamakan HEALING CRISIS. Anda boleh baca penjelasan lanjut di entry ini .

Alhamdulillah. Jika ada persoalan-persoalan lain, jangan segan-segan untuk bertanya ya. Selalu saya tekan kepada customers saya, ‘jangan senyap aje kalau ada problem’ ;-)

Ingat 3 perkara penting ini jika anda mahu sukses dalam penyusuan susu ibu.

Sentiasa mengosongkan payudara setiap 3 jam sekali (atau minimum 6 kali sehari tidak termasuk sessi direct-feeding). Jangan tunggu sehingga payudara bengkak baru nak pam.
Minum air tidak kurang 3 liter sehari.

Doa yang berterusan. Ingatlah bahawa sesungguhnya rezeki itu datangnya daripada ALLAH swt.

kredit: yoursupermom

Moga ibu-ibu tetap tabah dan berusaha untuk berika nyang terbaik buat anak-anak. Jika gagal, janganlah putus asa. Allah pasti berikan yang lain untuk kita. Teruskan berdoa.

sekilas : setahun, masih lagi menyusukan Afina Zahra. Alhamdulillah.

Screen Shot 2014-12-17 at 3.48.06 PM


   Mar 10

Bercuti di Kelantan 4 hari 3 malam :)

Assalammualaikum. nak update cerita yang tersangat la basi. hohoho

Cuti raya Cina yang lepas aku dan keluarga telah pun berada di Kelantan untuk berjalan-jalan.. Sekejap sangat rasanya cuti. Lepas bercuti, Hubby plak kena outstation. Urgghh ~~ buhsan tak ada suami di sisi. hihihi…

Orang Cina yang raya, kitorang plak melebih apply cuti hahaha.. Aku start cuti hari Selasa 17hb …6 hari cuti wehhh~! hahaha..

Pi Kelantan hari Selasa. Naik flight MAS. Hubby kata, nak naik kereta memang bercinta la. cuti ni mesti ramai orang pantai timur balik kampung.

Hubby nak bawa mak dia pi berjalan. dan bawa anak2 dia makan angin la..yela, dia asyik la kerja luar berhari2. sesekali bawa anak-anak la bercuti.

KELANTAN sangat BEST!…gitu..

Makanan murah, barang-barang murah. Pasar basah bersepah. Cuma orang2nya je aku takut-takut sikit. Semua muka garang. hehehe..jangan marah eh..ada yang senyum manis cek mek molek.

Banyak tempat boleh pergi tapi kekangan masa dan juga kepenatan. maka hanya beberapa tempat sahaja di dalam perancangan.

IMG-20150217-WA0005

IMG-20150217-WA0008

Bab-bab check in ni serah kat hubby sebab dia dah biasa sangat naik flight. kalau suruh aku menggagau. hahaha hari tu boss suruh pi Penang nek flight tu pun bingung aku kejap. Naufal sangat teruja nak naik kapal terbang walaupun ini bukan kali pertama. tapi budak biasalah mana lah dia ingat dia pergi waktu sebaya Afina sekarang ni. hahaha..

Aku sentiasa teruja. :) :) :)

IMG-20150220-WA0020

IMG-20150220-WA0021

Bukti teruja aku ialah tiap kali ambil gamabr aku jela yang beriye pandang kamera. anak-anak …hmmm buat hal dia je. hehe..

Time ni Afina Zahra rilek2 je kan. Lepas dah terbang dia punya perangai. Kemain lagi. menjerit2. bagi susu pun tak nak. Last-last aku dukung dia pergi kat tempat pramugari buat air…dia diam sekejap, lepas tu, aku duduk balik bagi susu. baru ler tidur. Hubby dah pesan tidurkan dulu sebelum naik flight. tak nak dengar ni..hahaha..dulu Naufal baya ni pun mengamuk dalam kapal terbang. tu baru 1 jam..kalau berejam2. adoii pening bonda nak.

2015-02-17 10.21.40

IMG-20150217-WA0044

Sepanjang kat sana, carrier ni cuba membantu aku untuk gendong anak aku sebab tahu jela gi tempat2 sesak ni, pastu nak jalan2 penat weh nak dukung anak. Afina je dah penat. Maka gilir2 la..kejap Afina, Kejap Naufal. Tapi naufal suka back carry je. boleh laaaa..membantu juga walaupun ada masa Afina mengamuk nak bebas. adoiii…

Gambar gendong Naufal tu kat Wakaf Che Yeh. Tempat pertama kami pergi shopping. hahaha…

Oh Ya sebelum terlupa, hari pertama dan kedua, kami check in di homestay. D’Family Homestay, di Pengkalan Chepa. Depan homestay tu macam syurga makanan gitu..hahaha da pasar. Apa kau nak smeua ada. Kiri kanan ada kedai runcit. Serba serbi lengkap. Homestay ni unik sikit..sebab korang akan terkejut dengna laurannya yang macam rumah kedai. tapi dalamnya rumahnya besarrr….hehehe..kalau nak gi sana, boleh contact Ida 0123247004. Aku ada buat artikel khas kat sini dulu. boleh klik dan baca.

2015-02-18 08.04.02

Gambar atas ni adalah apsr kat depan homestay tu. Pagi-pagi kalau malas nak masak kat homestay (aku memang malas lah) pergi je depan tu, beli lah sarapan apa. tengh hari malas pun pergi lagi…kat depan2 sikit ada jual makanan berlauk. tapau je. malam malas juga? ala sekitar tu banyak kedai makan. murah2 pula tu..haissh rasa nak duk Kelantan plak. hehehe.

IMG-20150222-WA0011

Selain aku anak beranak dan MIL, sepupu hubby aku pun pergi sekali. buat peneman MIL aku. Nama dia Jiha. hai selamat berkenalan semua. hahaha… Dia pun ada kawan kat Kelantan. sempat lagi jumpa kawan dia. hehehe…

IMG-20150222-WA0020

Bab makan kat Kelantan tak usah risau. Banyak kedai makan dan dah tentunya ramai peniaganya Melayu. Sedap tak sedap je la kan. Sebabnya selera orang Kelantan ni makanannya manis2 sikit…hehe..

Gambar atas ni adalah di kedai makanan Nasi Air Pok Sen. Kat bandar rasanya ni. Sedap! Nasi Air ni sebenarnya macam bubur lah kita panggil. tapi dia buh sup daging. atas kita kot nak apa. daging ke ayam. Layan. Afina punya makanan ni. hehehe…Tapi Jiha makan nasi lemak ayam..motip! datang Kelantan makan nasi lemak. hahaha..

2015-02-19 10.29.07

IMG-20150219-WA0022

Kitorang juga sempat singgah ke kediaman arwah Tuan Guru Nik Aziz untuk menziarahi isterinya. Datin kelihatan masih mampu tersenyum walaupun dimaklumkan oleh anaknya bahawa beliau tidak sihat. Moga Datin tabah meneruskan kehidupan tanpa suami di sisi.

Hubby aku pun ada singgah pusara. Memang time kitorang pergi tu orang tak putus2 ziarah pusarah Allahyarham.

IMG-20150219-WA0024

IMG-20150219-WA0027

IMG-20150219-WA0016

Terharu juga dapat mengambil kesempatan ni untuk pergi menziarahi keluarga Allahyarham TGNA. Moga rohnya dicucuri rahmat.

okay — cerita ziarah menziarahi sudah. Tempat-tempat yang kami pergi adalah Pantai Cahaya Bulan. Tapi kami pergi cuaca masih panas walaupun waktu tu petang. Dengan keadaan tu kami sekadar singgah dan lalu duk dalam kereta je. sebabnya berdebu di luar. Nak ajak anak-anak lepak minum kelapa pun tak jadi. Asal pergi pun jadi la ye tak.

Kami pun ada pergi Rantau Panjang. Tapi pergi dengan fokus. nak beli apa. pergi terus ke kedainya. tanya-tanya beli. dah tak ada nak singgah2 dua tiga kedai sruvey harga. penat weh…lagipun takut terbeli lebih banyak hahaha. MIL aku dah sesiap beli kain pasang untuk raya nanti. gitewww…

IMG-20150218-WA0011

IMG-20150218-WA0019

IMG-20150218-WA0024

Antara gelagat anak-anak. Kat atas ni kami bergambar lepas makan di Muzium Seni . tak silap aku la. lapar-lapar…panas2 makanannya makan memang habis. hehehe…tak tahu camne kiranya. Hubby duk amik lauk ayam 3 ketul..sayur sepinggan.. air dah memang sesiap sejug. ikan goreng 2 ekor. SEMUA habis licin. hahaha…dapat pulak aku ngan hubby memang kaki lantak..eh ke aku je? ekekek..sebab MIL dan Jiha tu makan sikit je..cis..camne dorang ni badan tak kecik dan aku makin membesar. hahaha..

Hari ketiga, hubby bercadang nak check out homestay dan check in hotel sebab nak bagi anak-anak mandi kolam. Aku ikutkan aje. Suami belanjaaaa. ngeh3…

Kami menginap di hotel Renaissance Kota Bharu. Harganya mungkin mahal sikit sebab CNY kan…tapi redah jela. Memang saja pilih kat Kota Bharu dekat sini nak gi Wakaf Che Yeh. eh pergi lagi. hahahah…tak puas shopping katanyaaa…

IMG-20150220-WA0012

IMG-20150220-WA0002

Puas hati anak-anak aku dapat mandi kolam. Afina memang orang paling suka…cepuk-cepuk air..lepas tu berlagak nak berjalan turun dalam kolam. Awak ingat kolam tu cetek ke yang oii…?

Naufal pun seronok juga, badan dah menggigil pun tak nak naik lagi tu.

Terima kasih sangat kat hubby sebab bahagiakan kami anak beranak. cewah! Moga kebahagiaan ini sehingga ke syurga hendaknya. :)

IMG-20150222-WA0022

Gambar terakhir untuk entri ini. Moga ada rezeki laig kita pi jalan-jalan lagi ya. Insha Allah.

sekilas : bonda yang super happy!


   Mar 06

Afina pertama kali masuk wad

Lama tak update kan? Cerita bercuti ke Kelantan during CNY yang lepas pun tak terbuat lagi kat blog ni.

Takpela. Ada masa nanti aku coret2 kan. Hari ni nak cerita pasal anaknda Afina Zahra yang kena tahan wad untuk pertama kalinya sebab viral fever. Menurut kata doktor la…..hehehe

Afina mula demam hari Jumaat lepas. Malam tu, aku dah bawa ke klinik swasta. Dapat ubat demam. Dah bagi. Tapi demam tak kebah lagi. Sabtu tu aku ada majlis raikan sahabat aku di Cyberjaya, aku terpaksa bawa dia sebab risau dia masih demam takut meragam tak ada aku. eceh…

Ahad masih tak kebah. Jadi hari Isnin aku bawa gi KK Meru sebab dah 3 hari tak surut panas dia. Awal pagi aku beratur nak dapat no giliran awal. Mula2 cek suhu dah 38.4c anak aku kena masuk ubat bontot. Lepas tu kena ambil darah. 3 kali cucuk tak jumpa urat agaknya. Last ambil kat kaki dapatlah sikit. tapi clotted. Keputusan darah dia – platelet = 5. Gila kau! memang tahap bahaya gila. Tapi doktor tu bagitahu, mungkin bacaan tak tepat. sebab darah clotted. Jadi kena rujuk ke HTAR Klang. Pergilah pula ke Jabatan Kecemasan dan Trauma.

Aku dah sms HR ofis bagitahu ke hospital. so maybe tak mai ofis. Doktor suspek denggi. Tapi sampai hospital, kena la repeat balik ujian darah. Kena ambil darah lagi. Doktor tu siap tanya “Mak okay ke? Kalau tak okay, kita minta mak keluar dulu”

tak apa doktor. Mak okay. Mak memang tabah tengok anak kena cucuk ambil darah. Walau dalam hati, cepatlah … kesian kat anak duk meraung urat tak jumpa2.

2015-03-02 12.45.45

Seharian tu memang menangis je la si kecik ni. ada masa dah diam dia duk main-main. Waktu sampai hospital dah tengah hari. menunggu result darah buat jadi lama. Afina belum makan lagi. sarapan pun kuih aje. Aku rasa tu la penyebab dia mengamuk sakan. Bila keputusan darah keluar — Doktor suruh warded sebab ada jangkitan dalam darah. Walaupun keputusan denggi negatif still kena warded. Aku mula2 blur..kenapa kena tahan ward ni. bingung ke hulur hilir. Hubby aku lak duk suh tukar hospital…aduh aku pening. last2 aku setuju je warded kat HTAR tu…

Sampai kat ward kanak-kanak, memang ler ramai. Tapi suasana tu aku boleh consider. sebab aku pun bukan lahir2 hidup selesa. selalu je ke hospital kerajaan tapi selalu kat Ampang. hehe ni pertama kali kat Klang. Sebenarnya kurang selesa juga. aku suka lagi hospital Ampang. Aku cuma harap Afina duk sekejap jela kat wad tu.

2015-03-02 13.27.52

Waktu menunggu doktor. Mata Afina pun dah sembab, asyik menangis je.

Dah dapat katil. Anak aku meragam duk menangis. Hubby dah balik rumah nak packing baju untuk kami anak beranak. Aku nak bagi makan apa pun tak ada. Aku nak dukung Afina bawa pi kantin. Sekali nurse tak bagi sebab dia pesakit. tak boleh bawa pesakit turun. Jadi apa2 bahaya. Nurse sudi dukungkan Afina sementara aku pergi kantin. Time tu dia masih menangis.

Balik dari kantin, Afina tak berhenti menangis lagi. Aku bagi dia minum solivite…terus diam. Bagi makan ringan2 dulu buat alas perut. sebab aku singgah di mart je tak pergi kantin. jadi tak dan nak cari nasi. aku belikan fishball untuk dia. barulah dia diam. budak ni memilih juga makan. sebelum tu nurse ada bagi biskut. tak mahu. bagi roti pun tak mahu. Hai la anak…

seharian kat wad…bonda yang tak selesa. mandi dalam keadaan asal boleh. Solat — mujur suami bawa telekung dan sejadah. ada ruang solat berdekatan tandas. tapi aku bantai je solat kat tepi katil. huhuhu…senang pantau anak sekali.

cerita pasal suami ni…aku ingat suami aku ni ada jela yang tertinggal bila nak pack barang aku. yela, dia bukan ambil tahu sangat. Tapi alhamdulillah serba serbi lengkap dia bawa hehe…alat mekap, pakaian luar dalam, kelengkapan solat, semua dia sediakan. Syukur dapat suami macam ni, hahaha….tapi kalau suruh bawa baju anak, kadang2 baju lain seluar lain. ok next!! :P 2015-03-02 15.50.13

Muka macam happy je kan si kecik ni. walhal lepas snap gamabr tu menangisss…kuikuikui.

IMG-20150302-WA0012

Abang Long datang melawat adik. :) sibuk juga nak duk atas katil tu.

2015-03-02 19.25.35

Waktu tengok anak tidur ni la rasa..sayu hati. ujian daripada Allah. anak itu anugerah dan ujian juga buat kita. Kalau tengok mak-mak lain dalam wad tu dengan anak-anak dorang yang sakit tu, lagi kesian. dan aku sentiasa bersyukur…Allah uji sikit je kat aku. Moga mak-mak lain tabah.

2015-03-03 07.07.44

2015-03-03 09.12.44

2015-03-03 12.28.10

hahaha atas ni pesakit berlakon. Sejak bila Nur Afina Zahra tukar jantina? hehehe…sabo jela.

Afina kena tahan sehari je sebab doktor nak pantau berak kencing, makan minum dan suhu panas dia. Tapi lepas discaj tu, sampai rumah je..badan dia naik ruam. penuh di belakang badan dan leher dia. mula la risau balik.

Hari Rabu aku pergi lagi KK Meru…doktor kata denggi negatif. ada satu lagi sakit apa doktor cakap tah, tapi simptom dia mata merah hidung berair dan ruam. Tapi Afina ruam je. Doktor kata mungkin campak halus. Jadi ubat dia Calamine Lotion. Aku dah agak dah.

so dua hari badan dia kena ruam. Malam tadi tengok dah berkurangan. Alhamdulillah. Cuma satu je tak kurang, perangai meragam dia. adoiii…nak berdukung je. tak nak diletakkan. sesekali je dia happy main sorang2. lepas tu merengek nak kat kita. penat juga.

Tengah malam pun macam tu merengek. Tapi aku selalu teringat bahawa tu semua ujian daripada Allah. maka aku harus redha dan tetap tabah. baru sikit kan? mak-mak lain lagi hebat daripada aku. Moga dipermudahkan urusan kalian.

Oklah sekian sahaja ceritera aku dan anaknda. Moga kita dikurniakan kesihatan yang baik dan tabah menghadapi ujian daripadaNya.

sekilas : suami outstation. rindu.


   Jan 20

Kid’z Pradise, Klang Parade

Semalam ada buat kenyataan pergi bawa anak-anak berjalan kan? hahaha..takdelah jauh mana jalannya. kat Klang je pusing-pusing.

Disebabkan sebelum ni abg ipar aku  ada pergi tempat ni, maka kali ni kami pergi dengan diorang sekeluarga. pergi ada geng, anak-anak pun seronok nak main.

Kid’z Paradise terletak di tingkat tiga Klang Parade.

Kadar bayaran untuk masuk ke Kid’z Paradise adalah :

MAsuk (Sehari)
- Isnin – Jumaat RM25
- Sabtu-Ahad, Cuti Sekolah, Cuti Umum RM38
- *Baucer RM150 – 7 kali masuk tidak kira hari apa pun
- *Baucer RM200 V – 10 kali masuk tidak kira hari apa pun
* Semua pass adalah sah untuk tempoh setahun

Ada juga rate untuk VIP member, untuk buat birthday party dan sebagainya. Korang leh lawat website Kidz Paradise kat sini.

Seorang kanak-kanak boleh ada dua orang penjaga. lebih kena cas RM5. Budak bawah 6 bulan PERCUMA. WAJIB pakai stoking untuks etiap orang yang masuk. Kanak-kanak dan juga penjaga. So kalau terlupa bawa stokin, dorang ada jual RM3. hehehe..

Kid’z Paradise ada tiga lokasi, The Mines, Klang Parade dan Quill City Mall.

So yang aku pergi ni kat Klang Parade. Memangdangkan Klang Parade pun dah ada pembaharuan maka seronok juga la nak jalan-jalan kat sini.

Tempat dia sangat sesuai untuk budak-budak yang aktif, lasak dan kreatif serta inovatif. ceh.

Kalau ada budak suka main pasir, memang boleh duk sini main pasir dorang ni. Selamat dan tak kotor. hehe…tapi Afina Zahra di larang keras pergi main kat tempat pasir sebab dia suka masuk mulut. hahaha…semua nak makan.

aku spam gambar untuk korang tatap ye.

IMG-20150119-WA0010

Yang macam ada kuda tu sebenarnya bergerak pusing-pusing…so kalau anak-anak naik seronok la takdelah statik je. Kat belakang tu kalau perasan ada satu tempat yang bawahnya hitam tu, tempat lompat-lompat. Aku suh Naufal gi sana siap cakap, ni baru tempat yang betul nak lompat-lompat. bukan atas katil. hahaha…tapi dia takut lepas sepupu dia lompat dia baru nak bangun jatuh…lamabt sangat bertindak.

IMG-20150119-WA0011

IMG-20150119-WA0006

Ni lah tempat berpasir tu. boleh korek boleh timbus, macam-macam boleh buat. tapi anak-anak main sini sekejap, dah boring pi tempat lain..pastu pi balik sini. penat mak pak nak layan.

IMG-20150119-WA0012

YAng ada macam bola bergantung tu pun seronok juga tengok budak-budak ni main. tapi bukan anak aku lah. sesuai untuk budak dah reti bergayut dan berhayun..hehehe…

IMG-20150119-WA0013

Afina Zahra dan Abg Alif sedang menikmati lautan bola. Seronok depa. Afina boleh main kat area sini paling selamat. Tempat lain ada bersepan pasir-pasir bertaburan. Nanti dia kutip. Kruang-kurang kat bola banyak-banyak ni tak nampak sangat yang bertaburan tu.

IMG-20150119-WA0025

Bonda pun nak bergambar gak…heheh benda ni budak boleh naik dan enjut-enjut atas dia.
IMG-20150119-WA0026

Kat Kawasan lautan bola ada gelongsor.

IMG-20150119-WA0031

Bergambar kenangan. Biras aku yang ambilkan gambar ni. hehehe…

IMG-20150119-WA0004

Gambar last tu paling kiut….hehehe..

So sesiapa yang duduk ebrdekatan dengan Klang Parade boleh lah isi masa anak-anak bawa ke sini. Cuma akan tersangat lah rugi kalau korang pergi tapi anak-anak nak duduk dalam tu 5 minit je. hahaha…Tapi ada wristband. Tempoh untuk satu hari. kot-kot nak keluar pi tandas ke solat ke..boleh masuk balik. Asalkan jangan dibuka la wristband tu.

Sekian sahaja review tak berbayar aku…kuikuikui

sekilas : sesekali boleh lah weh. anak dua ni pun terasa mahal. anak ramai lagikan pula ye tak?


   Jan 19

Teruja tahap tak tahu nak habaq!

Ok ok…lek lek dulu. Selamat hari Isnin.

Macam mana hari minggu korang. Aku sebenarnya nak isi hari cuti dengan buat tesis aku. tapi agak gagal sedikit bila anak-anak duk kacau bonda dia ni di siang hari. boleh buat kerja waktu malam jelah gamaknya,

Semalam bawa anak-anak pi jenjalan. Agaknya bosan dah duk terperap kat rumah. Tu yang kacau makpak dia. Jadi hajat nak siapkan kerja waktu siang harus dipendam. Rasa bersalah guna masa family untuk buat kerja sekolah.

Tapi itu cerita semalam…aku akan cerita esok! hahaha…

cerita hari ni…aku tak sabar nak habaq.

Baru-baru ni…adalah dalam 3-4 bulan yang lepas. aku terjebak dengan satu group kat facebook iaitu Malaysian Babywearers. Sebab aku teringin nak belikan Afina kain gendong macam ring sling. Kawan aku cadang masuk kat group tu, boleh dapat macam-macam info.

Tapi…MasyaAllah..terlalu banyak info..sampai kau rasa nak semua benda. hahaha…Akhirnya aku dapat menyambar satu ssc (soft structured carrier) brand Tugeda. aku punya teruja tak tahu nak cakap camne. hahahaha…

2015-01-19 12.51.54

Kalau korang dah masuk group tu, korang akan ketahui tahap keselamatan macam mana yang korang perlukan untuk carrier yang korang nak beli. Baru-baru ni ada jumpa sorang kakak bawa anak dia dalam cc (crotch carrier) yang mana cc ni tak berapa bagus untuk baby. Koran gkena baca lanjut dan dalami ilmu gendong anak ni. Respect buat mak-mak yang gendong guna kain batik lepas je…kalau korang tengok cara dorang gendong macam mana kedudukan kaki anak. it’s M shape.

Tapi ramai sekarang ni, ambil mudah tentang itu. Ia boleh memberi kesan kalau kaki anak tak M shape. apa lagi kalau kita beli carrier yang murah macam kat tempat borong dan buatan China tu. kan kebanyakkannya tiruan. Fikirkanlah keselamatan anak korang. Jangan sebab murah je kita beli. Beli yang ada ciri keselamatan yang baik dan tahan lama untuk anak. kalau tak mampu simpan dulu duit untuk beli yang original. Ya, saya simpan duit sendiri sebab hubby tak nak masuk dalam bajet dia. Tak pe..sebab duit suami ada banyak lagi benda nak guna. Saya gunalah duit saya…simpan juga la.

Kalau korang berminat nak join group tu. boleh ke faceboon Malaysian Babywearers. Banyak maklumat boleh dapat. tapi group ni private. kalau rasa nak join bagitahu i olls boleh add kan :)

Dan ssc Tugeda ni korang boleh ushar kat facebook Tugeda . Kalau yang ready stock korang boleh je order terus. Tapi kalau yang tak ada stok, kena tunggu dorang buka slot. biasanya 10 slot dan tak banyak. kena cepat-cepat grab.

Ini antara design yang Tugeda ada.

Korang jangan risau, kalau anak tak sesuai duk dalam carrier ni, korang boleh let go kat Malaysian Babywearers FSOT and Rental. Boleh sewakan atau jual balik. Tak akan rugi dan menyesal beli. :)

Sekarang cubaan aku untuk meracun korang. hahaha…tengah ajak biras sekali ni.

selamat mengendong bayi!

sekilas : tak sabar nak tunjuk kat hubby, sebab baru je sampai pagi ni kat ofis. hehehe..


   Jan 16

Perkhidmatan Hospital Kerajaan & Swasta : Yang Mana Lebih Baik?

Assalammualaikum. Salam Jumaat. Moga hari ini kita diberkati dan lebih baik dari semalam.

Aku terpanggil untuk menulis mengenai perkhidmatan kesihatan daripada hospital kerajaan dan swasta kerana aku terbaca satu artikel mengenai Pusat Perubatan Swasta Didakwa Mahu Caj RM 7,000 Untuk Jahit Luka.

Menurut artikel tersebut, seorang perempuan kemalangan. kemudian ahli keluarganya membawa ke pusat perubatan swasta dan doktor di sana memaklumkan, luka yang dialaminya dalam dan tidak boleh dilakukan dengna prosedur biasa dan ia memerlukan cas sebanyak RM7,000. Memandangkan mereka tidak mempunyai insurans maka doktor tu suruh mereka pergi ke hospital lain.

Kisahnya, keluarga tu terus pergi ke hospital kerajaan dan dimaklumkan luka tu boleh je jahit dengan cara biasa. tak payah nak luar biasa sangat la.

Maknanya, hospital swasta ni nak kaut untung lebih sampaikan luka yang boleh jahit biasa kena cas mahal dengan alasan prosedur tu rumit dengan pelbagai benda.

Ada baik dan buruknya hospital kerajaan dan swasta ni. Sebagai pengguna atau orang yang ingin menerima khidmat kita perlu bijak menggunakan perkhidmatan kedua-duanya pada waktu yang tepat dan terbaik.

Jika keadaan kritikal, memerlukan kita terus ke hospital swasta lakukan andai ia boleh meragut nyawa. Time tu duit dah jadi nombor 2. Tapi sebagai langkah yang terbaik, jangan lupa daftar insurans. jadi kes2 macam ni, ada la juga faedahnya. (Memang pihak insurans suka menggunakan alasan hospital kerajaan lambat la…nak dapat servis cepat ke swasta..tapi kalau tak nak bayar banyak, kena buat insurans. so memang perlu insurans. kena pandai-pandailah membuat keputusan.)

tapi jika keadaan tidak begitu teruk, masih boleh bergerak berjalan bercakap, tidak salah juga kita ke hospital swasta, tapi mungkin pada cadangan aku, pergi je ke hospital kerajaan. Kalau tak sanggup menunggu, sediakan duit sahaja untuk ke swasta. Ramai lagi yang mahu mendapatkan perkhidmatan murah dari kerajaan. Jadi jangan buang masa anda.

Aku tak ada masalah dengan kerajaan atau swasta. Sebelum ni, aku melahirkan dua orang anak di hospital swasta. Itu pun agak memilih juga hospitalnya. supaya tidak dikenakan cas yang terlalu tinggi dan masih lagi dalam bajet. Ada masa-masanya sahaja aku ke klinik swasta, macam kalau anak teruk sangat batuk, nak dapatkan ubat cepat. atau anak muntah-muntah waktu malam…memang ke klinik swasta.

Tapi kalau anak demam panas, atau sakit-sakit luka berdarah ke…aku suka pergi ke klinik kerajaan. Memang lama menunggu. kerana tahu keadaan tu, aku sanggup keluar jam 7 pagi untuk dapat nombor awal. Itu usaha aku.

Pemeriksaan mengandung pun aku lebih selesa di klinik kerajaan…memang lama. tapi aku tak ada masalah keluar pukul 7 pagi untuk dapatkan nombor awal. kalau lambat sampai, memang la lambat. tapi tengok keadaan juga. jururawat juga manusia biasa. kalau staf mereka tak cukup, mungkin keadaan jadi lambat sedikit. begitu juga dengan doktor. perkara-perkara ni kita perlu ambil kira. Yang tak sedapnya, kalau terjumpa staf yang garang dan masam mencuka jela…itu memang spoil. hehehe..

Kadang-kadang anak demam malam. patutnya aku kena bawa anak aku ke klinik malam tu. pergi lah mana-mana klinik swasta. Tapi aku sanggup tunggu esok untuk ke klinik kerajaan. sebab servis di klinik kerajaan juga bagus. malah kalau bawa anak bawah satu tahun, bayaran percuma. kalau dah lebih setahun, paling tidak rm5 je bayarannya.

Tengok pada keadaan. aku pun bukannya kaya raya nak ke swasta semata. kalau mampu, pergi. kalau tidak pergilah ke hospital kerajaan. Tapi aku tengok ada juga orang yang mampu pergi ke hospital kerajaan.

Untunglah juga pada pesakit-pesakit yang mendapat rawatan di swasta dan bayarannya ditanggung oleh majikan. syukur nak. Dan baguslah tindakan mereka yang mengambil insurans kemudian dapat rawatan di swasta pada waktu-waktu kritikal dan tak perlu bayar banyak. bersyukurlah nak.

semuanya terletak pada diri kita. Ada masanya, kita perlukan perkhidmatan daripada hospital swasta. ada masanya kita perlukan perkhidmatan daripada hospital kerajaan.

Pada pendapat aku, kenapa kita tidak ke kerajaan jika boleh dan berkesempatan. Murah dan ada masanya percuma terutamanya untuk rawatan mengandung. :)

Waktu nak melahirkan anak kedua, memang niat nak ke hospital kerajaan…tapi perancangan lari..anak nak keluar awal. terpaksa juga ke swasta :) kalau tak mungkin beranak dalam kereta. hahaha…Tak apa tunggu anak ketiga..aku nak merasa juga bersalin di hospital kerajaan — dan aku memilih hospital ampang.

sekilas : aku memang rajin nak keluar pukul 7 pergi klinik kerajaan. no problem. tapi suami aku je selalunya malas…hahaha


   Jan 15

Rindu yang terubat

Lama sudah tak mencoret kenangan di sini. BLog peribadi ni bagaikan catatan perjalanan hidup yang serba serbi ada dan tiada.

Alhamdulillah…aku hampir sampai ke penghujung pengajian. Sekarang tengah pulun nak menyiapkan tesis untuk di hantar minggu depan. Khabarnya 2 Februari 2015 merupakan hari pembentangan VIVA bagi kami pelajar master.

Berdebar juga menanti harinya.

Alhamdulillah, semalam suami tercinta sudah pulang setelah berminggu kerja di luar daerah…Selalunya bila suami ada ni terasa ringan beban. Walaupun bukanlah banyak yang berubah. Tapi kehadiran suami di sisi tu bagaikan satu semangat.

Yela, kalau dia takde, hidup yang aku lalui tetapi kena lalui. bangun pagi, mandi pergi kerja, balik layan anak-anak sampi tidur dan begitulah seterusnya. Kalau hari minggu bangun lewat skit, tidur golek2 sampai kul 9 pagi. Lepas tu makan, tengah hari kalau rajin masak. kalau tak pergi membeli. Petang-petang bawa pusing-pusing, main bola ke depan rumah.

Tapi bila suami ada terasa indah je. Sebab benda2 yang kita buat seorang, boleh buat berdua.

Semalam lepas jemput suami dari lapangan terbang KLIA. Aku sempat rakam video gelagat Hanif Naufal bila nampak Abi dia lepas berminggu tak jumpa. Kemain seronok… :)

Dan untuk sementara ni, aku rasa lega sikit sebab aku boleh fokus sikit buat tesis aku.

Doakan lah aku berjaya menempuhinya. Pejam celik dah 2 tahun pengajian. Harapnya tamat pengajian ni, adalah perubahan dalam kerjaya aku. Harapan seorang aku.

sekilas : kerja kerja juga. belajar belajar juga. Shaklee tidak dilupakan. Siapa nak order boleh PM. Promosi VIVIX bulan ini. :)

Screen Shot 2015-01-02 at 3.32.06 PM


   Jan 03

Rasulullah Dalam Mengenangmu – Maulidur Rasul 1436H

Alhamdulillah…kita bertemu lagi untuk meraikan hari kelahiran Nabi Muhammad SAW. Moga dengan mengenangkan keperibadian Baginda sepanjang zaman dapat memberi kita inspirasi untuk menjadi sebaik-baik muslim di muka bumi ini.

Hari ini 3 Januari 2015 bersamaan 12 Rabiulawal 1436H — hari cuti sebab jatuh hari Sabtu… Mari kita memperbanyakkan selawat. Ya hal ini sepatutnya terjadi bukan pada hari ini sahaja…ia perlu perlaku pada setiap hari agar bibir ini basah dengan zikrullah dan selawat ke atas Nabi.

Tapi aku dan korang pun manusia biasa. terkadang leka. mohon ingatkan selalu agar sama-sama kejar syurga.

Korang tahu tak tahun ni kita sambut Maulidur Rasul sebanyak dua kali.

Sekali lagi adalah pada 24 Disember 2015. Allah…seronoknya.

Dalam setahun sempat kita raikan sebanyak dua kali. Tapi itu kalendar masihi la. Kalendar Hijrah tetap sekali dalam kitarannya.

Ada terlalu banyak kisah Nabi Muhammad SAW untuk kita contohi keperibadian yang baik.

Antaranya Baginda suka dan sayangkan kanak-kanak.

Contohnya, Ketika Jaafar bin Abu Tholib, terbunuh dalam peperangan, Rasulullah, sangat bersedih. Baginda segera datang ke rumah Jaafar dan bertemu isterinya Asma bin Umais yang sedang membuat roti, memandikan anak-anaknya dan memakaikan baju. Baginda berkata, “kemarilah anak-anak Jaafar”, ketika anak-anak itu datang kepadanya, beliau menciuminya sambil menitiskan air mata.

Lalu Asma bertanya kepada baginda mengapa,‘wahai Rasulullah, mengapa anda menangis? Apakah ada berita dukacita tentang suamiku Jaafar dan sahabatnya?’Baginda menjawab, ‘ya benar, mereka di timpa musibah’. Air mata baginda mengalir deras.

Asma pun menangis sehingga wanita sekeliling rumahnya berkumpul dan mengerumuninya. Kemudian Rasulullah bersabda, ‘janganlah kalian melupakan keluarga Jaafar, buatlah makanan untuk mereka kerana keluarga ini dalam musibah akibat kematian Jaafar’.

Kisah ini memberi erti, kanak-kanak yang menjadi anak yatim menjadi kesedihan buat Baginda. Tentunya Baginda merasakan mereka ini berada dalam kesusahan apabila ketiadaan bapa mereka. Dan kita haruslah membantu keluarga yang yatim piatu ini. Wallahuala,.

Kisah lain pula iaitu Al-Aqraa bin Harits melihat Rasulullah mencium Al-Hasan lalu berkata,”wahai Rasulullah, aku mempunyai sepuluh anak, tetapi aku belum pernah mencium mereka”. Rasulullah bersabda, “aku tidak akan mengangkat engkau sebagai seorang pemimpin apabila ALLAH mencabut rasa kasih sayang dari hatimu. Barang siapa tidak memiliki rasa kasih sayang, nescaya dia tidak akan disayangi”.

Lihat, Baginda begitu sayangkan anak-anak. Tidak kira siapa pun mereka, Baginda berikan kasih sayang yang tidak berbelah bagi.

Itu belun cerita Nabi dan cucu-cucunya. Pernah dengar cerita salah seorang cucu Nabi memanjat belakang Nabi ketika Baginda sedang solat dan bersujud? Baginda sujud begitu lama semata-mata untuk membiarkan cucunya itu turun dengan sendirinya. Tidak pula selepas itu Baginda memarahi anak kecil itu. :) Indahnya sifat Nabi.

Pernah dengar cerita di mana seorang sahabat memangku seorang anaknya di kaki kiri dan seorang lagi datang duduk dihadapannya, apabila Nabi SAW lihat, Baginda menegur, “kenapa tidak kau memangku kedua-duanya. seorang di sebelah kiri dan seorang di sebelah kanan”. Allah….itu juga dilihat Nabi untuk berlaku adil kepada anak-anak.

Apa yang ingin aku kongsikan di sini ialah sayangilah anak-anak kecil kita sebaik mungkin. Mereka ini anak syurga. Jangan mudah marah. Jangan mudah buruk sangka. berlaku adillah kepada mereka.

Walau kita bukan Nabi…bukan maksum. Kita harus jadikan ia sebagai panduan dan teladan. Sayangi lah kanak-kanak tidak kira siapa mereka.

Aku pun suka marah anak-anak aku tanpa sebab yang sepatutnya aku marah sangat. Allah…apalah sangat yang anak aku tahu. moga aku juga mengambil kisah-kisah Nabi ini sebagai inspirasi untuk aku lebih sayangkan anak aku.

Ok…apa cerita-cerita Nabi yang korang nak kongsi..yang korang jadikan motivasi dan inspirasi…sempena Maulidur Rasul ni, boleh tinggal komen dan kongsikan dengna pembaca lain.

Selamat Menyambut Maulidur Rasul sahabat semua.

sekilas : Rasulullah dalam mengenangmu.