Sekilass

A Simply Life of Me

   Sep 01

Bila awak tak ada

Bila awak tak ada,
Saya susah hati sebab macam-macam boleh jadi

Bila awak tak ada,
Banyak benda kena fikir sendiri daripada sekecil hal sampai sebesar-besar perkara

Bila awak tak ada,
selalu sangat hati rasa sedih bagaikan esok sudah tiada

Bila awak tak ada,
Waktu itulah anak-anak mengada

Bila awak tak ada,
Rasa stress sepanjang pada masa-masanya

Tapi biarpun awak tak ada,
Saya tahu saya mesti kuat demi anak-anak kita

Biarpun awak tak ada,
Awak tetap dalam ingatan saya

Biarpun awak tak ada,
Saya tahu awak tak akan pernah lupakan saya

Biarpun awak tak ada,
Saya tetap jalani rutin seperti biasa

Biarpun awak tak ada,
Saya akan lakukan apa yang terdaya

Ada waktu saya sedih, ada waktu saya tertekan, ada waktu saya diam sehingga tak mampu bicara apa.

Saya nak awak tahu, awak sentiasa ada memberi rasa dan semangat pada jiwa saya.
Saya nak awak tahu, biarpun saya nampak lemah tapi demi anak-anak saya pasti akan jadi kuat.
Walau mungkin saya takut serangga, tapi kalau ada yang mahu menganggu gugat kehidupan kita dan anak2, saya akan berdiri teguh untuk pertahankan keluarga kita.

Saya nak awak tahu, saya sayang awak sampai bila-bila. #lovetilljannah **silamuntah**

ok, merapu sat. Merdeka dah lepas. tak update entry pun. tak feel betul merdeka tahun ni.

beberapa hari yang dilalui agak stress, tapi saya tahu Allah ada. Apa-apa hal mengadu dulu pada Allah.

Selamat bekerja. Selamat sekolah. Selamat semuanya.

sekilas : mood rindu suami. hahaha…

 


   Aug 18

Maafkan bonda kerana gagal menjadi sempurna.

Ini benar-benar mengganggu perasaan. Jiwa bonda terasa sempit. sebak memikirkan diri sendiri yang mungkir janji.

Bonda tidak sempurna. Tidak juga mahu ketinggalan menjadi seorang isteri dan bonda yang disayangi oleh suami dan anak-anak.

Bonda gagal menjadi yang terbaik buat kalian.

Ada waktu-waktu bonda termenung sendiri, kenapa gagal mengawal emosi. Apalah salah kamu anak-anak kecil anak-anak syurga yang tidak mengerti apa?

Terkadang apa sangat lah yang kalian lakukan tapi bonda menyinga bagaikan esok kiamat.

Maafkan bonda wahai anak-anak. Bonda tidak sempurna. Moga Allah kuatkan iman bonda untuk berlaku adil pada anak-anak, untuk tetap sayang dan cinta tanpa akhirnya pada kalian.

Screen Shot 2015-08-18 at 9.55.49 AM

Ini gambar Naufal waktu usianya 1 tahun 8 bulan. 2 minggu selepas itu Naufal dapat adik Afina Zahra. :)

Bonda hampir terlupa janji bonda untuk layan abg dan adik dengan kasih sayang yang seadilnya.

Terkadang, Abg cuma mahu main dengan adik, tapi bonda marah sebab adik baru sahaja bonda tidurkan dengan susah payahnya.

Kadangnya, Abg cuma mahu main kejar-kejar dengan adik, tapi bonda marah sebab gopoh abg buat adik jatuh.

Ada waktu abg cuma mahu bergurau senda dengan menyakat adik, ambil bantal peluk adik sampai adik menangis-nangis, tapi akhirnya bonda tetap marah abg.

Alahai….adakah ini nasib anak sulung. Dulu sayang seorang, sekarang perlu dibahagi pula dengan adik yang tiba-tiba muncul tanpa diduga oleh si abang.

Benar kata abi, Naufal dah tak dapat manja macam dulu dengan bonda sebab bonda kena bahagi masa untuk dua orang.

Kalau abi tak ada, bonda lagi tak keruan melayan karenah kamu berdua. Macam gambar kat bawah ni. Abi pergi solat Jumaat je pun. Dua-dua menangis kaw2 punya. Dah la time beraya kat rumah orang. Maka bonda pun berhuhu sekali dengan korang. abang dah berhenti nangis tapi nampak tak air mata merembes keluar. Syahdu sangat gayanya. Adik — toksah cakaplah. Payah benor nak memujuknya.

IMG-20150717-WA0036

Waktu malam, Bonda nak tidurkan adik, waktu itu juga abg merengek nak air, nak itu nak ini. Sedangkan kalau bonda layan abang, adik akan terjaga. Bonda minta abang sabar bagi bonda tidurkan adik. Kesian abang, sekarang minta bukan boleh dapat on the spot. Abang pula kena belajar sabar.

Sedangkan, bonda yang kena banyak bersabar. Bonda kena tahu handle situasi. Kena tahu jaga perasaan abang. oh anakku, kasihannya kamu. :’(

Maafkan bonda sebab tak layan kamu dengan sepatutnya. Terima kasih sangat pada Abi kamu. Dia banyak bersabar dan bonda rasa kamu lebih banyak rasa sayang Abi daripada bonda walaupun Abi selalu tak ada depan mata. Tapi percayalah, sayang bonda pada abang tetap banyak. sama banyak dengan adik. Waktu dua-dua anak bonda tidur. kamulah bonda peluk cium tiap malam tanpa kamu sedar.

Maafkan bonda, terkadang gagal sempurnakan kata. Bonda hanya insan biasa.

Maafkan bonda. :’(

sekilas : macam mana nak ada 3 orang anak ni? dua orang mcm ni pun dh rasa tak adil pada anak2.


   Aug 13

Janji harus ditepati

Malam semalam, hubby nak tidurkan Naufal. Tapi Naufal leka sangat tengok youtube kat tab.

Jadi, Hubby guna taktik :

“Abang, tidur la. Nanti esok boleh bangun pagi-pagi. Bonda bawa pergi kerja”

Aku pun menyampuk, “Cepat tidur. Nak ikut bonda gi kerja tak esok? Nanti camne nak bangun pagi-pagi”

Sampuk dan sampuk lagi…Tapi aku mention satu perkara ni kat Naufal “Tapi kalau abang bangun pagi-pagi baru bonda bawa. Esok kalau bonda nak pergi kerja abang tak bangun, bonda tak bawa tau”

LAst-last, dia pun ambil keputusan nak tidur. tutup tab. sebab semangat nak ikut bonda pergi kerja.

Pagi tadi…Hubby tanya. Nak bawa ke Naufal pergi kerja. Aku jawab, takyah la. Dia tengah tidur. Lagipun semalam dah cakap, kalau dia bangun pagi baru bawa.

Dalam kereta on the way ke tempat kerja, Hubby cakap lagi kat aku “Kesian abang. nanti dia bangun cari-cari kata nak bawa pergi kerja”

Aku sedapkan hati, sebab aku dah cakap kat Naufal, ‘KALAU’ dia bangun.

Samapi ofis…MIL aku call. Aku angkat, suar aNaufal di corong telefon tu.

“Bonda…kenapa bonda tak bawa opal gi ofis?”

Alamak…..kelu lidah aku. MIL kata, bangun tidur dia nangis tengok kitorang takde. Naufal cakap Bonda kat anak bawa dia pergi ofis.

Tapi aku pujuk dia “Kenapa abang tak bangun pagi tadi. Kan bonda dah cakap, kalau abang bangun bonda bawa.”

So bonda kena tunai janji. Esok Jumaat, kena bawa Naufal pergi ofis. huhuhu…Petang ni bonda pujuk belikan coklat untuk Naufal.

Alahai anak…Bonda tak sangka awak ingat. Maknanya, lepas ni kalau dah janji dengan anak-anak kena tunaikan. Supaya mereka rasa disayangi dan dihargai.

Sekadar info : Hanif Naufal berusia 3 tahun 1 bulan.

sekilas : Bonda rasa bersalah sangat. lps tu aku sms Hubby, Tu la lain kali guna taktik lain. Bonda yang kena menjawab. huhuhu…


   Aug 13

Nasihat buat adik-adik yang masuk U

Assalammualaikum.

Tahniah buat adik-adik akak yang dapat masuk Universiti. Kalau dulu-dulu, anak dapat masuk U memang kenduri 8 hari 8 malam la kat kampung.

Dulu susah nak masuk U. Alhamdulillah, sekarang ramai adik-adik yang bijaksana. Maka ramailah calon-calon graduan universiti.

Tahniah dik!

Sebagai akak yang dah graduasi diploma degree dan bakal master (poyo). Akak ada beberapa nasihat buat adik-adik gadis yang dapat tawaran masuk U. Jangan tergedik sangat dik…hehehe..sabau!

1. Sebelum kau masuk U, tengok muka mak abah tu puas2. Supaya korang tak homesick dan susahkan parents korang asyik nak balik je…

2. Dapat pinjaman PTPTN? kau boleh sign agreement tu. Dengan SYARAT, kau kena usaha dapat anugerah dekan every sem. Kau kena yakin kau boleh buat. Kalau tak, kau bayangkan ajelah lepas graduat takde kerja, baru padan muka kau tak dapat bayar pinjaman tu. Dan nasihat terbaik akak, takyah sign. mohon dengan mana2 agensi yang boleh bagi kau biasiswa atau zakat. Kalau tak dapat, kau sign jela dik, takde pilihan. nak belajar pun kena guna duit.

3. Sesi kena buli dengan senior. Biasanya kau jumpa la fasilitator untuk program ramah mesra dengan junior. Kau takyah nak malu sangat. Mesra jela dengan senior kau. Kesannya, kau akan dapat bila kau nak buat apa-apa projek. dengan senior-senior ni la yang akan banyak bantu kau. Kamcing je dengan diorang. Jangan sombong sangat.

4. Mesra mesra jugak. Kau jangan nak jatuh cinta pandang pertama dengan abang-abang fasi. Duniawi semua tu. fokus…bayang muka mak abah kau. baru first sem. Ramai lagi yang kacak2 akan muncul sepanjang pengajian kau. Jadi fokusssss….percayalah lepas graduat kau akan jumpa yang lebih cemerlang dan terbilang. Tapi kalau dah jodoh, doalah banyak2 pada Allah agar kau dilindungi dari maksiat. itu yang paling penting…kau faham jela maksud akak dik. sekarang semuanya terdedah. banyak pengaruh. Minta dijauhkan ye dik.

5. Berniaga. waktu kau belajar adalah sangat bagus untuk kau cari duit poket. Maka buat perniagaan kecil-kecilan. Nak kerja lepas kuliah atau time weekend pun boleh. Tapi sekarang zaman IT. semua di hujung jari. takyah nak push diri sangat. nanti nak buat assignment lagi. kerja online je. Mula belajar camne nak cari duit sendiri dengan meniaga. Kau jual segala keperluan yang budak U perlukan. Tak tahu nak meniaga apa? meh akak bgtahu, budak U terdesak makanan selalunya. simpan lah stok makanan kau. nanti ada la yang cari kau malam2 nak beli Maggi. (itu contooohhhhh) Meniaga dik…senang hidup kau nanti.

6. duit PTPTN takyah beli handphone, tablet segala macam gadget. kalau betul kau nak beli, beli komputer/laptop & Printer. itu kegunaan yang sangat abadi. Itu bestfriend kau. Dan kedekut sikit dengan barangan berharga korang. Nescaya bertahanlah barang korang sampai graduat nanti. Printer tu, kau buat bisnes printing. sehelai 20sen. kalau warna 50sen. kau nampak tak peluang perniagaan?

7. Jangan pernah PONTENG kuliah. kau datang lewat takpe lagi. tapi jangan ponteng. Pergghhh rugi byk ilmu.

8. Selalu jumpa pensyarah, jadi pensyarah akan ingat muka kau. berguna untuk sesi pemarkahan. Bukan bodek. Tapi kau kena selalu tunjuk bakat kau, tunjuk kebolehan kau, kebodohan dan kecerdikan kau. Pensyarah ni suka tengok effort student2 dia. Kau usaha lebih, kau dapat lebih.  kalau boleh biar pensyarah tu ingat kau dan nama kau. Itu penting!

9. Study group. Aku tak tahu pesen korang belajar camne. tp study group ni hanya boleh dibuat dengan geng-geng yang betul2 nak study. kalau tidak memang kelaut. study 5 minit. yang lain gossip. well, akak pernah buat gak dulu…yang penting korang tak stress. ingat, study dalam keadaan gembira. sebab tu kena ada kawan2. makanya, pilihlah kawan yang membawa korang ke syurga…ke SYURGA! faham akak maksudkan apa? pandai-pandailah pilih kawan.

10. Kawan. Dalam fakulti korang akan jumpa macam-macam jenis kawan. Kalau korang daripada kalangan baik-baik….jangan cepat judge orang yang nakal ni. Kau ikut je flow dorang. Dan kau buat apa yang baik di mata Allah. Ini penting. kau jangan terus tarbiyah dia yang dia tak betul. kau boleh kawan dengan dia, tapi kau kena kuat iman. kena buat baik selalu. Inshaallah, orang yang nakal ni akan ikut jejak langkah kau. Terbukti! kita memang kena berkawan dengan orang yang baik-baik. tapi dalam masa yang sama orang yg tak berapa nak baik ni jangan dipinggirkan. dakwah lah mereka melalui perbuatan kau sendiri. biar dia tengok je perangai kau yang baik itu. Niatlah kerana Allah. DIA pasti bantu kau.

Akak banyak nak cerita dik. Tapi akak dulu pun banyak kelaut jugak bila dapat masuk U. sebab tu akak nasihat korang. Banyak cabaran dan dugaan bila dapat masuk U ni. lagi-lagi kalau kau jauh di mata mak abah. Korang rasa bebas sangat. Hurmmm….penting dik pilih kawan. sangat penting.

Akak doakan korang adik-adik berjaya dapat keputusan cemerlang dari segi akademik dan sahsiah diri. Banyakkan buat praktikal. kalau study kau memang kena hadap kertas je…maka kau selalulah ke library dan baca kajian ilmiah orang lain.

Btw, kalau korang nak tahu camne cara nak dapatkan quotation untuk buat assignment dengan mudah tanpa perlu ke library selalu (sebab susah juga nak jumpa buku yang korang nak) boleh Whatsapp akak 0125902865. Akak jual kat korang e-book rahsia mencari quote. eceh nama macam tak gempak je. hahaha…belum buat e-book tu lagi. tapi kalau korang berminat akak buat dan jual rm10. ala apa la sangat rm10 tu kalau nak dibandingkan ilmu yg akak nak bagi. :)

selamat maju jaya korang!

sekilas : rindu zaman belajar. sob sob…


   Aug 11

3 tahun, Alhamdulillah.

Hai..lama tak updet. Entri raya pun takde. Perasan sibuk agaknya aku.

Ada can juga blog ni bakal terkubur. Nak2 plak time nak bayar domain asyik lupa je nak bagi duit kat sumijelly tu. hehe…

apa yang tiga tahun ni?

tiga tahun usia anaknda aku Muhammad Hanif Naufal pada 19 julai yang lalu. Memang tak dan nak update. la ni baru ada kesempatan sikit. sikit je pun.

19 Julai 2015, jatuh hari Ahad raya ketiga. Jadi takde nak sambut apa pun. Beli kek dan raikan je dengan anak-anak yang sedia ada datang beraya. Naufal pun bukan faham apa sangat. Niat bonda cuma nak riangkan hati anaknda. Kalau kita tanya dia 10 tahun akan datang pun dia tak ingat orang sambut birthday dia pada usia 3 tahun. Sebab tu selalunya aku cuma beli kek dan buat dia rasa happy. Budak2 kan suka potong kek. haha..

IMG-20150722-WA0039

Nampak? Bonda bersemangat nyanyi untuk Naufal. hihi..

Waktu beli kek ni, kitorang datang beraya rumah makcik hubby. Kebetulan ramai budak2 kat situ, jadi ramailah boleh menghabiskan kek tu. Kek Ultraman…hehe…Naufal suka tengok ultraman. selain daripada RObocar, Tobot dan Upin Ipin. Afina tu nak mengacau tu. Kalau leka sikit abis ler kek tu. hahaha…

IMG-20150722-WA0040

Sempat la juga main bunga api. eiii ensemnya anak bonda ni. hikhik…

Tahun ni memang ada niat nak belikan Hanif Naufal basikal.  Tapi seminggu lepas raya tetiba Abi dia kena outstation. 2 minggu plak tu. Jadi tertangguhlah hasrat nak belikan hadiah Naufal. Bila Abi dia dah balik, dia pun tuntut basikal dia. hahaha…

MAka, hari ahad lepas, kitorg pun keluar lah dalam misi mencari basikal. MAsalahnya yang terlebih sibuk Afina Zahra. Susah betul nak pilih basikal sebab budak kecik ni semua basikal nak naik. KAlau sampai takpe jugak. Sampai menangis meraung kat kedai. Macamlah kita nak beli untuk dia. hohoho…

Akhirnya dapatlah sebuah basikal untuk Naufal. Naufal pun baru-baru belajar naik basikal. Jadi baru lesen L. hihihi…ni namanya pelan-pelan kayuh.

2015-08-09 09.51.41

Afina memang tak lepas peluang naik basikal kalau abang dia naik. Kalau abang dia tak naik..dia pun tak heran basikal tu.

Abi dengan bonda happy bila anak-anak happy. Moga kamu jadi anak yang taat pada Allah dan Rasul serta kami kedua ibu bapa. Bonda kalau cerita pasal anak ni sebak saja. Rasa baru je lahirkan Naufal..kejap je dah 3 tahun. bijak, banyak cakap, dan selalu juga buat bonda jadi singa bila tak dengar kata dan mengada-ngada.

Sekarang masa Afina pula buat perangai. sabar la wahai hati mak-mak sekalian.

sekilas : dah boleh bagi adik lagi tak kat Naufal? hahahaha….


   Jun 25

Berebut pahala di bulan Ramadan?

As Salam. Sudah masuk ramadan ke 8 kita. Puasa penuh tak? hihi.

Pernah rasa, tak adil sungguh bila suami aje dapat pergi terawih di surau/masjid sedangkan kita kena duduk rumah pantau anak-anak. Tapi hakikatnya kita boleh je solat terawih sendiri di rumah saat anak-anak sedang leka. Itupun dugaan juga, anak datang mengacau.

Pernah rasa balik kerja penat juga, tapi suami minta masak lauk berbuka dia. Dia pula boleh mandi dulu, bawa anak-anak jalan dulu, kadang-kadang sempat mengaji sebelum waktu berbuka. sedangkan kita, berlengas. kelam kabut nak bagi anak-anak makan. nak mandi. nak prepare food untuk berbuka.

pernah rasa? pernah? hihihi…pernah sangat. terdetik di hati. tapi tak pernah disuarakan pun. mula-mula tak tahu nak bersangka baik macam mana. sekadar ingat, ini lah tugas isteri. dapat pahala banyak patuh pada suami. sedangkan banyak ganjarannya dengan apa yang seorang isteri lakukan itu. apa tah lagi di bulan ramadan yang mulia itu.

aku ambil daripada tulisan NurulAa Mustofa mengenai hal ini. Ramadan VS Supermoms. rupanya…aku bukanlah supermoms sangat pun. sebab kalau ikutkan balik rumah MIL dah siap masak untuk berbuka. kadang2 aje suami request lauk tambahan. Aku bukanlah supermoms sangat pun, sebab lepas solat banyak aje waktu untuk aku mengaji. suami ambil masa itu untuk layan anak-anak. Allah…terima kasih kerana berikan aku suami yang sangat banyak membantu aku dalam tidak sedarnya aku.

Screen Shot 2015-06-25 at 10.49.21 AM

Ramadhan VS supermoms

Asyik awak je nak pahala, saya nak jugak! ????

Haaaa kalau siapa yg rasa macam ni angkat tangan! Setiap bulan puasa saya akan rasa macam ni. Mana taknya, the house chores seem have no mercy on me. 

Sakitnya hati kalau time kita balik kerja, berebut2 nak masak utk berbuka, tapi husband tgh best mengaji kat depan. Kadang2 sengaja hati ni dengki, mintak tolong itu ini sebab taknak bagi dia potong kita! (Sorry abg!????

Tapi sebab pahala tu tak nampak, kita kadang2 lupa bahawa sesiapa yang memberi makan utk org berbuka puasa, maka baginya pahala sama seperti org yg berpuasa malah tidak akan berkurang pahalanya walau sedikitpun. Nampak mcm buang masa aje preparing food for iftar kan? Lebih baik mengaji. Jgn lupa, Allah tu Maha Penyayang. And just one more thing, ikhlas, please come to me! ????

Sakit hati jugak bila lepas berbuka puasa, solat maghrib, kita berebut nak tgk anak2 makan, anak2 mandi, tapi husband dah siap2 nak pergi solat isyak dan tarawikh. Itu belum cerita bab tadarus yg habis lewat. To be honest, ada jugak kadang2 terrr tarik muka sebab terrr detik dlm hati, haaaa nak mengelat jaga anak2 laa tu! (Oh em gee! Me is soooo evil ????) Bukan apa,teringat betapa meriahnya solat tarawikh yg setahun hanya sekali, nak2 kalau dengar dari rumah, org tgh selawat di antara solat tarawikh tu. Syahdu okay! And me? Kat rumah aje. Sobs.

Tapi sebab pahala tu tak nampak, kita lupa yg menunaikan hak anak2 pun dapat ganjaran yg besar. Jgn lupa, masa bulan Ramadhan ni ganjaran berganda2. Bayangkan kalau kita tengah penat, anak2 ajak main, ada yg meragam, time tu pulak mata ni dok melekat kat timbunan kain baju yg belum lipat. Kalau kita tunaikan hak anak2, selesaikan kerja rumah, berganda2 pahala kita dapat. Ingat Allah tak tahu ke kita penat? Senyum. And again, ikhlas, please come to me bebeh! 

Apart from the list, kita supermak ni kena pandai curi masa. Sebelum tidur, curi masa sikit utk mengaji. Lepas solat fardhu, curi masa sikit utk solat sunat. Takpun time anak2 tgh minum susu, time anak2 dah kenyang tergolek2 atas tilam. Jangan lupa, Allah tak pandang pada kuantiti, tapi pada kualiti ????

And to superdads, sebab pahala tu tak nampak, jadik tolong ingatkan isteri anda. Bukan susah pun, they just need compliments.

Time tengah bukak puasa, bisik kat dia, banyak pahala awk sediakan makanan utk org berbuka. Dah laa sedap!

Thanks awk tolong jagakan anak2 time saya solat. Semoga Allah kurniakan pahala yg banyakkkk utk awk.

Ataupun lepas balik solat, cepat2 tengokkan anak2. Main dgn anak2, so the tired wife boleh lah tunaikan hak utk diri mereka pulak. 

Try lah. Konfem isteri ni sengih sampai telinga because it works for me. Hewhewhew ????

Salam Ramadhan to all supermoms!

Begitulah ragam kita di bulan Ramadan ini. Ingat Allah Maha Melihat. Dia tahu setiap apa yang kita lakukan. daripada sekecil2 perkara pasti di hitung dosa pahala. Maka janganlah khuatir tidak dapat merebut pahala di bulan mulia ini. Kita pasti akan mendapat ganjaran sebesar2nya kerana kita isteri yang taat pada Allah, Rasul dan suami kita. :)

sekilas : mahu merebut pahala juga sebagai isteri.


   Jun 18

Perempuan dan sisi negatif

Tak sah kalau hidup ni tak ada yang nak dibanding-bandingkan. sedangkan jelas dan nyata hidup setiap orang itu berbeza-beza. Tiada pula yang sempurna.

Tapi lumrah manusia. Ada yang terima ada yang tahu menempelek membabi buta.

Daripada satu hal ke satu hal yan lain, masing-masing beri hujah pertahankan pendapat masing-masin.

Terbaru mengenai bersalin secara natural atau homebirth atau apa sahaja lah yang korang nak panggil. Dalam erti kata, satu usaha untuk bersalin tanpa melibatkan sebarang suntikan atau ubat-ubatan yang doktor di kebanyakan hospital berikan. JAdinya nak bersalin normal secara natural. sakit je bersalin. ceh.

Ini pendapat yang aku petik daripada seorang pengguna Facebook Mia Fichita. Dan aku bersetuju dengan beliau.

Screen Shot 2015-06-18 at 10.42.57 AM

Apalah nak jadik dgn pompuan2 kat negaraku ni.

Dulu.., sibuk gaduh pasal epidural. Saper ambil epidural masa bersalin, pahala kurang kononnya. Kalau mati pun tk syahid. Bkn ibu sebenar sbb tak rasa sakit beranak yg real. Masuk syurga level rendah dpd yg yg beranak tk ambik epidural.

Pastu bising isu breastfeeding baby. Ibu yg tk bf, nanti anak bila besar, kononnya blh jadi anak derhaka, sbb tak dpt susu ibu, membesar dgn susu lembu. Anak nanti tk syg ibu, dan si ibu berdosa tak bf anak, blh masuk neraka sbb bf dianggap tanggungjawab “fardhu”. Padahal hakikatnya bkn semua ibu berjaya menyusukan anak.

Lepas tu, sekarang ni, gentle birth plk. Sape beranak kat hospital, tak alami, tak natural. Bukan fitrah. Tak islamik. Sbb tak ikut Maryam ibu Nabi Isa. Ibu yg beranak kat hospital kononnya lawan takdir ( takdir kalau nk mati bersalin) dan jg kononnya tak tawakkal kpd Allah. Huh! Dahsyat tu!

Latest ni bersalin czer plk ye? Saper beranak czer adalah ibu yg “incomplete” dan tak sejati. Tak rasa susah payahnya meneran anak. Wow! Mcmlah kena belah perut 14 cm tu trus blh baik mcm “kun fayakun”.

Kenapalah kita perlu buang masa, tenaga, fikiran dan perasaan kita pada isu2 sebegini? Bukankah lbh afdhal jika masa dihabiskan dgn menambah ilmu dunia Akhirat yg bermanfaat serta dgn mempertingkat kualiti kita sbg wanita- ibu ?

Dahlah dok hbs masa bertekak, kutuk mengutuk saja.., tambah dosa buang pahala…, lps tu nak mengadu kenapalah wanita mesia ni tak maju, tak cukup empowered, tak cukup berjaya, dll.

Kita sebenarnya byk sgt hbs masa pada perkara yg bukan keutamaan. Prioriti kita sepatutnya ialah bgmn kita dpt membesarkan, mendidik dan mengasuh anak2 kita jadi hamba Allah dan khalifah Allah yg terbaik.

Beranak itu satu permulaan, bukannya kayuukur yg sebenar. Kejayaan dan kehebatan sbnr seorang wanita-ibu itu adalah sejauh mn dia dpt membesarkan anak yg berjaya dunia Akhirat.

Dah nak poser ni. Cukup2lah .

Kesiankan jadi manusia macam ni. Ada sahaja yang tak kena. Kalau betul kau mahu memperjuangkan apa yang kau buat, just do it. tapi tak perlu memperlekehkan kehendak atau keputusan orang lain. Kita sama sekali tidak berada di satu pemikiran yang sama, jadi mengapa mesti kau paksa diri untuk orang faham kau sahaja yang betul? Well said Mia Fichita!

sekilas : setiap ibu mahukan yang terbaik untuk dirinya dan juga anak yang dilahirkannya.


   Jun 08

Triple Filter Test – cara untuk elak bergosip.

Triple Filter Test merupakan cara untuk menghentikan gosip atau cerita yang tidak betul dan tiada faedah untuk kita.

Aku amik screenshot daripada instagram Lisa Surihani. tak reti nak embed camne. jadi aku screenshot je. boleh check kat instagram dia @iamlisasurihani.

Screen Shot 2015-06-08 at 9.21.00 AM

Screen Shot 2015-06-08 at 9.21.28 AM

Aku harap, sebelum orang nak cerita hal orang lain…aku pun akan buat filter test ni. baik untuk kedua-dua pihak.

sekilas : sama-sama baiki diri. jum audit diri!! 


   Jun 04

first. viral. famous.

Baru-baru ni ada video viral pasal budak yang kononnya ditinggalkan oleh mak ayah dia dalam kereta.

Datang seorang lelaki yang tidak dikenali, ambil video dan membuat spekulasi sendiri tanpa bertanya apa-apa kecuali “mana mak ayah dia?” tapi tiada jawapan daripada orang ramai.

Kemudian, lelaki itu terus upload di facebook dan ia mula viral di pelusuk pengguna facebook dengan caption yang mengundang fitnah.

Tampil seorang perempuan mengaku sebagai ibu budak tu dan mohon lelaki tadi tarik balik video tersebut dan meminta maaf secara terbuka jika tidak lelaki itu akan disaman kerana menyebarkan fitnah.

Cepat. Manusia sekarang mahu jadi yang tercepat dalam menyebarkan sesuatu yang tidak pasti. “Ah ini mesti hit ni”

Bila ramai share, maka famous! ini yang manusia nak. famous. Maka orang akan bual-bual dan bertanya itu ini pada dia yang pertama post.

Sejak ada anak. banyak benda yang aku tak nak share. Sebab risau sangat dengan banyaknya kejam dunia.

Sesekali ada la gambar-gambar anak. Sekadar beri info pada rakan dan taulan. Sebab tu facebook dan Instagram sekarang ditapis-tapis.

Ramai juga manusia yang suka post video kekejaman. suruh pula orang lain sebar, supaya orang lain tu tahu kekejaman itu dibuat. oiii takut.

Kes mak budak duk lambung-lambung anak dia. sampai sekarang tak tengok. baca komen aje. Tengok tak tergerak, apa lagi nak share benda tu kat orang lain.

Aku cuma komen pada status sendiri untuk kongsi pendapat.

Benda-benda macam ni terlalu cepat tersebar. kau buat lah silap sebesar zarah, maka satu dunia boleh tahu kalau ada yang rakam kau.

Medium media sosial ni sepatutnya dipergunakan sebaik mungkin. Patutnya sebarkanlah kebaikan sebanyak mana yang boleh. Sekarang ni aku cuma tertumpu jika ada yang memerlukan bantuan, maka itu aku kongsikan dengan rakan-rakan.

Sama juga bila niat kau upload gabar anak kau sebab kau begitu teruja dengan perkembangan dia, tapi ada yang salah faham maka kau dikatakan menunjuk-nunjuk. sebab tu, aku banyak upload gambar di instagram. sebab instagram ada gambar, aku bukan orang seni bergambar yang nak ambil gambar pokok, kaki, laut, matahari tenggelam timbul sangat. aku tentunya ambil gambar anak-anak. suami. keluarga. rakan-rakan dan diri aku sendiri. jadi orang follow adalah sebab kau nak tengok perkembangan aku. full stop. kalau kau ada niat nak mengata aku. aku tak tahu. jadi siapa yang berdosa kalau banyak bersangka buruk. Sebab tu semua kena bertapis.

dan sebagai isteri. aku membawa maruah suami dan juga keluarga aku serta mertua. Jadi aku kena kawal apa yang aku tulis, apa yang aku post. Baru-baru ni bila aku post something kat facebook, suami aku suruh delete. aku fikir, itu mungkin memberi kesan lain pada diri aku, dia sendiri, keluarga dan orang lain. dan demi menjaga maruah itu, aku turut kata suami.

Hakikatnya, ramai yang kosong jiwa. Dan ada yang tidak benar-benar bahagia pun seperti apa yang digambarkan di media sosial. Tapi kita nak orang pandang kita ok dan baik-baik sahaja. maka kebahagiaan yang dicipta itu kita kongsikan dengan lain. biarlah…janji orang tak tahu kita derita. :) Pernah aku rasa tertekan, tapi aku post gambar anak yang gembira. itulah terapi kepada tekanan aku. jadi orang tak tahu aku tekanan. orang tahu aku sedang gembira melihat anak aku yang gembira. ok, faham? hihi.

Moga apa yang kita tulis dan kongsikan akan memberi manfaat kepada orang lain. InshaAllah.

sekilas : ada waktu kau memang akan tipu diri kau tentang erti bahagia yang berbeza pada pandangan setiap orang.

 

 


   Jun 02

Malu.

Tahun ni, kalau sampai waktunya, genap 4 tahun aku bersama Ahmad Fakhri sebagai suami isteri.

4 tahun masih muda. Masih banyak kena belajar soal tanggungjawab. masih banyak yang tidak tahu tentang dia.

Dan aku masih malu dengan dia.

Banyak sebab untuk rasa malu dengan suami sendiri. Kita tidak cerita soal di bilik tidur. Tapi soal hubungan kita, rasa kepercayaan, rasa tanggungjawab kita terhadap keluarga dan hal lain yang berkaitan.

Kadang-kadang, aku nak terima duit belanja daripada suami pun rasa malu. Mungkin sebab aku bekerja. Jadi rasa malu nak terima duit daripada suami. Walaupun kadang-kadang memang takde duit. Bila suami tanya pun rasa malu nak jawab takde. Bila jawab takde, suami hulur duit, rasa malu nak ambil. Kadang-kadang, dah nampak suami nak keluar duit dari wallet nak bagi aku, tapi buat-buat tak nampak. Bila ambil, tak tahu nak cakap apa selain daripada terima kasih. Muka memang senyum. tapi dalam hati Tuhan jelah tahu rasa malunya macam mana.Tapi, bila duit dah ada dalam tangan, aikk tak malu plak belanja. hohoho…isteri oh isteri…

Bila masak, suami tengok kat dapur. rasa malu. Malu wehhhh….takut kita buat salah suami tengok. maluuuu…bila bagi suami rasa, kalau tak sedap…memang malu. Tapi suami aku — jenis terus terang juga. cuma dia tak cakap direct tak sedap. biasa-biasa dia cakap “tak cukup rasa” huhuhu….jaga betul hati isteri yang tak berapa pandai lagi masak ni. Sebab tu kalau suami tengok aku masak, aku terhenti sekejap. Bila dia tolong…last2 dia yang masak. hahaha.

Waktu pergi shopping, kita ni ni window shopping je. Tiba-tiba suami cakap “amiklah baju yang berkenan”. kita pun muka percaya dengan tak percaya. Pilih pilih..dapat lah satu yang murah. Suami kata, ambiklah yang lain. Dia tunjuk2 baju lain. Eh kita tengok harga mahal pula daripada yang kita pilih. Kita malu nak ambil. Ya. malu. Sebab mahal. Dia dah cakap cantik kat kita. Kita lagi malu. hihi. Lepas tu ambil, sambil-sambil cakap dengan suami “Mahal la baju ni”. Sebenarnya malu nak ambil. dah lah suami yang bayar.

Pesen suami aku ni, dia tak tahu bini dia ni malu. japgi dia jerkah “Nak ke tak nak?” eh…mestilah nak. tapi malu la. hahaha. Orang perempuan kan macam tu. Mulut cakap lain. hati kata lain.

Ada satu masa dalam kereta, waktu berdua balik kerja atau pergi kerja. dengar lah motivasi pagi ke..tazkirah ke kat radio. Kena pula topik suami isteri. Waktu ustaz/ustazah cerita kena pula part romantik dan berkait pulak dengan kami suami isteri, tetiba suasana dalam kereta menjadi lebih sepi. Aku memang la malu. tapi suami tak tahu. Yang aku tahu, takde respon pasal tazkirah tu. mungkin sedang berfikir sesuatu di minda masing-masing.

Malu ni sifat yang susah nak diduga. ada masa kau tak sepatutnya malu pun dengan suami. tapi, kau tetap malu. Sebab apa…sebab kau rasa kerdil di hadapan suami. rasa macam banyak tanggungjawab kau sebagai isteri tak sempurna dilaksanakan, tapi suami bagi layanan baik kat kau. itu bagi pendapat aku sendiri. rasa macam tak layak nak minta-minta. sebab tu bila ada masa-masa aku meminta, tak tertunai permintaan tu rasa sikit memberontak. sikit je. lepas tu cool balik bila fikir, bukan berkepentingan sangat pun. cuma sekadar kehendak. yela, kita jarang2 minta, bila minta tak dapat, memang muncung sedepa la gayanya.

Pada suami, kalau boleh ditunai..dia tunai. kadang2, boleh, tapi sengaja tak nak. dapat muncung, baru dia cakap “Kalau tak buat nanti, ada yang merajuk”. MashaAllah, bersyukur dapat suami macam ni. walau kadang2 kita terasa hati tapi tak buat muka pun kat dia. sebab tak nak dia tahu. dan nak biarkan hati ni bersangka baik, bahawa ada sebab itu terjadi. lama2 kita cool sendiri. nak terasa hati lama2 pun tak menjanjikan apa2. sebab dia tak tahu pun. betul tak. jadi selalu aku pujuk diri. semua ok. kenapa nak marah? kenapa nak memberontak? ada suami dan anak2 depan mata kan dah bahagiakan aku.

Malu pada suami, dapat merendahkan ego kita sebagai seorang isteri.

Moga kami jumpa di syurga abadi.

sekilas : bahagia yang kita rasa berbeza2. jangan nilai ia sama pada semua.