Sekilass

A Simply Life of Me

   Jul 22

Susu berkurang? Tiada stok? Dah cuba Set Penyusuan Shaklee?

Kalau belum. Di sini aku nak cadangkan pada korang. Set penyusuan terbaik untuk ibu-ibu yang ingin menambah susu atau memekatkan susu.

Jika korang ada susu badan banyak, dan rasa tak perlu nak ambil supplement. tak mengapa. At least bagi orang lain cuba untuk meningkatkan penghasilan susu mereka.

Jangan pandang remeh usaha orang lain yang ingin memberi penyusuan ekslusif kepada anak mereka. Jika anda berjaya tanpa supplement, tidak semestinya orang lain turut berjaya. Mereka perlukannya untuk membantu mereka.

Sebagai pengedar Shaklee…dan tentunya pengguna Shaklee. Aku sendiri dah merasainya. Waktu anak pertama dulu, memang lah rasa frust sebab susu tak banyak. 8 bulan sahaja Naufal merasa susu badan spenuhnya. Lepas tu, susu makin berkurang.

Sekarang, bila anak kedua. aku usaha sebaik mungkin untuk berikan susu badan pada Afina. Aku dah bersedia lebih awal. sewaktu dalam pantang Alhamdulillah susu melimpah ruah. Boleh buat stok untuk bulan-bulan akan datang. Apa yang aku amalkan.

Screen Shot 2014-07-21 at 2.52.44 PM

Set penyusuan Shaklee.

1. ESP
2. Alfalfa

Dua produk di atas ni yang aku amalkan. Dan memang, kedua-duanya hot item.  Jika diizinkan Tuhan, pasti ada rezeki anak-anak untuk menyusu badan. Ini adalah set basic. paling bajet. Ada lagi set-set lain yang digunakan untuk memekatkan susu, menambah susu, dan sebagainya.

Tapi bagi yang pertama kali mahu mencuba. Aku cadangkan ambillah dua produk ini dahulu. Harga tak mahal dalam bajet. Dan ia bertahan sekurang2nya sebulan lebih atau dua bulan.

Selain daripada mengambil supplement ni, korang juga perlu banyakkan minum air masak, kerap pump susu, elakkan kafien, makan makanan yang berkhasiat. Penting, sebab apa yang kita makan, beri kesan kepada susu badan kita.

Aku bercakap berdasarkan pengalaman aku sendiri. Dulu waktu anak pertama, tak dinafikan aku selalu minum nescafe. Atas sebab itu mungkin ia menjadi faktor pengurangan susu badan. Jadi sekarang semua langkah berjaga aku dah ambil untuk pastikan yang terbaik buat anak-anak aku.

Jika berminat untuk tahu lebih lanjut, hubungi aku. Aku nak bantu korang. Kalau ada yang tak faham. jangan segan tanya. aku akan guide korang. ok?

Set Penyusuan Shaklee

Set B ialah untuk ibu yang tiada masalah penyusuan. Ianya lebih untuk memperkayakan susuibu dengan zat dan nutrisi semata-mata. Apa yang ada dalam set B? Vitalea with iron formula, Vitamin B, Vitamin C dan Alfalfa. Memang khas untuk mereka yang tiada masalah penyusuan. Vitamin B lebih kepada keperluan pertumbuhan otak dan emosi, Vitamin C fokus on imun sistem, Vitalea demi pertumbuhan dan pembesaran secara lengkap dan menyeluruh manakala Alfalfa sebagai peransang demi membantu mempercepatkan penghasilan susuibu disamping membantu mengurangkan masalah eczema sekiranya si bayi mengalami masalah tersebut.

Set E lebih kepada ibu yang ada kekangan untuk lengkapkan keperluan kalsium dalam diet harian. Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D. Set E ialah set B ditambah dengan ostematrix.

Siapa yang perlu set ini? Ibu yang mengalami kemerunduman susu setiap kali PMS. Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk tulang bayi serta pembentukan gigi si kecil. Walaubagaimanapun, set B + ESP juga sangat bagus diamalkan sekiranya si ibu punya masalah penghasilan susu yang lambat serta bayi mudah lapar.
Set 3M
Set ini mengandungi Set B , ESP dan Ostematrix. Siapa yang perlu amik set ini?
Set ini digalakkan kepada ibu yang ada masalah penyusuan, si ibu yang nak mula menyimpan stok, si ibu yang mahukan anaknya mudah lena waktu malam dan ibu yang sedang relaktasi atau induce lactation.
Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari… maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau lohong zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.

 

Pengedar Shaklee,
Mdm Norfa

COD Meru, Bukit Jalil, Pandan Indah
012-5902865 SMS/Whatsapp


   Jul 21

Selera makan

Bulan puasa ni, selera makan ada naik turun.

Semalam, lepas pi shopping baju raya anak sendirian…eh, dengan Hanif Naufal berdua. (baca : suami outstation) rasa kepenatan.

Ramai orang kat Plaza Alam Sentral dan PKNS Shah Alam tu.

Tapi dapat juga la mencari apa yang diingini. kalau tak balik meraung oiii, penat.

Tekak ni rasa perit sangat. belanja Naufal KFC, tak terliur tengok dia makan. tapi bila tang dia minum —- perghhh rasa meleleh je. Ah dia minum pun memang meleleh. heh.

Balik rumah, mak mertua ku nak masak tomyam. Ok. Sup tomyam makan panas-panas memang layan.

Tiba waktu buka, ku teguk air sesedapnya. Bila nak makan je, Afina kacau. Menangis. baru 3-4 suap kot. Terus cuci tangan setelkan sikecik. Nak sambung balik memang dah hilang selera. Langsung sampai ke sudah aku tak makan nasi . Tapi bergelen air masuk perut.

Tiba pulak tak selera. mengada tekak ni. tapi air laju. rasa kembung kejap perut aku semalam.

Tak selera, kenangkan suami kot. ahahha..

apa pun takziah diucapkan buat semua ahli keluarga penumpang dan anak kapal MH17. Semoga kalian tabah. Pastinya Aidilfitri tahun ini hambar dengan berita ini.

Aku harap sangat-sangat suami aku dilindungi dan selamat pulang. risau :(

okla. saja mencoret sedikit. —

sekilas : cuti raya dah apply ke? aku dah sudahhhhh


   Jul 19

Hanif Naufal : Baca buku

Hari Istimewa : post banyak entri pasal Naufal :)

Hanif Naufal masih belum petah bercakap. Kalau ada pun sepatah tu sebutnya yang hujung. tapia da beberapa perkataan dah boleh sebut penuh.

Dia kalau merajuk boleh tahan. dengan peluk tubuh, dengan muka kerut — haaalaaaa kiutttt

Beberapa hari lepas terperasan mulut dia bising. ingat tengah buat apa. rupanya baca buku. hehe..

Tapi bacanya tah apa-apa la kan. hehehe… Bonda sayang Naufal :)

#SelamatHariLahir :)

sekilas : lepas ni video Afina pula ya. hahaha..anak dua ni kena balance. nanti tak adil.


   Jul 19

Hanif Naufal : Ulang tahun kelahiran yang kedua

Selamat hari lahir sayang bonda.

Hari ini kamu genap 2 tahun. Perasaan bonda gembira campur sebak.

Gembira kerana kamu semakin bijak, membesar dengan baik, hensem di mata bonda —- dan segalanya yang menggembirakan

Sebak — kerana masa itu bergerak begitu cepat. 2 tahun? dah 2 tahun bonda lahirkan kamu. Dan kamu akan besar lagi berusia begitu juga bonda. semakin berusia dan menanti masa sahaja jika Allah mahu jemput pulang.

Maafkan bonda. sejak kamu meniti usia setahun — banyak kesabaran bonda teruji dengan lasaknya kamu, dengan aktifnya kamu. Kelmarin pun kamu kena marah dengan bonda. :( bonda memang mudah hilang sabar. memang mudah nak marah. Tapi sekejap lepas tu, bonda sendiri menangis sesal akan perbuatan sendiri.

apalah sangat kamu yang baru mencecah usia 2 tahun ini faham yang bonda nak marahkan sangat. betul tak?

Terkadang bonda penat. penat kerja, melayan kamu, adik. Terkadang — bonda seronok je . Tapi bonda bukan sempurna. ada masa rasa tertekan. Lebih pula Abi kamu tak ada pergi kerja luar daerah. Tak..tak..bonda tak kata kamu menyusahkan. kamu dan adik lah paling menggembirakan bonda, paling menyenangkan hati.

Kadang-kadang aje kan bonda marah. ketika sabarnya hilang.

Kalau kamu baca ini pada usia kamu dah ada anak nanti mungkin kamu faham. :)

sebenarnya lebih banyak sebak bila kamu cepat membesar. sebab bonda rasa bonda makin tua. bonda rasa ajal makin dekat. bonda rasa bonda belum lagi jadi manusia yang cemerlang dunia akhirat. banyak sangat rasanya ni. Jadilah kamu anak yang baik, taat pada Allah dan kedua ibubapa, yang tidak ingkar pada perkara yang datangkan kebaikkan dan tidak pula melakukan perkara yang mendatangkan keburukan.Jadilah umat Muhammad yang soleh agar dapat masuk syurga dan bawa kami bersama-sama.

Jadi abang yang baik pada adik…adik…oke? eh nanti-nanti dulu lah tambah adik. hikhik.

Bonda dan Abi sayang Naufal. Maafkan Abi sebab tak ada pada hari lahir kamu. Abi keluar cari rezeki untuk kita. Doakan Abi selamat pulang dan dapatlah kita beraya bersama. Abi sentiasa ingat kita :)

Selamat hari lahir Muhammad Hanif Naufal.

Screen Shot 2014-07-18 at 11.22.04 AM

Sekilas : sambil buat entri ni dengar pulak lagu Arjuna Beta, memang lagi buat sebak la. sob’sob’

 

 


   Jul 18

MH17 : Malaysia diuji lagi.

Pertama sekali, takziah diucapkan kepada keluarga mangsa penumpang dan anak kapal MH17 yang berlepas dari Amsterdam Belanda menuju ke Kuala Lumpur.

Banyak versi dan coret-coret orang ‘bijak pandai’ membuat spekulasi.

Menurut pelbagai sumber melaporkan MH17 “ditembak jatuh” ketika ia berada pada ketinggian 30,000 kaki dan terhempas di Ukraine berhampiran sempadan Rusia.

Orang lain yang berperang, orang lain yang jadi mangsa. Sedih kenangkan ini.

Terus teringat suami yang jauh di mata. Aku berdoa sangat agar dia dilindungi dan selamat. Dalam hati risau. Ajal maut ni bila-bila je boleh terjah. Siapa sangka kapal terbang kita kena tembak…Semua penumpang ada 298 orang kalau tak silap termasuk anak kapal. Nyatanya kesemuanya terbunuh. Banyak video dan gambar tersebar. boleh google aje.

Antara tweet dengan #MH17

Screen Shot 2014-07-18 at 11.41.41 AM

Sekali lagi takziah. al-fatihah untuk mangsa yang beragama Islam.

Ketika GAZA sedang bertarung nyawa — kita dikejutkan pula dengan berita ini.

Sungguh tak sangka. sungguh. Kuasa Allah. dalam masa 4 bulan selepas MH370 hilang dan masih belum dikesan, MH17 pula ditembak dan terhempas. Allah…besar dugaanmu untuk ahli keluarga mereka dan juga kami rakyat Malaysia.

aku harap tak ada lah mulut gatal nak salahkan MAS dan kerajaan dalam hal ini. Dah orang nak tembak — kau tahu pulak. Katanya laluan tu dah disahkan selamat. Salah orang yang tembak tu la. sekarang semua tuding jari menyalahkan orang lain.

Semoga keluarga mangsa redha…redhalah..ini ujian Allah. untung juga kamu masih tahu jasad mereka di mana…entah bagaimana nasib MH370. tak tahu di mana…

1


   Jul 14

16 Ramadan 1435H – Lagu Raya

Adalah dibenarkan memasang lagu raya selepas 15 Ramadan.

Ya Allah, sekejap betul masa berlalu. Belum dapat lagi feel bulan Ramadan yang mulia ni. Aku belum dapat ikut terawih berjemaah.

Aku belum lagi berganjak dari surah yang ku baca sekarang. Begini cepat perginya 15 Ramadan?

Tadi waktu naik kereta ke tempat kerja, dah dengar pula lagu raya.

Tak berapa nak fikir raya bila tahu, suami bakal tidak pulang beraya kerana tugasan di luar daerah. :(

Tempoh hari ambil baju raya suami yang telah siap ditempah, dalam hati “Takkan dia baru nak pakai raya ke-6. Cuti raya aku pun dah habis”

Walau pun begitu, aku berdoa agar tugas dia abis awal jadi boleh balik beraya bersama kami. Ya.kalau nak kenangkan rakyat Palestin memang lagi sedih. Janganlah comparekan sangat. Bila dorang kena serang tak bermakna kita tak boleh nak raikan hidup sendiri. Sebab kalau tiba masa kita di tempat diorang, time tu dah tak merasa lagi. betul?

Sebenarnya lagu raya ni , buat kan mood shopping raya tu tetiba je muncul. Cuma saat2 suami tak ada ni. mood tu ke laut sikit sebab kena shopping sorang.

Marilah berharap keajaiban berlaku, iaitu kerja suami ku habis awal. hehehe…

sekian, selamat merancang menu berbuka. Bai.

sekilas : sedih weh pagi raya kalau suami tak ada. Camne la perasaan mereka yang kehilangan orang tersayang.


   Jul 10

Sekilas : #PrayForGaza #SavePalestine #AmanPalestin

for_the_sake_of_humanity__pray_for_gaza_by_lemylockhart-d5logda pray-for-gaza

Betapa rasa berdosanya aku dan merasa akulah manusia yang tidak bertanggungjawab. Melihat deritanya saudara-saudara ku di sana, aku di sini sekadar apa?
aku hanya mampu berdoa dan memberi serba sedikit sumbangan tak seberapa.
Aku percaya mereka kuat dan tabah. Allah Maha Penyayang dan Pengasih.

Bagi mereka yang ingin membantu memberikan sumbangan, Aman Palestin telah melancarkan tabung kecemasan GAZA dengan sasaran RM5 juta. Sama-sama kita kongsikan apa yang kita ada buat mereka. Moga ada manfaatnya. LInk FB : https://www.facebook.com/AmanPalestinOfficial

10469478_10152551521878007_1737643655224264994_n

sekilas : rasa bersalah jika tidak membantu. sekadar posting ini apa lah sangat.


   Jul 09

Mengingati Mati

Jujur. Aku sukar nak bersangka baik. Walaupun aku dah cuba, ia akan berakhir dengan sedikit keraguan.

Tapi akhir-akhir ini, membaca buku Ziarah ke Alam barzakh. Buat aku fikir akan mati.

Dan segala benda yang berlaku di sekeliling aku, aku mahu jadikan ia benda yang baik dan pasti ada hikmah. Dalam doa seusai solat, aku merayu pada Tuhan yang satu jika mahu ditangguhkan rezekiku, mahu ditangguhkan kebahagiaanku, tidak ada apa untuk aku tetapi aku tak mahu ditangguhkan pengampunanku. Sebelum mata terpejam lama, mahu aku selesaikan hutangku pada Dia.

Ya, biarlah hidupnya serba kekurangan, biarlah sakit dahulu, asalkan dosa-dosaku gugur dan terampun olehNya.

satu riwayat untuk kebaikan bersama —

Anas bin Malik meriwayatkan dengan katanya, sabda Nabi s.a.w.

Banyakkan ingatan mati, kerana ia boleh menghapuskan dosa dan menjadi zahid (ambil dunia sekadar keperluan) didunia”.

—- aku belum bersedia.

sekilas : mati itu sakit kah?

 


   Jul 03

Saya Nak Duit Raya RM300 Daripada Nile.Com.My

Lama.

Ya. dah lama gila tak sertai apa-apa giveaway. Sangat lama.

Sejak kahwin mungkin. Atau sejak tunang. eh.

Kali ni aku nak mencuba. Mana tahu ada rezeki. kan. Kalau menang dapat duit tunai RM300. Banyak tu.

Kalau diberi peluang menang, dah menang panjang usia lagi. duit tu aku nak guna untuk makan buka puasa dengan keluarga aku. InsyaAllah. Tapi bukan makan kat luar. Aku nak masak-masak kat rumah, beli kek. sebab hari jadi anak aku yang sulung tu jatuh 19 Julai. kot tak sempat buat time buka puasa. boleh lah buat time raya nanti kan.Itu pun kalau dapat… hehehe…

Nampak Bannert atas ni. Eh, macam muka Rania. eh eh. Nile.com.my ada mengadakan satu contest duit raya. caranya mudah aje.

Korang ikut 4 langkah utama kat bawah ni. kira dah automatik layak la tu sertainya.
1. TAJUK : Saya Nak Duit Raya RM300 Daripada Nile.Com.My

2. Letak banner macam aku kat atas ni di dalam entry korang dan link kan banner itu dengan link yang ini >>> http://www.nile.com.my/page.php?cd=76

3. Dalam entry tu nanti , korang ceritakan , kalau korang dapat RM300 tu , apa korang nak buat untuk bulan Ramadhan atau hari raya nanti.

4. Emailkan ke give_away@nile.com.my korang punya detail dengan tajuk :

Raya GiveAway (Nama Penuh Korang) 

a. Link Blog :

b. Nama Penuh :

c. H/p Number :

5. Korang boleh check result nya nanti kat >> SINI << . Tarikh akhir untuk join contest ni ialah pada : 21/07/2014, 11.59pm

p/s : Pemenang akan diundi menggunakan random.org

Hadiah yang bakal dimenangi adalah

2 x Pemenang Bertuah akan mendapat RM300 tunai

4 x Pemenang Bertuah akan mendapat RM100 tunai

Nama pun pemenang bertuah. kalau menang memang bertuah sangat tu. hahaha…

Ok, sekian sahaja entri menyertai giveaway. moga ada rezeki. amin.

sekilas : aku sendiri pun dah lama tak buat giveaway. korang berminat tak?


   Jul 02

4 Ramadan 1435H : Sikat

Hai. Rasanya inti entri pertama untuk bulan Ramadan tahun ini. 1435H /2014M :)

Macam mana mak-mak yang menyusukan anak dan mak buyung sekalian? bertahan ya. Tapi kalau tak larat, buka jela. Menyusukan anak itu juga satu ibadah :) untungkan jadi orang perempuan ni. Subhanallah.

Apa cerita sikat ni cik nopa oiii? hehehe…

Semalam suami ku telah berangkat untuk kerja luar daerah. Sejak tukar kerja baru ni, memang memanjanglah kerja luar. Sebagai isteri aku haruslah memahami bahawa suami sedang mencari rezeki untuk anak-anak. Moga-moga kerja itu boleh dianggap ibadah dan dapat lah pahala hendaknya.

Tak tahu pula kali ini berapa lama keluar. Alhamdulillah, yang penting dapat juga berbuka puasa bersama beberapa hari lalu. Semalam macam-macam request, ikan stim, air koktel, sayur taugeh. hehe…

Kisahnya, suami aku ni jarang sangat…jarang maksudnya adalah sesekali. Jarang sangat menjadi pelupa. lagi-lagi kalau kena kerja luar. memang segala jenis detail barang dia akan pastikan semua lengkap. Terutama yang melibatkan penampilan diri dia. Dia kalau ke mana-mana jarang tinggal benda-benda penting tu. Ubat gigi ke berus gigi ke kan.

Pagi waktu aku bersiap-siap depan cermin, aku ternampak sikat. ya sikat. normal kan. ahahahhaa… sikat tu kepunyaan encik suamiku. Dalam hatiku — habislah tak senang duduk orang tu sikat tertinggal. hehehe…Sikat tu memang untuk dia dan rasanya tak pernah tinggal. Kalau nak beli sikat baru pun nanti katanya tak sama. ada pulak nak sikat rambut ada feel guna sikat kegemaran. boleh?

Lama aku duk menung pandang sikat tu. sebab boleh nampak sikat tu. takkan lupa.

Rupanya, aku yang terlupa. dua hari lepas encik suami pergi kedai botakkan kepala dia. ahahaha…pasal tu la dia tinggal sikat. apa kes nak bawa sikat kalau rambut takde untuk disikat kan? hehehe…apa daa…suamiku takkan lupa, isteri dia ni yang pelupa. :)

Untuk tatapan aku yang sering merindu. ahaha…jadi korang tumpang tatap je ok. Semalam sebelum pergi abi dan anaknya bergolek gurau senda. Sian Naufal — time abi nak pergilah baru nak main sokmo. Tapi Afina lagi kesian..mana gambar diaa..? hehehe…ok ar…

2014-07-01 18.53.54 2014-07-01 18.54.03 2014-07-01 18.53.19
sekilas : selamat berpuasa semua!